Annonce
Annonce

Poul Aarøe Pedersen

Analyseredaktør

Mest kommenterede seneste måned:
Tag nu en snak med imamerne 39 kommentarer
Debattører

Løkke bliver fældet af de forkerte grunde

Hvorfor skal køb af sokker og underbukser afgøre venstrelederens fremtid?

21

Al Capone blev fældet af ubetalte skatteregninger. Silvio Berlusconi knaldede man for at have haft sex med en prostitueret under 18 år.

Begge blev dømt for forbrydelser, der ret beset hørte hjemme i småtingsafdelingen sammenlignet med det blodspor af korruption og selvberigelse, de begge trak efter sig.

Når Lars Løkke Rasmussen efter planen møder op i Venstres hovedbestyrelse i aften, står han – heldigvis – ikke over for en domstol.

Men man skulle næsten tro det, sådan som de mest moralsk forargede af hans partifæller har teet sig de seneste dage.

Herregud, hvad så, om formanden har købt tøj for 152.000 partikroner? Hvad så, om Venstre har betalt for, at han kunne nyde tobak på sit hotelværelse under skyerne? Hvad så, hvis han ikke med en bogholders akkuratesse har styr på hvert eneste lille fedtede bilag fra sin travle hverdag?

LÆS OGSÅLøkkes modstandere kommer fra de mindst velstillede kommuner

Lars Løkke Rasmussen lever ikke noget stille liv, formanden arbejder formentlig op mod 80 timer om ugen, knokler for sit parti og for at tage de ministertaburetter tilbage, han tabte i 2011.

Havde hans ’kammerater’ i partiet nu ikke brugt en hel uge på at sætte spot på alle hans ’personlige brister’, ville han da heller ikke have haft problemer med at nå denne målsætning.

Men ak, den moralske forargelse har for alvor fået tag i de små venstrefolk.

Der er åbenbart lavt til loftet i Venstre, og desværre tyder meget på, den lille mands moralbegreber deles af overraskende mange andre i det politiske spektrum

Poul Aarøe Pedersen

Der er åbenbart lavt til loftet i Venstre, og desværre tyder meget på, den lille mands moralbegreber deles af overraskende mange andre i det politiske spektrum. Fra såvel venner som fjender hører man igen og igen kravet om, at Løkke bør fremlægge dokumentation for, at hans skattepapirer er i orden.

Men hvorfor skulle han dog det? Lars Løkkes skatteforhold må – ligesom enhver anden borgers eller statsministers – vel først og fremmest være et mellemværende mellem ham og Skat.

Skulle det komme dertil, at V-formanden rent faktisk har snoet sig uden om skattelovgivningen, kan det naturligvis udvikle sig til et mellemværende mellem ham og den store offentlighed – ikke før.

Men hvorfor nu dette forsvar for Løkke fra en politisk modstander?

Jo, ligesom det føltes underligt utilfredsstillende for datidens FBI-agenter at knalde en koldblodig killer som Al Capone for skattefifleri, ligesom det var underligt uforløst i 2013 at sende Silvio Berlusconi i fængsel i 7 år for magtmisbrug i egne sex-eskapader, når han i 20 år havde brugt sin magt på at køre sit land i sænk, virker det også underlig urigtigt, hvis Lars Løkke nu skal falde fra tinde som følge af en sag om indkøb af sokker og underbukser.

Vi taler om en toppolitiker, der i løbet af 00’ernes uansvarlige regeringsførelse sad med om bordet ved de fleste afgørende beslutninger – det vil sige alle dem, der sendte Danmark langt dybere ned i krisens svælg end de fleste andre lande.

LÆS OGSÅStøjberg om chokmåling: Et formandsskifte løser ikke problemerne

Takket være V-politikere som Anders Fogh Rasmussen, Thor Pedersen, Claus Hjort Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen fik vi forbrugsfest under højkonjunkturen, skattestop på et buldrende, boblende boligmarked og i tilgift en historisk mangel på politisk omhu omkring velfærds- og arbejdsmarkedsreformer.

Dette må dog være Lars Løkke Rasmussens største politiske brøde. Fra 2005 fik han sæde i regeringens økonomiudvalg og var med til at sanktionere politikken.

Læg hertil, at han som indenrigsminister fejlede fælt, da han skulle sikre bredt politisk forlig bag strukturreformen.

Læg hertil, at at han som sundhedsminister sørgede for, at privathospitalerne systematisk blev overbetalt, og at velstillede danskere fik hurtigst adgang til sygehusbehandling.

Læg hertil hans mulige – men endnu uafklarede – involvering i Helle Thorning-Schmidts skattesag.

Åh, det bliver så småt, at det næsten ikke er til at holde ud

Poul Aarøe Pedersen

Og læg hertil, at han som statsminister gennemførte et klimatopmøde, der i bedste fald udstillede ham og Danmark som en pinlig mødevært.

Det er denne Lars Løkke Rasmussen, der i skrivende stund står til – måske/måske ikke – at må gå fra borde som følge af moralske lillemandskvababbelser over tøjindkøb.

Åh, det bliver så småt, at det næsten ikke er til at holde ud.

LÆS OGSÅLøkke-støtte: Formandens sindstilstand er i klar bedring

Godt så, selvfølgelig er Lars Løkke ikke uden skyld i den krise, som på blot en uge har givet Venstre den dårligste vælgertilslutning nogensinde og sendt partiets selvværd ned under gulvbrædderne.

Da han efter sidste søndags valgnederlag valgte at optræde som svedig drama queen og tale krisen op i stedet for ned, gav han sine kritikere en kærkommen anledning til at kaste med rådne tomater.

Men ingen havde vel ventet, at kritikerne ligefrem ville tømme laden for sidste års høst og give den hele armen.

Nej, at komme videre herfra kræver vist en rengøring af de helt store.

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken