Mod. Tegning: Per Marquard Otzen

Mod. Tegning: Per Marquard Otzen

Leder

Politisk mod er en mangelvare i Europa

Europas borgere skal føle sig i centrum for et muligt samarbejde.

Leder
FOR ABONNENTER

Associeringsaftalen mellem EU og Ukraine blev anledning til endnu en påmindelse om, at en voksende gruppe vælgere i Europa er mobiliseret til protest mod EU. Resultatet er på en gang klart og uklart. 61 procent stemte nej. Men kun 32 procent stemte i det hele taget. Dermed er afstemningen afgjort af mindre end hver femte vælger.

Den nederlandske regering skal nu allerførst finde ud af, hvad den stiller op med med det tordnende nej. Folkeafstemningen var kun vejledende, men det kan frarådes at begynde at lave fiksfakserier. Regeringschef Mark Rutte står over for valg mellem dårlige muligheder.

For ukrainerne, hvoraf mange har sat liv og lemmer på spil i kampen for demokrati, er det et paradoks. Mange ønsker at orientere sig mod europæiske værdier, og nu siger Europa i skikkelse af en hollandsk afstemning nej.Tillidskrisen næres både ovenfra og nedenfra. Der skal mere til end et par topmøder, hvor EU rydder op i de mest presserende problemer.

Ved den danske afstemning om forbeholdene var mange EU-tilhængere ret slatne i deres argumentation og støtte til EU. Det mønster gentog sig i Nederlandene, hvor de ledende politikere på forhånd syntes at have forberedt sig på et nej ved ikke at engagere sig fuldt ud i kampen for et ja.

holz

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce