Uddannelse. Danmarks fremtidige udvikling bliver sat på spil med regeringens plan om besparelser på uddannelsesområdet.
Foto: ADRIAN JOACHIM

Uddannelse. Danmarks fremtidige udvikling bliver sat på spil med regeringens plan om besparelser på uddannelsesområdet.

Leder

Massakren på uddannelse sænker Danmark

Med VKO-blokkens spareplan for uddannelsesområdet vil Danmark tabe internationalt terræn.

Leder
FOR ABONNENTER

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) må sove dårligt om natten. Han er holdt op med at drømme.

For et halvt år siden, inden VK-regeringens meningsmålinger begyndte at styrtdykke, indviede statsministeren ellers vælgerne i en række visionære drømme. Men dem har Lars Løkke droppet nu.

Dengang talte statsministeren opløftet om, at »Danmark skal have mindst ét universitet i top-10 i Europa« og satse på »uddannelsesområdet, som er helt afgørende for vores produktivitet«. I den seneste nytårstale kundgjorde han ligefrem, at »viden er det pureste guld i vor tid«.

Med VKO-blokkens spareplan har de borgerlige partier nu valgt en anden vej: I stedet for at investere i udvikling og forskning, så vi fremover kan arbejde smartere og mere værdifuldt, satser Løkke på, at Danmark fremover skal klare sig ved at underbyde andre og arbejde billigere.

De omfattende besparelser på ungdomsuddannelser, universiteter og forskningsinstitutioner, der alt i alt løber op i 4 mia. kr., er et brud med ambitionen om at gøre Danmark til et videnssamfund.

Massakren på læreanstalterne vil gradvis svække dansk økonomi i et omfang, der svarer til de positive effekter af den nye dagpengereform.

Ved at droppe investeringer i nye laboratorier i toppen af uddannelsessystemet og samtidig svække mulighederne for voksen- og videreuddannelse i bunden vil Danmark blive sat endnu længere tilbage i det globale kapløb om viden.

Sandheden er desværre, at Danmark i de seneste år kun har klaret sig gennemsnitligt i EU, når det gælder investeringer i forskning og højere uddannelser. Og hvis vi sammenligner os med fremadstormende økonomier som Sydkorea, Kina og Singapore, ja, så er vi for alvor ved at tabe internationalt terræn.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce