Annonce
Annonce
Annonce

Politiken mener

Ledende artikel i Dagbladet Politiken

Leder

FN står impotent tilbage over for klimaforandring

Danmark kan vise, hvor meget der kan vindes ved at gå foran i energiomstillingen.

16
Gem til liste

De evige udskydelser er ved at blive forvandlet til en stemning af desperation: Forsinkelserne og den åbenlyst manglende fornemmelse for situationens alvor på FN’s klimakonference COP18, der netop er blevet afholdt i Doha, er dybt desillusionerende.

Tiden er ved at løbe ud, og oplyste mennesker kan ikke længere sidde og vente på, at vores selvskabte ødelæggelser får frit spil.

Det nye klimaflop øger og accelererer derfor kun behovet for, at Europa nu går endnu hurtigere frem i omstillingen til grøn energi – og at vi i Danmark går endnu længere, allerforrest, og er med til at udvikle de nye løsninger, som alle lande i verden snarere før end siden får brug for.

LÆS OGSÅHøjspændt klimakonference nærmer sig overtid

Endnu en gang må det konstateres, at FN-forhandlingerne ikke rykker fremad med en hastighed, der skaber realistiske håb om at kunne træffe fælles beslutninger, som begrænser den globale opvarmning. Verden er ikke på vej til at opfylde løftet fra COP15 i København om at ville holde temperaturstigningerne under to grader.

Forlængelsen af Kyotoprotokollen, som var blandt de sparsomme resultater på sidste uges COP18, er i bedste fald ligegyldig og i værste fald en tidskrævende omvej.

LÆS OGSÅKyoto-aftalen er forlænget til 2020

Det er ikke nok, at de enkelte lande rapporterer om gennemførelsen af de konkrete tilsagn, de gav for tre år siden i København. Fremdriften er tæt på nul.

Vi må hver især gøre vores, både som forbrugere og som vælgere, for at sikre, at de grønne ord følges op af konkret handlen

Selv om forhandlingerne står i stampe, er der dog ikke noget alternativ til at fortsætte samtalen inden for rammerne af FN – som er det eneste sted, hvor alle verdens lande kan drøfte både denne og andre globale udfordringer.

Forsøget på gensidig forpligtelse må og skal fortsætte. Men det er på tide at lade en ny, sober realisme afløse de tidligere så vidtløftige forestillinger om, at en global og bindende klimaaftale er inden for rækkevidde.

Handling i forhold til de påtrængende klimaforandringer er krævet hurtigere, end verdens lande kan blive enige – og før klodens mest forurenende lande vil give sig. Derfor må både lande og virksomheder handle, før det er for sent.

LÆS OGSÅHedegaard om COP18-aftale: Et lille, men vigtigt skridt

Og vi må hver især gøre vores, både som forbrugere og som vælgere, for at sikre, at de grønne ord følges op af konkret handlen.

Det gælder også i Danmark, der kan spille en vigtig rolle som eksempel på, hvor meget der kan vindes ved at gå foran i energiomstillingen. Hvis vi kan og tør, har vi mulighed for at befæste positionen som et land, andre kan inspireres af – og købe grønne energiløsninger fra.

Klimaforandringerne kan kun bremses konkret, lokalt – og nu.

PolitikenPlus
 • Orange & Rosé vin, 12 flasker Oplev denne smagskasse med seks forskellige vine. 3 orange og 3 rosé. 12 flasker, så du kan opleve hvad orangevin er og nyde de skønneste rosévine.

  Pluspris 1.360 kr. Alm. pris 1.602 kr. Køb
 • The Laughing Boy Skulpturen 'Laughing Boy' kan ikke hedde meget andet, end den gør. For ikke bare storgriner den nye figur i stentøj, som kunstneren Leif Sylvester har lavet.

  Pluspris 999 kr. Alm. pris 1.249 kr. Køb
 • Cykelskygger 2 Det er et klassisk motiv ? et, som flere af Politikens fotografer har rettet deres kameraer mod og foreviget: Aftensolens leg med de travle trafikanter på Rådhuspladsen.

  Pluspris 1.500 kr. Alm. pris 1.725 kr. Køb
 • Skammel Grebet i midten af siddefladen på 'PICK ME'-skamlen, inviterer til at løfte den op og tage den med rundt i hjemmet. Brug den som ekstra siddeplads, sengebord, afsætningsplads m.m.

  Pluspris 1.100 kr. Alm. pris 1.299 kr. Køb
 • LEGO filmen I den allerførste LEGO® biograffilm i fuld længde følger vi Emmet, en helt almindelig LEGO® minifigur, der fejlagtigt bliver opfattet som den mest ekstraordinære person i hele verden.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 180 kr. Køb