Annonce
Annonce
Annonce

Anders Jerichow

Kommentarer til verdens gang

Debattører

Formel 1-race misbrugt af Bahrains kronprins

Racerløb om to uger skal trække opmærksomheden væk fra den dødsmærkede dansk-bahrainske demokratileder.

6
Gem til liste

Mens kongefamilien i Bahrain er ved at lade den torterede aktivist Abdulhadi al-Khawaja dø på en afspærret stue på et militærhospital, er den travlt optaget af at forberede årets Formel 1-løb i hovedstaden Manama.

Den bahrainske demokratibevægelse, der opfatter al-Khawaja som sin leder opfordrer systemkritikere Formel 1 til at holde sig væk fra Sakhir-banen ved Manama, med mindre den herskende Khalifa-kongefamilie sætter demokratiforkæmperen fri og lader ham overføre til København, så han kan komme under medicinsk behandling.

LÆS ARTIKELUdenrigsministeriet har ikke opgivet kampen for al-Khawaja

Det store motorløb i Bahrain er ledet af Kronprins Salman bin-Hamad al-Khalifa. Han er også fungerende chef for oliestatens væbnede styrker, som med hjælp af 1000 saudiske soldater knuste de landsomfattende demonstrationer for frihed og demokrati i Bahrain sidste forår.

Hans militær bygger lige som politiet på lejetropper af samme religiøse observans som den herskende familie. Bahrains store flertal af shia-muslimer diskrimineres kontant i sikkerhedsstyrkerne.

Kongefamilien har brugt Formel 1 som sit største sportsevent, siden den første gang fik racerløbet til Manama i 2004. Men sidste år måtte Khalifa-regimet lide den tort, at Formel 1 opgav Bahrain på sit jordomrejsende racer-show.

LÆS ARTIKELDatter: al-Khawaja er viljestærk og vil sultestrejke til døden

Kongefamilien håber nu at gennemføre Formel 1 den 22. april – om kun to uger – som bevis på, at Bahrain igen har ro og orden.

Det bestrider den energiske opposition, som i disse dage bliver bekæmpet med tåregas og knipler, når den demonstrerer for at redde den dansk-bahrainske al-Khawajas liv.

FIA – det internationale motorsportsforbund – har hidtil ment, at det ville være fint og trygt at køre i Bahrain. Og Formel – chefen Bernie Ecclestone har kaldt demonstrationerne for drengestreger.

Dermed forsøger han ikke engang at holde sport og politik adskilt – han blander sig selv på kongediktaturet side.

Sponsorerne og deltagerne – fra Red Bull, Pirelli, Williams og McLaren til Mercedes – risikerer også at blive brugt som reklame for familie-diktaturet.

LÆS ARTIKELBahrains juridiske råd siger nej til at udlevere al-Khawaja

Verdensmesteren fra 1996 Damon Hill, har i international presse sagt, at Formel 1 ikke kan stikke hovedet i sandet som en anden struds. Han mener, at FIA er nødt til at tage bestik af, at situationen i Bahrain er totalt anspændt, og at det kan blive dårlig forretning for deltagerne og dårligt for Formel 1 at køre race i ly af militær undertrykkelse.

Nabeel Rajab, leder af al-Khawajas 'Bahrain Center for Menneskerettigheder', finder det uantageligt at gennnemføre Formel 1-løbet, mens frihedsrettighederne undertrykkes groft uden for banen.

Ecclestone har på BBC kritiseret pressen for at »opfinde historier« og opfordret den til at se på fakta.

Fakta om Al-Khawaja
Okay, her er et par fakta:

Al-Khawaja er – ifølge Bahrains officielle rapport om nedkæmpningen af opstanden i Manama – blevet slået under arrestationen og efterfølgende torteret.

Mindst et halvt hundrede bahrainere er slået ihjel af politi og sikkerhedsstyrker under opstanden det seneste år. Flere hundrede er såret. Mange torteret. Flere tusinde arresteret, lige så mange fyret for at insistere på politisk frihed.

Og det er stadig en kombination af militær og politi med hjælp af lejetropper og saudiske indsatsstyrker, der holder kravet om demokrati nede i den lille oliestat.

En af de militære ledere af denne daglige undertrykkelse er Kronprins Salman bin-Hamad al-Khalifa – bagmanden for Formel 1 i Bahrain.

Ecclestone mener, at Bahrain »forekommer mere demokratisk end de fleste steder. Folk kan sige, hvad de vil, og de kan protestere, hvis de ønsker det«.

Fakta: Det er løgn. Utallige bahrainere er fyret fra både offentlige og private stillinger, fordi efterretningstjenesten har taget dem i – på nettet eller i mails – at støtte kravet om demokrati eller i at rundsende billeder fra demonstrationer. Sikkerhedsstyrkerne prøver dagligt at slå demonstrationer ned.

Hvis Formel 1 siger ja til at køre race i Manama, vil det være reklame for Bahrain til 100 millioner tv-seere i 187 lande. Men i Bahrain vil det knapt kunne overdøve lyden af militær, som holder kritikerne nede.

PolitikenPlus
 • Postkasse Ny model postkasse, som er fremstillet i galvaniseret lakeret stål, og som kommer i et væld af smukke farver. Postkassen er monteret med 6 skift Rukolås.

  Pluspris 1.231 kr. Alm. pris 1.449 kr. Køb
 • Havebog Foråret 2014 udkommer ?Design din have med højbede?, af Nina Ewald. Det er den første bog på det danske marked om dette emne. ?Jeg er vild med højbede, og min egen have rummer adskillige af slagsen?.

  Pluspris 245 kr. Alm. pris 289 kr. Køb
 • Tillidskassen Kassen består af blandede spanske og sydafrikanske kvalitetsvine med både luksusvine, en række gode vine i mellemprisklassen samt dagligvine. Der er min. 9 rødevine og max. to ens vine i kassen.

  Pluspris 1.000 kr. Alm. pris 1.480 kr. Køb
 • Forårsjakke til ham Halifax er en jakke med karakter, tydeligt inspireret af moden i de Skandinaviske hovedstæder med de populære lodrette kviltede syninger,

  Pluspris 679 kr. Alm. pris 799 kr. Køb
 • Tørklæde Romantisk og eventyrligt tørklæde med forårets smukke lyse og sarte farver.

  Pluspris 369 kr. Alm. pris 449 kr. Køb