I Berlin fejrede aktivister det hollandske valgresultat iført Geert Wilders-maske.
Foto: Markus Schreiber/AP

I Berlin fejrede aktivister det hollandske valgresultat iført Geert Wilders-maske.

Leder

Populismens sygdom er ikke uhelbredelig

Hvis det hollandske valg indvarslede et tøbrud i opgøret med højrepopulismen, kan vi kun håbe, at vi også går et fransk forår i møde.

Leder
FOR ABONNENTER

En forårsbølge af politisk håb spredes over Europa. Valget i Holland gav svar på et spørgsmål, som mange på vores gamle kontinent har stillet den seneste tid: Hvordan stopper man højrepopulismens fremmarch?

Nu ved vi, at det også i 2017 er muligt at vinde valg uden at gøre indvandrere og flygtninge til en nations altoverskyggende problem. Vi ved, at der er attraktive alternativer til nationalistiske løsninger på globaliseringens komplekse udfordringer. Og vi ved, at det kan lade sig gøre at hente mange stemmer på en positiv vision for EU.

Når det kan lade sig gøre i Holland, kan det også lade sig gøre andre steder. Resten af Europa kan lære af de hollandske politikere, der fik fremgang ved at tro på – frem for at vige tilbage fra – en fælles europæisk fremtid.

Opbruddet mod de etablerede partier ses også i Holland, hvor socialdemokraterne led et stort nederlag. Men de, der vandt, var ikke mistillidens tjenere. Vinderne præsenterede en positiv vision, som flertallet af hollændere købte.

cj

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce