Tegning: Per Marquard Otzen

Tegning: Per Marquard Otzen

Pelle Dragsted

Vi kunne jo også renovere vores børnehaver og plejehjem

Håndværkerfradraget er omvendt Robin Hood - lad os bruge pengene på noget andet

Pelle Dragsted

Venstres Jan E. Jørgensen har måttet lægge ryg til en del spøg og fnisen efter et indlæg på Facebook, hvor han beklagede sig over, at han fremover selv var nødt til at gøre rent og male kælderen efter at regeringen pr. første januar afskaffede det såkaldte håndværkerfradrag.

Det var ikke bare det faktum, at Jan E Jørgensen med en dobbelt indtægt fra både folketinget og byrådet på Frederiksberg på mere end 700.000 kroner årligt, ret beset ikke burde have problemer med at selv betale en malersvend for at male kælderen. Det var nok også det, at Jan mente, at det var lidt strengt, hvis han fremover selv skulle til at gøre rent, der fik forargelsen frem hos nogle og smilet hos endnu flere.

Men det er egentlig ikke underholdningsværdien i Jan E. Jørgensens opslag der er det vigtigste. Det vigtigste er det, som det siger om Håndværkerfradragets asociale karakter. Håndværkerfradraget er reelt en skatteyderbetalt støtte til at personer kan få betalt en del af deres udgifter til privat rengøring, eller renovering og istandsættelse af deres boliger.

Og det er ikke overraskende, at fradraget anvendes mest af personer med indtægter i den bedre halvdel.

Læs link til Børsen

Sosuen, lagerarbejderen og butiksassistenten fra Vestegnen betaler med andre ord via skattebilletten for at Jan E. Jørgensen og andre danskere med høje indtægter og bopæl på dyre adresser kan få tilskud til at slippe for at gøre rent selv, eller til at forskønne boligen.

Denne omvendte Robin Hood-profil generer dog ikke Lars Løkke, der nu har lovet at genindføre ordningen, hvis han bliver statsminister. Oven i købet med tilbagevirkende kraft, så Jan E. Jørgensen ikke engang behøver at opsige rengøringshjælpen, hvis han tror på en blå valgsejr.

Med håndværkerfradraget bruger vi de skattekroner som vi alle sammen har været med til at betale, til at ansætte nogle håndværkere, til at renovere og forskønne private boligejeres huse

Lars Løkkes argumenter for at genindføre det asociale håndværkerfradrag er stærkt tvivlsomme. For det første hævder Løkke og Venstre, at håndværkerfradraget er med til at reducere sort arbejde. Men den seneste forskning fra Rockwool fonden viser at det slet ikke er tilfældet.

Læs link til Ugebrevet A4

Det andet argument er, at afskaffelsen af håndværkerfradraget vil betyde tab af op mod 5000 arbejdspladser.

Tallet der kommer fra interesse-organisationen Dansk Byggeri, er dog stærkt kontroversielt og flere økonomer har sået alvorlig tvivl om påstanden. De henviser til at en stor del af opgaverne alligevel ville være blevet udført.

Læs link til Finans.dk

Men selv hvis der er et job-tab, ved at afskaffe håndværkerfradraget så er der gode råd for det. For de næsten to milliarder som Venstre vil anvende til at beholde håndværkerfradraget kan jo uden problemer sættes i anvendelse til at skabe job på en anden og langt mere socialt afbalanceret måde.

Med håndværkerfradraget bruger vi de skattekroner som vi alle sammen har været med til at betale, til at ansætte nogle håndværkere, til at renovere og forskønne private boligejeres huse.

Vi kunne jo blot i stedet bruge pengene på at sende de samme håndværkere ud og renovere og forskønne vores børnehaver, vuggestuer, plejehjem og alle de andre steder som vi alle, og ikke kun et lille mindretal har glæde af.

Så klarer Jan E. Jørgensen nok rengøringen selv.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce