Annonce
Annonce
Annonce

Anders Jerichow

Kommentarer til verdens gang

Debattører

Formel 1-race misbrugt af Bahrains kronprins

Racerløb om to uger skal trække opmærksomheden væk fra den dødsmærkede dansk-bahrainske demokratileder.

6
Gem til liste

Mens kongefamilien i Bahrain er ved at lade den torterede aktivist Abdulhadi al-Khawaja dø på en afspærret stue på et militærhospital, er den travlt optaget af at forberede årets Formel 1-løb i hovedstaden Manama.

Den bahrainske demokratibevægelse, der opfatter al-Khawaja som sin leder opfordrer systemkritikere Formel 1 til at holde sig væk fra Sakhir-banen ved Manama, med mindre den herskende Khalifa-kongefamilie sætter demokratiforkæmperen fri og lader ham overføre til København, så han kan komme under medicinsk behandling.

LÆS ARTIKELUdenrigsministeriet har ikke opgivet kampen for al-Khawaja

Det store motorløb i Bahrain er ledet af Kronprins Salman bin-Hamad al-Khalifa. Han er også fungerende chef for oliestatens væbnede styrker, som med hjælp af 1000 saudiske soldater knuste de landsomfattende demonstrationer for frihed og demokrati i Bahrain sidste forår.

Hans militær bygger lige som politiet på lejetropper af samme religiøse observans som den herskende familie. Bahrains store flertal af shia-muslimer diskrimineres kontant i sikkerhedsstyrkerne.

Kongefamilien har brugt Formel 1 som sit største sportsevent, siden den første gang fik racerløbet til Manama i 2004. Men sidste år måtte Khalifa-regimet lide den tort, at Formel 1 opgav Bahrain på sit jordomrejsende racer-show.

LÆS ARTIKELDatter: al-Khawaja er viljestærk og vil sultestrejke til døden

Kongefamilien håber nu at gennemføre Formel 1 den 22. april – om kun to uger – som bevis på, at Bahrain igen har ro og orden.

Det bestrider den energiske opposition, som i disse dage bliver bekæmpet med tåregas og knipler, når den demonstrerer for at redde den dansk-bahrainske al-Khawajas liv.

FIA – det internationale motorsportsforbund – har hidtil ment, at det ville være fint og trygt at køre i Bahrain. Og Formel – chefen Bernie Ecclestone har kaldt demonstrationerne for drengestreger.

Dermed forsøger han ikke engang at holde sport og politik adskilt – han blander sig selv på kongediktaturet side.

Sponsorerne og deltagerne – fra Red Bull, Pirelli, Williams og McLaren til Mercedes – risikerer også at blive brugt som reklame for familie-diktaturet.

LÆS ARTIKELBahrains juridiske råd siger nej til at udlevere al-Khawaja

Verdensmesteren fra 1996 Damon Hill, har i international presse sagt, at Formel 1 ikke kan stikke hovedet i sandet som en anden struds. Han mener, at FIA er nødt til at tage bestik af, at situationen i Bahrain er totalt anspændt, og at det kan blive dårlig forretning for deltagerne og dårligt for Formel 1 at køre race i ly af militær undertrykkelse.

Nabeel Rajab, leder af al-Khawajas 'Bahrain Center for Menneskerettigheder', finder det uantageligt at gennnemføre Formel 1-løbet, mens frihedsrettighederne undertrykkes groft uden for banen.

Ecclestone har på BBC kritiseret pressen for at »opfinde historier« og opfordret den til at se på fakta.

Fakta om Al-Khawaja
Okay, her er et par fakta:

Al-Khawaja er – ifølge Bahrains officielle rapport om nedkæmpningen af opstanden i Manama – blevet slået under arrestationen og efterfølgende torteret.

Mindst et halvt hundrede bahrainere er slået ihjel af politi og sikkerhedsstyrker under opstanden det seneste år. Flere hundrede er såret. Mange torteret. Flere tusinde arresteret, lige så mange fyret for at insistere på politisk frihed.

Og det er stadig en kombination af militær og politi med hjælp af lejetropper og saudiske indsatsstyrker, der holder kravet om demokrati nede i den lille oliestat.

En af de militære ledere af denne daglige undertrykkelse er Kronprins Salman bin-Hamad al-Khalifa – bagmanden for Formel 1 i Bahrain.

Ecclestone mener, at Bahrain »forekommer mere demokratisk end de fleste steder. Folk kan sige, hvad de vil, og de kan protestere, hvis de ønsker det«.

Fakta: Det er løgn. Utallige bahrainere er fyret fra både offentlige og private stillinger, fordi efterretningstjenesten har taget dem i – på nettet eller i mails – at støtte kravet om demokrati eller i at rundsende billeder fra demonstrationer. Sikkerhedsstyrkerne prøver dagligt at slå demonstrationer ned.

Hvis Formel 1 siger ja til at køre race i Manama, vil det være reklame for Bahrain til 100 millioner tv-seere i 187 lande. Men i Bahrain vil det knapt kunne overdøve lyden af militær, som holder kritikerne nede.

PolitikenPlus
 • Aftensol over Grønland De havde været dybt inde i en fjord på den grønlandske sydvestkyst. Og besøgt en sælfangerfamilie.

  Pluspris 800 kr. Alm. pris 920 kr. Køb
 • Merry Christmas, Baby DR Big Bandet afslutter 2014 for fuld julemusik. Solisterne Sinne Eeg og Mads Mathias, som efter hånden er blevet kære gengangere med bandet, vil føre os til tops på julehumørbarometret?

  Pluspris 220 kr. Alm. pris 295 kr. Køb
 • Skænkeprop til vin Elegant dekanteringsprop lavet i glas, der passer til alle vinflasker. Proppen ilter automatisk vinen, når den serveres. Og så klæder den flasken!

  Pluspris 125 kr. Alm. pris 149 kr. Køb
 • Halstørklæde Morderne og trendy tørklæde, med et smukt leopard mønster i de flotte klassiske farver, sort, mørkegrå og lysegrå. Tørklædet er stort og fyldigt, og passer perfekt til de kolde tider.

  Pluspris 279 kr. Alm. pris 349 kr. Køb
 • DAX hvalp DAX er historien om en lille hund som ikke blot er 'Danish design' af navn. Den er rent faktisk fremstillet her i Danmark ? af træ fra bæredygtig skovdrift.

  Pluspris 545 kr. Alm. pris 645 kr. Køb