DELING. Det er ikke nogen mørkets gerning at gå ind til sin nabo med en dejlig bog og tilbyde ham at låne den - hvorfor skulle det så være det, hvis man deler et stykke musik? (Arkivfoto)
Foto: Martin Zakora

DELING. Det er ikke nogen mørkets gerning at gå ind til sin nabo med en dejlig bog og tilbyde ham at låne den - hvorfor skulle det så være det, hvis man deler et stykke musik? (Arkivfoto)

Leder

Pirateri - er det så slemt?

Lysten til at dele en god oplevelse med andre er alt andet end forbryderisk.

Leder
FOR ABONNENTER

Når man hører et godt stykke musik, så vil man gerne dele det med andre. Har man læst en god bog, gælder det samme.

Man gribes af noget meget menneskeligt og meget positivt: en lyst til at give oplevelsen videre. En lyst, som er alt andet end forbryderisk.

Det er ikke nogen mørkets gerning at gå ind til sin nabo med en dejlig bog og tilbyde ham at låne den. Ej heller er det slemt at sende ham et stykke musik, han lige skulle tage og høre. ’Sende’, ja, for internettet giver jo denne mulighed, som også hedder noget andet: ’fildeling’.

LÆS ARTIKEL

Men hvis man kigger gennem den forkerte ende af kikkerten, så findes der et helt tredje ord for denne tilbøjelighed til at dele sin begejstring: ’piratkopiering’ – og så er vi langt inde i afdelingen for forbrydelse og straf.

Kopister krænker ophavsretten, som det hedder på juridisk, og før vi får set os om, er de blevet til ’pirater’. Så kommer både politiet og juristerne efter dem, og det sidste er det værste.

For ophavsretsjura er en hastigt voksende industri, som skaber ulykker i lange baner, først og fremmest den helt grundlæggende at gøre fri cirkulation af tanker, ideer og kunst (herunder musik) til noget, der skal bekæmpes.

Tænker man sådan, så står verden på hovedet – og verden står desværre på hovedet.

Kavaleriet hejser det hvide flag
Den danske film- og musikindustri har siden 2002 haft en såkaldt Antipiratgruppe i gang med at bekæmpe ulovlig kopiering og fildeling på nettet. Sprogbrugen er så selvfølgeligt sørøveragtig, at man skulle tro, det gjaldt gidseltagere ud for Somalias kyst.

bb

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce