gift. I et område, der kaldes høfde 42, dumpede Cheminova tonsvis af giftigt affald frem til 1962
Foto: NIELS HOUGAARD (arkiv)

gift. I et område, der kaldes høfde 42, dumpede Cheminova tonsvis af giftigt affald frem til 1962

Leder

Aktionærer bør rydde op efter Cheminova

De forgyldte aktionærer har igennem årene tjent millioner på gift-eventyret

Leder
FOR ABONNENTER

Når aktionærerne i selskabet bag Cheminova i morgen mødes til generalforsamling, bliver der smidt guldstykker i lommen på de fremmødte. 8,5 mia. kr. indbringer salget af den gamle danske kemivirksomhed, der nu kommer på amerikanske hænder.

Det er formentlig de færreste, der ved, hvad virksomheden laver. Men det er nok endnu færre, der forbinder Cheminova med noget godt, og det kan virksomheden takke sig selv for: Det var i 1950’erne, at den lagde grunden til en af danmarkshistoriens største giftskandaler. Det skete, da den flyttede til Harboøre Tange, udledte giftigt spildevand i Vesterhavet og stod bag omfattende forurening af Limfjorden i sin storstilede produktion af sprøjtegifte.

I et område, der kaldes høfde 42, dumpede Cheminova tonsvis af giftigt affald frem til 1962. Da døde fisk begyndte at skylle op på stranden, kom der debat i medierne om den ekstreme forurening. Men først flere år senere blev der taget skridt til at stoppe den.

På det tidspunkt var skaden sket – og lige siden har der været slagsmål om, hvem der skal rydde op efter giftforureningen.

pap

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce