Foto: Fernando Vergara / AP (arkiv)/AP
Leder

Tunesere fortjener Nobelpris for kampen mod kaos

Nobelkomitéens Fredspris viser et klart signal.

Leder
FOR ABONNENTER

Som kandidater til Nobels Fredspris gættede vi på mange kendte mænd og kvinder, der har truffet store beslutninger i trygge omgivelser langt fra ørkensandet, hvorfra mange af verdens konflikter udgår.

Men helt logisk og rigtigt var det den tunesiske demokratibevægelse Den Nationale Kvartet for Dialog, der fredag løb med hæderen.

Gruppen har siden Jasminrevolutionen i 2011 spillet en afgørende rolle for, at det arabiske forår har overlevet i Tunesien – modsat i andre arabiske lande, hvor det en tid skabte håb om en bedre fremtid.

Med sit engagement i politiske processer, inddragelse af arbejdsmarkedets parter og talent for kompromis har gruppen vist, at samfundet kan rustes til at modstå de tilbageslag, som har ramt Tunesien; senest i form af blodig terror.

Med sin beslutning om at give prisen til politiske græsrødder uddeler Nobelkomiteen også kritik. Signalet er, at kampen for demokrati, frihed og fred i Mellemøsten ikke vindes gennem en optrapning af vold og konflikt, men ved at stå fast i kampen mod kaos.

bl

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce