Annonce
Annonce

Ditte Giese

Om frisind, kønsbriller og rød mod blå stue

Debattører

Regeringen havde alligevel ikke nosser til et opgør med sexkøberne

Hvorfor vil vores konfliktsky regering ikke beskytte kvinderne nederst på rangstigen?

236
Annonce

Nå, så blev det evige smertensbarn, prostitution, igen møvet tilbage i sin skamfulde gråzone.

Ikke rigtig lovligt, men heller ikke ulovligt. ’In-between’, som man siger på engelsk.

Der bliver ingen kriminalisering af sexkøberne i denne omgang, selvom skiftende, røde politikere gennem årene har buldret og braget om, at vi skal have både svenske og norske tilstande hertillands.

Vi har en rød regering, der er gået til valg på tre markante ligestillingspolitiske sager: øremærket barsel til mænd, kvoter til fremme af lige kønsfordeling i bestyrelserne og kriminalisering af prostitutionskunder.

Tre meget forskellige sager, men vigtige og principielle for det fortsatte ligestillingsarbejde i Danmark.

Men hvor mange af de sager er det nu, S-R-SF-regeringen har fået trumfet igennem?

JUSTITSMINISTEREN Forbud mod købesex ville kræve alt for mange ressourcer

Man havde det nok på fornemmelsen, når nu regeringen ikke havde nosser nok til at skrive deres ønske om en kriminalisering af prostitutionskunder ind i regeringsgrundlaget

Der er en eklatant mangel på handlekraft og lyst til at sætte handling bag de store ord fra oppositions-tiden.

I stedet forsøger man sig med fiksfakserier, som vi kender det fra skiftende borgerlige ligestillingsministres hænder. Hen til syltekrukken og tilbage igen.

Det er altid noget med måltal og 'frivillighedens vej', rollemodeller, løse aftaler med virksomheder og ikke mindst ’en stor social indsats’ i forhold til prostitution og bla, bla, bla.

Der sker jo ikke noget, for fanden!

Nu falder så planen om at kriminalisere prostitutionskunder.

»Jeg har selv haft begge synspunkter – at vi skulle forbyde købesex, men er nu nået frem til, at det er bedre at kæmpe socialt for at mindske prostitutionen«, udtaler statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

LÆS ARTIKEL Thorning: Jeg har ændret holdning til købesex

Og man havde det nok på fornemmelsen, når nu regeringen ikke havde nosser nok til at skrive deres ønske om en kriminalisering af prostitutionskunder ind i regeringsgrundlaget, men i stedet endte med en flad formulering om at»gennemføre en grundig undersøgelse af et forbud mod købesex«.

Så er der ikke lovet for meget.

Landets første mandlige ligestillingsminister, Manu Sareen (RV), stillede for nogle år siden op til kampagnen ’Tag stilling mand!’, hvor han sagde følgende:

»Jeg har taget stilling. Jeg støtter et forbud mod sexkøb, fordi køb af sex grundlæggende er et overgreb og udnyttelse af medsøstre, mødre og døtre i en meget udsat position«.

Samme holdningsskift præger som nævnt flere af regeringens andre politikere.

MÖGER OG TURUNEN Man skal ikke kunne købe sig til alt

Noget må jo have ændret sig i mellemtiden.

For nu udtaler Sareen, at han er bange for, at et forbud vil gøre livet »endnu hårdere for i hvert fald en gruppe af de svageste prostituerede«, og at han tror mere på en massiv social indsats, som han skriver på sin Facebook-profil.

Det er et utroligt dobbeltmoralsk politiker-argument.

Det er da fint og godt med en 'massiv social indsats', hvad det så end dækker over, og hvis det bliver til noget ikke mindst, men hvis ikke det er gået op for Manu Sareen og hans regeringsfæller, så er prostitution ikke just noget højstatus-fag, som det er nu!

Så hvad er I bange for?

Vi er jo alle imod handel med kvinder, og vi er alle imod vold mod kvinder (og mænd, naturligvis), men hvornår er noget frivilligt, og hvornår er det tvang?

LÆS ARTIKEL Harme ved Istedgade: »Det er bundærgerligt og simpelthen uforståeligt«

Er det tvang at komme fra et misbrugshjem og derfor ikke få taget en uddannelse og blive prostitueret?

Prostitution er ikke et sexet fag, man vælger, fordi man er liderlig og impulsiv. Det er et valg, man vælger, fordi man har brug for pengene

Er det tvang at komme fra et fattigt land og tjene penge til familien derhjemme ved at sælge sin krop?

Er det tvang at skulle finansiere et stofmisbrug med prostitution? Der er mange udgaver af tvang. Jeg har endnu aldrig mødt en luder med en lykkelig barndomshistorie for eksempel.

SKRIV Bør sexkøbere kriminaliseres?

Jeg har derimod hørt mange sørgelige historier om svigt, misbrug, fattigdom og overskredne grænser. Det er også en slags tvang.

Prostitution er ikke et sexet fag, man vælger, fordi man er liderlig og impulsiv. Det er et valg, man vælger, fordi man har brug for pengene.

Og for en dels vedkommende fordi man ikke har andre muligheder eller bliver tvunget.

Ja, man kan altid finde en glad champagnepige fra Gammel Hellerup Gymnasium eller en dame i 50’erne, der har arbejdet på klinik hele livet, som fortæller om luderlivets fortræffeligheder.

Men man kan sandelig også finde sager som 31-årige Fon fra Thailand, som fagbladet Journalisten skrev om for nylig. Hun blev solgt sådan her i en annonce i Ekstra Bladet: 'Nye smukke piger'.

Aha. I virkeligheden var hun en handlet kvinde og skulle arbejde over 12 timer om dagen, indtil hendes underliv sprækkede.

Det sprækkede. Og bagmændene tvang hende så alligevel til at arbejde videre. Er det sexet? Nej, men det er virkelighed.

4 MINISTRE Et forbud mod sexkøb er ikke løsningen

Står man som sexkunde udenfor en klinik og overvejer, hvorvidt det er fair trade-fisse eller en kvinde med bismag af socialrealisme og tragedie, der venter bag døren?

Jeg tror faktisk ikke, at Fons mange kunder tænker i den retning, når de køber hende til et hurtigt knald.

At de overvejer, om der måske kunne ligge en forfærdelig tragisk menneskeskæbne bag?

Står man som sexkunde udenfor en klinik og overvejer, hvorvidt det er fair trade-fisse eller en kvinde med bismag af socialrealisme og tragedie, der venter bag døren?

Nej, man tænker med det nederste hoved, og kun ved at sende et stærkt politisk signal og kriminalisere kunden kan vi signalere, at det ikke er okay at købe et andet menneskes krop. Fordi vi ikke kan sortere.

Vi kan ikke hjælpe de slemmeste tilfælde, uden at det også rammer ’overklassen’ blandt de prostituerede.

Men et samfund dømmes på, hvordan det behandler sine svageste.

LÆS OGSÅ SF-borgmester: Regeringen svigter udenlandske gadeprostituerede

Handlede kvinder, misbrugskvinder og gadeprostituerede er vores svageste.

Og så går jeg faktisk mindre op i, om Carina fra Gammel Hellerup Gymnasium får ødelagt sit hurtige SU-supplement og ikke kan købe den nyeste Louis Vuitton-taske for luderpengene. Hun må tage en tjans i Netto.

Vi skal ikke finde os i, at kvinder som Fon skal lægge krop og sjæl til forkælede danske mænds sexaflad, uden at de i det mindste skal kunne straffes for det. Uden at de skal vide, at de gør noget forkert.

'Real men don’t buy girls’ hedder en amerikansk kampagne mod prostitution med folk som Sean Penn, Justin Timberlake og Ashton Kutcher som blikfang.

LÆS ARTIKEL Gina vil have lovlige kunder i sin seng

Og det er nemlig rigtigt. Rigtige mænd tager sgu afstand fra det her!

Der er intet, der tyder på, at prostitution vil forsvinde – heller ikke med et forbud – men vi taler om en stærk signal- og værdi-politik, hvor staten går ind og vejleder landets borgere i, hvad der er rigtigt og forkert.

Når de kan finde ud af det i Sverige, Norge og Island, hvorfor kan vi så ikke finde ud af det i Danmark?

I dette land kan man få en bøde for at skrue op for volumen på sin iPhone, mens man cykler, og man tolererer ikke rygning på værtshuse for at beskytte de udsatte ansattes helbred.

Hvorfor i hele hule helvede vil man så ikke beskytte kvinderne nederst på rangstigen?

Del link
Relaterede artikler
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce