Tegning. Mette Dreyer

Tegning. Mette Dreyer

Leder

Lars Løkke udviser ringeagt for Folketinget og spillets regler

Det er fast parlamentarisk praksis, at en statsminister respekterer et flertal i Folketinget, hvis det klart og utvetydigt udtrykker mistillid til en minister.

Leder
FOR ABONNENTER

Parlamentarismen består af meget andet end love. Sædvane og praksis spiller en mindst lige så stor rolle. I forhold til det sidste og den gensidige respekt mellem regering og Folketing, har statsminister Lars Løkke Rasmussen de seneste dage overskredet en klar grænse.

Det er fast parlamentarisk praksis, at en statsminister respekterer et flertal i Folketinget, hvis det klart og utvetydigt udtrykker mistillid til en minister. Efter praksis er der kun to muligheder: Enten må ministeren gå. Eller også må regeringen. Så enkelt er det.

Det er svært at komme tanke om noget tidligere eksempel, hvor en regering har været arrogant nok til at ignorere mistillid udtrykt af et klart flertal i Folketinget selv i nok så uformel form. Men det er det, Lars Løkke Rasmussen gør, når det gælder Eva Kjer Hansen.

Dermed udviser han en ringeagt for Folketinget, som vistnok ingen anden statsminister i siden parlamentarismens indførelse i 1901. Hvis Folketinget på onsdag vedtager et mistillidsvotum mod Eva Kjer Hansen, kan statsministeren ikke lade hende fortsætte.

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce