Annonce
Annonce

Malene Lei Raben

Borgerlige ord

Debattører

Danskerne er jo ekstremister

Debatten om religiøs slagtning handler mest om at 'opdrage' folk, der tager deres religion alvorligt.

34
Gem til liste

Ugens citat

»Men jeg mener klart, at det er problematisk, at man slet ikke forstår, at der altså er mennesker, der tager deres religion alvorligt, også i dette land!«

- Overrabbiner Bent Lexner i TV 2 News

I mandags trådte et nyt forbud i kraft. Det er nu ikke længere muligt at søge om dispensation til religiøs slagtning uden bedøvelse.

Der er intet, der tyder på, at slagtning uden bedøvelse er noget, der overhovedet foregår herhjemme, tværtimod foregår halalslagtning og den jødiske ’schächtning’ i Danmark således, at dyrene først slås bevidstløse, inden de får skåret halsen over og afbløder, som det lidt makabert hedder.

LÆS OGSÅ FAKTA: Sådan foregår halal-slagtninger

Alligevel har fødevareminister Dan Jørgensen følt det nødvendigt at skride til forbud, hvad der har vakt vrede i jødiske og muslimske kredse, der opfatter det som en indskrænkning af deres religionsfrihed.

Også internationalt har de nye regler vakt kritik. I den engelske avis The Independent skriver vrede læsere, der har fulgt med i parteringen af giraffen Marius: »In Denmark butchering a healthy giraffe in front of kids is cool but a kosher/halal chicken is illegal«, og en anden læser udtaler, at det er »disgusting that the same country that slaughtered a giraffe in public to be fed to lions ... is banning halal meat because of the procedures«.

Vi opfatter troende mennesker som tilbagestående og som folk, der, hvis bare de fik mere oplysning, ville komme på bedre tanker og tænke ligesom os

Det officielle Israel ser tiltaget som udtryk for stigende antisemitisme i Europa, og på Al-Jazeera var der heller ikke ligefrem begejstring at spore. Men ministeren står fast, dyrevelfærd kommer før religion. Forbuddet mod slagtning uden bedøvelse kommer i kølvandet på bl.a. debatten om omskæring.

Der er ingen tvivl om, at religiøse præferencer, kulturer og vaner er under pres i Danmark. Alligevel bliver vi danskere overrasket og kede af det, når folk i andre lande ser os som fremmedfjendske og snævertsynede. Sådan oplever vi slet ikke os selv.

Hey, vi er jo Danmark, hvor kvinder arbejder på lige fod med mænd, og børn opdrages som demokratiske samfundsborgere, hvor vi har et sikkert arbejdsmiljø og skrappe regler mod forurening, hvor Vestas er en folkeaktie, fordi vi alle sammen støtter klimaet, hvor vi kører på cykel og er frivillige fodboldtrænere efter arbejde og glade betaler halvdelen af vores løn i skat.

Vi er danskere og et af verdens mindst religiøse folkefærd, vi kan lave deprimerende film og få folk til at se dem. Frivilligt! Vi er rationelle væsener, der ikke kan forstå, hvorfor verden bliver så vred, når vi uforvarende træder den over tæerne.

Det er, fordi vi danskere ikke har opdaget, at vi er en lille ekstrem undtagelse globalt set, markant anderledes fra de andre. Og selv hvis vi har forstået vores anderledeshed, lever vi i forvisning om, at de andre befinder sig på et lavere udviklingstrin, imens de stræber efter at blive og indrette sig som os. Men gad vide, om det passer?

LÆS OGSÅDan J.'s omstridte ideer: Minkfarme skal forbydes, og buræg skal mærkes

Måske er det os, der er ekstremt anderledes? I forhold til den måde, vi indretter familielivet på, men også i vores ugudelighed.

I mange lande vil man f.eks. opfatte det som ekstremt koldt og hjerteløst at sende sine børn og gamle på institution, hvorimod vi opfatter det som fornuftigt. Ude i verden er det at være religiøs normen, og tro er en del af tilværelsen.

Ja, i USA, et land med høj levestandard, er der stater, hvor folk er lige så religiøse som i Iran! Jeg tvivler dog på, at amerikanerne drømmer om at blive som os.

Der er uendeligt meget godt at sige om vores samfund, men en sideeffekt ved vores verdslige tilgang til tilværelsen er, at vi simpelthen ikke forstår beslutninger, der baserer sig på et andet værdisæt, for eksempel et religiøst grundsyn.

LÆS OGSÅKan du give mig min forhud tilbage?

Vi opfatter troende mennesker som tilbagestående og som folk, der, hvis bare de fik mere oplysning, ville komme på bedre tanker og tænke ligesom os. Derfor hjælper vi dem med lidt ’opdragelse’.

Da der i Danmark ikke er dyr, der slagtes uden bedøvelse, handler forbuddet næppe om dyrevelfærd. I det hele taget forstår jeg ikke den stærke danske fokus på de sidste sekunder af et dyrs tilværelse, i et land, som – i mine øjne helt rimeligt – tillader jagt, svinedrift og minkfarme.

I stedet virker det som en symbolsk afstandtagen til og opdragelse af folk, der tillader sig at tage deres religion alvorligt.

PolitikenPlus
 • Vinder af Guldbrikken 2014 Årets selskabsspil 2014 er et stærkt inkluderende, morsomt og kaotisk quizspil, der udforsker andre dele af vores paratviden, hvor selv de mest oplagte lette spørgsmål bliver store udfordringer.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 180 kr. Køb
 • Hovedtelefon Plattan Plattan er designet til at være den perfekte klassiske hovedtelefon med alle de ekstra funktioner, der gør det ud over hvad en statisk hovedtelefon ville tilbyde - en fuld størrelse on-ear-model.

  Pluspris 410 kr. Alm. pris 500 kr. Køb
 • Wild Card Køb Tivoli Wildcard til Pluspris - kun 755 kr. og få fri entré til Tivoli i hele 2015 ? både sommer, i efteråret og til det hyggelige julemarked. Og du får turpas på, hvergang du besøger haven.

  Pluspris 755 kr. Alm. pris 890 kr. Køb
 • Slimline quick fix Figuren er typisk for det, som Louise Hindsgavl står for. For hun er ikke til porcelænets traditionelle repertoire af glaserede yndigheder: hyrdedrenge, frøkner, muslingeskaller, konkylier etc.

  Pluspris 1.800 kr. Alm. pris 2.250 kr. Køb
 • Børnevippe Denne vippe giver børnene en bedre koordination og balanceevne. Derudover giver den også en social læring, da vippen kun kan benyttes via teamwork af to børn. Kan bruges både uden- og indendørs.

  Pluspris 2.649 kr. Alm. pris 3.119 kr. Køb