Annonce
Annonce
Annonce

Anette Claudi

Politikens forbrugerredaktør

Debattører

Skandale afslører hestekødets absurd lange rejse

De europæiske forbrugere fik i denne uge hestekød galt i halsen. Heldigt, at den mangelfulde fødevarekontrol blev afsløret.

12
Gem til liste

Det er kun en uge siden, at jeg forbandt Findus med noget aldeles hyggeligt – en lille fræk kat i grønne bukser, der bor hos gamle Peddersen i et dejligt svensk børnebogsunivers.

Men i den seneste uge er svenske Findus pludselig forbundet med fødevaresnyd og okselasagne, der i virkelighedens verden var hestelasagne.

Jeg skal nok hurtigt komme over, at navnet Findus har tabt sin uskyld. Men det er noget sværere at komme sig over, at europæiske fødevarer har mistet deres.

For tilbagetrækningen af 400.000 færdigretter fra den svenske fødevaremastodont Findus – på grund af de store fund af hestekød i oksekødsfærdigretter – har afsløret, at den fødevarekontrol, som EU ellers er så stolt af, er alt for stormasket.

EU’s fødevarekontrol blev ellers kraftigt opprioriteret efter den kogalskab, der hærgede Storbritannien i 1996, som afslørede et akut behov for at kunne følge køds rejse rundt i Europa.

LÆS OGSÅMinister skal svare på, om fødevarekontrollen er helt til hest

Man ville gennemføre en jord til bord-kontrol, som skulle omfatte alle led fra landbrugsproduktion, fødevareindustri, salg og distribution – og antallet af ansatte på EU’s Fødevare- og Veterinærkontor blev i 1997 øget fra 40 til 160.

Men sagen med hestelasagnen afslører, at fusk med fødevarer stortrives i Europa, og at jord til bord-kontrollen angiveligt ikke skræmmer og fanger de kriminelle, der under kødets rejse til forbrugernes spiseborde ombytter indholdet til noget andet, end der står på pakkerne.

Heldet er, at snyderiet opdages i en sag, hvor fødevarefuskeriet ikke gør folk syge, men højst giver de narrede forbrugere en dårlig smag i munden.

Hestekød er jo på ingen måde sundhedsfarligt – medmindre der findes medicinrester i kødet, som intet foreløbig tyder på.

Det farlige i denne sag er alene, at tilliden til europæiske fødevarer har fået et alvorligt knæk, og at der lige så godt kunne være proppet noget sundhedsfarligt i de samme fødevarer, uden at nogen havde opfanget det.

Historien om Findus? hestelasagne viser, hvor forgrenet køds rejse er til middagsbordet.

Anette Claudi

Med god grund føler forbrugere sig holdt for nar. Her gik vi og troede, at de detaljerede varedeklarationer på de varer, vi køber i supermarkedet, rent faktisk fortæller, hvad produktet indeholder.

Den europæiske fødevareindustri vil nu blive mødt med en mistro, som kan være lammende for tilliden til deres produktion. Det er også baggrunden for, at ministre Europa rundt har stået i kø for at fordømme fuskeriet.

Og hestelasagnesagen førte da også til, at de europæiske fødevareministre hastemødtes i går for at tage initiativer til at mindske risikoen for gentagelser. Forhåbentlig fører det til reelle forbedringer af kontrollen.

LÆS OGSÅDanskejet kødgrossist anklages for at have solgt ulovligt hestekød

Også den danske fødevareminister benyttede lejligheden til at tale til de kvalmeramte forbrugere. Hun lover øget tjek af varer i supermarkederne.

Det vildfarne hestekød har været i danske, franske og britiske kølediske, og problemet kan ikke isoleres til et land, som må styrke sin kontrol.

Historien om Findus viser nemlig, hvor forgrenet køds rejse til middagsbordet er. En helt absurd lang rejse, som i sig selv giver én rigtig meget lyst til bare at købe sin mad direkte hos producenten.

I denne konkrete hestekødsskandalesag ser det angiveligt ud, som om kødet i de svenske Finduspakker er kommet fra en fabrik i Luxembourg, der har fået det fra et fransk firma, som har købt det hos en cypriotisk mellemhandler med hollandske forbindelser, der har fået kødet fra Rumænien.

Kødets rejse er ikke kortlagt endnu, men remsen af lande, som har haft berøring med varerne, giver et fingerpeg om, i hvor mange forskellige led snyderiet kan være foregået.

LÆS OGSÅHestelasagne er blevet solgt i danske butikker

Og de forskellige involverede lande kan belejligt sende hestekøds-aben videre til et andet.

Fødevarers ekstremt kringlede og lange rejser rundt i verden kan og skal næppe stoppes, selv om de udfordrer hensynet til klima, sundhed og forbrugersikkerhed.

Vi lever på alle måder i en global verden, som selv en pakke Finduslasagne er et billede på. Det kræver en meget finmasket kvalitetskontrol, som tydeligt ikke fungerer i dag.

Ligesom EU lærte af kogalskaben, bør EU lære af denne hestegalskab. Ellers bliver det svært at komme af med fødevarekvalmen.

PolitikenPlus
 • Samtale før døden En tidsrejse på Betty Nansen viser opgør med nazitiden

  Pluspris fra 100 kr. Alm. pris fra 160 kr. Køb
 • Nytår Det kunne være et billede fra Dallas, Texas. Der kunne være tale om en sen nat i The Lone Star State ? og en cowboy, som ikke lige kunne huske, hvor han havde parkeret sin hest.

  Pluspris 850 kr. Alm. pris 980 kr. Køb
 • Winemakers Dinner Smag på 8 udvalgte vine fra nogle af de bedste og mest spændende områder i Spanien med masser af point fra Penin. Og nyd en tilhørende Rasmus Bo Bojesen menu kreeret så mad og vine matcher hinanden.

  Pluspris 850 kr. Alm. pris 1.250 kr. Køb
 • Fortiden Oscar-vinderen Asghar Farhadi er tilbage med endnu et syleskarpt og universelt menneskeligt drama med thrillerelementer.

  Pluspris 80 kr. Alm. pris 100 kr. Køb
 • Puslespil med lyd Sjovt og underholdende puslespil med lyd. Når brikken placeres korrekt kommer der en realistisk lyd, som afspejler den figur som brikken viser. Fås i 3 forskellige varianter.

  Pluspris 105 kr. Alm. pris 125 kr. Køb