Annonce
Annonce

Anette Claudi

Politikens forbrugerredaktør

Debattører

Skandale afslører hestekødets absurd lange rejse

De europæiske forbrugere fik i denne uge hestekød galt i halsen. Heldigt, at den mangelfulde fødevarekontrol blev afsløret.

12
Gem til liste

Det er kun en uge siden, at jeg forbandt Findus med noget aldeles hyggeligt – en lille fræk kat i grønne bukser, der bor hos gamle Peddersen i et dejligt svensk børnebogsunivers.

Men i den seneste uge er svenske Findus pludselig forbundet med fødevaresnyd og okselasagne, der i virkelighedens verden var hestelasagne.

Jeg skal nok hurtigt komme over, at navnet Findus har tabt sin uskyld. Men det er noget sværere at komme sig over, at europæiske fødevarer har mistet deres.

For tilbagetrækningen af 400.000 færdigretter fra den svenske fødevaremastodont Findus – på grund af de store fund af hestekød i oksekødsfærdigretter – har afsløret, at den fødevarekontrol, som EU ellers er så stolt af, er alt for stormasket.

EU’s fødevarekontrol blev ellers kraftigt opprioriteret efter den kogalskab, der hærgede Storbritannien i 1996, som afslørede et akut behov for at kunne følge køds rejse rundt i Europa.

LÆS OGSÅMinister skal svare på, om fødevarekontrollen er helt til hest

Man ville gennemføre en jord til bord-kontrol, som skulle omfatte alle led fra landbrugsproduktion, fødevareindustri, salg og distribution – og antallet af ansatte på EU’s Fødevare- og Veterinærkontor blev i 1997 øget fra 40 til 160.

Men sagen med hestelasagnen afslører, at fusk med fødevarer stortrives i Europa, og at jord til bord-kontrollen angiveligt ikke skræmmer og fanger de kriminelle, der under kødets rejse til forbrugernes spiseborde ombytter indholdet til noget andet, end der står på pakkerne.

Heldet er, at snyderiet opdages i en sag, hvor fødevarefuskeriet ikke gør folk syge, men højst giver de narrede forbrugere en dårlig smag i munden.

Hestekød er jo på ingen måde sundhedsfarligt – medmindre der findes medicinrester i kødet, som intet foreløbig tyder på.

Det farlige i denne sag er alene, at tilliden til europæiske fødevarer har fået et alvorligt knæk, og at der lige så godt kunne være proppet noget sundhedsfarligt i de samme fødevarer, uden at nogen havde opfanget det.

Historien om Findus? hestelasagne viser, hvor forgrenet køds rejse er til middagsbordet.

Anette Claudi

Med god grund føler forbrugere sig holdt for nar. Her gik vi og troede, at de detaljerede varedeklarationer på de varer, vi køber i supermarkedet, rent faktisk fortæller, hvad produktet indeholder.

Den europæiske fødevareindustri vil nu blive mødt med en mistro, som kan være lammende for tilliden til deres produktion. Det er også baggrunden for, at ministre Europa rundt har stået i kø for at fordømme fuskeriet.

Og hestelasagnesagen førte da også til, at de europæiske fødevareministre hastemødtes i går for at tage initiativer til at mindske risikoen for gentagelser. Forhåbentlig fører det til reelle forbedringer af kontrollen.

LÆS OGSÅDanskejet kødgrossist anklages for at have solgt ulovligt hestekød

Også den danske fødevareminister benyttede lejligheden til at tale til de kvalmeramte forbrugere. Hun lover øget tjek af varer i supermarkederne.

Det vildfarne hestekød har været i danske, franske og britiske kølediske, og problemet kan ikke isoleres til et land, som må styrke sin kontrol.

Historien om Findus viser nemlig, hvor forgrenet køds rejse til middagsbordet er. En helt absurd lang rejse, som i sig selv giver én rigtig meget lyst til bare at købe sin mad direkte hos producenten.

I denne konkrete hestekødsskandalesag ser det angiveligt ud, som om kødet i de svenske Finduspakker er kommet fra en fabrik i Luxembourg, der har fået det fra et fransk firma, som har købt det hos en cypriotisk mellemhandler med hollandske forbindelser, der har fået kødet fra Rumænien.

Kødets rejse er ikke kortlagt endnu, men remsen af lande, som har haft berøring med varerne, giver et fingerpeg om, i hvor mange forskellige led snyderiet kan være foregået.

LÆS OGSÅHestelasagne er blevet solgt i danske butikker

Og de forskellige involverede lande kan belejligt sende hestekøds-aben videre til et andet.

Fødevarers ekstremt kringlede og lange rejser rundt i verden kan og skal næppe stoppes, selv om de udfordrer hensynet til klima, sundhed og forbrugersikkerhed.

Vi lever på alle måder i en global verden, som selv en pakke Finduslasagne er et billede på. Det kræver en meget finmasket kvalitetskontrol, som tydeligt ikke fungerer i dag.

Ligesom EU lærte af kogalskaben, bør EU lære af denne hestegalskab. Ellers bliver det svært at komme af med fødevarekvalmen.

PolitikenPlus
 • Franske Vindage På Franske Vindage 27. & 28. februar er du selv vineksperten, når du smager dig frem til dine egne femstjernede favoritter blandt mere end 200 franske vine.

  Pluspris fra 170 kr. Alm. pris fra 200 kr. Køb
 • Rem til kamera Klassisk kamerarem i kraftig læder. Remmen er forstærket med et ekstra lag læder i midten der forbedrer komforten.Længden justeres nemt efter behov. Remmen er 2,8 mm. tyk, 38 mm. bred, 61 cm. lang.

  Pluspris 379 kr. Alm. pris 449 kr. Køb
 • Klovnen Dette efterår udvider Lucie Kaas Gunnar Flørnings charmerende univers af træfigurer med endnu en re-lancering af en af hans klassikere fra 1950?erne: klovnen.

  Pluspris 199 kr. Alm. pris 249 kr. Køb
 • Flickball Solidt og ekslusivt udført læringsspil til børn.

  Pluspris 599 kr. Alm. pris 1.245 kr. Køb
 • Halstørklæde Morderne og trendy tørklæde, med et smukt leopard mønster i de flotte klassiske farver, sort, mørkegrå og lysegrå. Tørklædet er stort og fyldigt, og passer perfekt til de kolde tider.

  Pluspris 279 kr. Alm. pris 349 kr. Køb