Annonce
Annonce
Annonce

Politiken mener

Ledende artikel i Dagbladet Politiken

Leder

FN står impotent tilbage over for klimaforandring

Danmark kan vise, hvor meget der kan vindes ved at gå foran i energiomstillingen.

16
Gem til liste

De evige udskydelser er ved at blive forvandlet til en stemning af desperation: Forsinkelserne og den åbenlyst manglende fornemmelse for situationens alvor på FN’s klimakonference COP18, der netop er blevet afholdt i Doha, er dybt desillusionerende.

Tiden er ved at løbe ud, og oplyste mennesker kan ikke længere sidde og vente på, at vores selvskabte ødelæggelser får frit spil.

Det nye klimaflop øger og accelererer derfor kun behovet for, at Europa nu går endnu hurtigere frem i omstillingen til grøn energi – og at vi i Danmark går endnu længere, allerforrest, og er med til at udvikle de nye løsninger, som alle lande i verden snarere før end siden får brug for.

LÆS OGSÅHøjspændt klimakonference nærmer sig overtid

Endnu en gang må det konstateres, at FN-forhandlingerne ikke rykker fremad med en hastighed, der skaber realistiske håb om at kunne træffe fælles beslutninger, som begrænser den globale opvarmning. Verden er ikke på vej til at opfylde løftet fra COP15 i København om at ville holde temperaturstigningerne under to grader.

Forlængelsen af Kyotoprotokollen, som var blandt de sparsomme resultater på sidste uges COP18, er i bedste fald ligegyldig og i værste fald en tidskrævende omvej.

LÆS OGSÅKyoto-aftalen er forlænget til 2020

Det er ikke nok, at de enkelte lande rapporterer om gennemførelsen af de konkrete tilsagn, de gav for tre år siden i København. Fremdriften er tæt på nul.

Vi må hver især gøre vores, både som forbrugere og som vælgere, for at sikre, at de grønne ord følges op af konkret handlen

Selv om forhandlingerne står i stampe, er der dog ikke noget alternativ til at fortsætte samtalen inden for rammerne af FN – som er det eneste sted, hvor alle verdens lande kan drøfte både denne og andre globale udfordringer.

Forsøget på gensidig forpligtelse må og skal fortsætte. Men det er på tide at lade en ny, sober realisme afløse de tidligere så vidtløftige forestillinger om, at en global og bindende klimaaftale er inden for rækkevidde.

Handling i forhold til de påtrængende klimaforandringer er krævet hurtigere, end verdens lande kan blive enige – og før klodens mest forurenende lande vil give sig. Derfor må både lande og virksomheder handle, før det er for sent.

LÆS OGSÅHedegaard om COP18-aftale: Et lille, men vigtigt skridt

Og vi må hver især gøre vores, både som forbrugere og som vælgere, for at sikre, at de grønne ord følges op af konkret handlen.

Det gælder også i Danmark, der kan spille en vigtig rolle som eksempel på, hvor meget der kan vindes ved at gå foran i energiomstillingen. Hvis vi kan og tør, har vi mulighed for at befæste positionen som et land, andre kan inspireres af – og købe grønne energiløsninger fra.

Klimaforandringerne kan kun bremses konkret, lokalt – og nu.

PolitikenPlus
 • Skammel Étbenet skammel til opgaver i de lave højder. Den étbenede skammel følger kroppens bevægelser når du vipper og drejer på den unikke, buede fod. Sid godt og undgå belastninger på ryg og knæ.

  Pluspris 269 kr. Alm. pris 319 kr. Køb
 • Wild Card Køb dit Tivoli Wildcard til Pluspris - kun 725 kr. og få fri entré til Tivoli i hele 2014 ? både sommer, i efterårsferien og til det hyggelige julemarked.

  Pluspris 725 kr. Alm. pris 850 kr. Køb
 • Sidetaske Funktionel sidetaske fra Eastpak i retro look, og med mange praktiske detaljer. Tasken er produceret i slidstærkt polyester og fås i to farvekombinationer.

  Pluspris 595 kr. Alm. pris 699 kr. Køb
 • Skridttæller Smart skridttæller, Omron Walking style one 2.1, som skal klipses fast på bukselinningen.

  Pluspris 165 kr. Alm. pris 195 kr. Køb
 • Tekande Tekande med tekst på siden er en del Keith Brymer Jones´ "Word" serie, som har været en bestseller i både England og NYC i flere år. Form og funktion kombineres for at skabe moderne keramik.

  Pluspris 379 kr. Alm. pris 450 kr. Køb