Foto: Fernando Vergara / AP (arkiv)/AP
Leder

Tunesere fortjener Nobelpris for kampen mod kaos

Nobelkomitéens Fredspris viser et klart signal.

Leder
FOR ABONNENTER

Som kandidater til Nobels Fredspris gættede vi på mange kendte mænd og kvinder, der har truffet store beslutninger i trygge omgivelser langt fra ørkensandet, hvorfra mange af verdens konflikter udgår.

Men helt logisk og rigtigt var det den tunesiske demokratibevægelse Den Nationale Kvartet for Dialog, der fredag løb med hæderen.

Gruppen har siden Jasminrevolutionen i 2011 spillet en afgørende rolle for, at det arabiske forår har overlevet i Tunesien – modsat i andre arabiske lande, hvor det en tid skabte håb om en bedre fremtid.

Med sit engagement i politiske processer, inddragelse af arbejdsmarkedets parter og talent for kompromis har gruppen vist, at samfundet kan rustes til at modstå de tilbageslag, som har ramt Tunesien; senest i form af blodig terror.

Med sin beslutning om at give prisen til politiske græsrødder uddeler Nobelkomiteen også kritik. Signalet er, at kampen for demokrati, frihed og fred i Mellemøsten ikke vindes gennem en optrapning af vold og konflikt, men ved at stå fast i kampen mod kaos.

bl

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

 • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

  Live: Støjberg i samråd om ulovlig instruks

  Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg forklarer sig nu på det andet samråd i sagen om ulovlig tvangsadskillelse af alle mindreårige fra deres samlevere på danske asylcentre i februar 2016.

  Se om Inger Støjberg holder fast i, at der er blevet administreret korrekt eller om hun igen ændrer forklaring og kommer med nye indrømmelser i sagen, som du kan blive klogere på i denne guide.

  Hvad bliver årets sommerhit?

  Justin Bieber koncert i Aarhus juni 2017
  Politikens Poptillæg:

  Hvilken sang kommer vi alle sammen til at få på hjernen denne sommer? Og hvilken sang kommer til at dominere højtaleranlæggene på Roskilde Festival og de trådløse højtalere på sommerhusterrassen? Politikens Poptillæg mindes de solbeskinnede klassikere og irriterende ørehængere og kommer med et bud på, hvordan denne sommer kommer til at lyde.

Annonce