Annonce
Annonce
Debattører

Kulturredaktør: Aarhus er en provinsby, som nægter at tage provinsen på sig

Festuge i Aarhus: Det bliver altid større end nogensinde før - i Aarhus.

26
Gem til liste

Aarhus er en zone i Danmark, hvor janteloven er sat ud af kraft.

Her lancerede man for ikke så længe siden mottoet: Aarhus – Danish for progress.

Det er stedet, hvor halvanden gade med brosten bliver udråbt til ’Latinerkvarteret’, og det er byen, hvis fodboldhold trods små 20 års krise og to nedrykninger stadig regnes for et absolut storhold.

For aarhusianerne. Hvis AGF har vundet to kampe i træk, er det en ’sejrsstime’, og så taler vi om mesterskabet i år og Champions League næste år.

Kritikere har hævdet, at Aarhus’ eneste bidrag til det danske sprog er ordet ’noller’, og at det på en eller anden måde siger det hele.

For ’noller’ er en betegnelse for den opblæste type, der ikke kender sin egne begrænsninger.

Verdens mindste storby
Men patrioter insisterer på, at Aarhus er verdens mindste storby.

Man holder med ARoS, ligesom man holder med AGF, og det var ikke nok for museet med den monumentale skulptur ’Boy’ som vartegn.

Den er kæmpestor, men der skulle mere til, så ARoS har tilføjet Olafur Eliassons endnu mere monumentale ’Rainbow Panorama’.

LÆS OGSÅKunstdirektør: »Århus har storhedsvanvid«

Nu kan besøgende på øverste etage kigge ud over hele byen gennem kulørte glas.

Sådan har vi ligegodt ikke set Aarhus før: Viby er blå, og Risskov er rød. Og byen har fået et monument af Danmarks største verdenskunstner.

Skulpturer på stranden
Men det skal være endnu, endnu større.

Og nu har de afholdt noget, de kalder ’Danmarks største kunstevent’.

Det er Sculpture by the Sea, som er en udstilling af skulpturer i Aarhusbugten fra Tangkrogen til Ballehage.

Det var kronprins Frederik, som havde set det i Australien, og det var Aarhus, der realiserede ideen. Til lokal jubel:

»Vi kan glæde os over stor kunst og store besøgstal og kan konkludere, at Sculpture by the Sea atter er en succes og et kæmpeaktiv for Aarhus«, udtalte borgmester Jacob Bundsgaard.

Den momentane magalomani
Aarhus som fænomen har Jan Sonnergaard fortalt om i novellen ’Dig vil jeg sku da skide på’.

En turnerende gambler kommer til Aarhus for at spille og glæder sig over byen. Han siger, at han har det strålende med at være tilbage, han sætter pris på at drikke espressoer på Casablanca og spise frokost nede ved åen:

»Det er på alle måder en fortrinlig og ung lille by, tænkte jeg. En bedårende miniature«.

Aarhus er for spilleren en ualmindelig behagelig, køn og venlig by.

LÆS OGSÅAarhus festuge er i gang: Det er simpelthen skørt det der, hvad er det?

Han føler sig godt taget imod, men én ting irriterer ham grænseløst.

Han sammenligner Aarhus med et værk af de gamle japanske mestre. De lavede perfekte kunstværker, men for ikke at fornærme skaberen, tilføjede de en enkelt ubetydelig fejl:

»Århusianernes momentane megalomani er netop en sådan lille, ubetydelig fejl, tænkte jeg«.

Aarhus havde altså ifølge fortælleren været en perfekt by, hvis det ikke var for aarhusianernes overvurdering af den:

»Det er også en skam, at de altid skal puste deres bedårende lille by op til mere end den er. For den er jo netop ikke en hovedstad, den er end ikke en storby«.

Storhedsvanvid
Fortælleren i novellen har det som den forfatter, der engang stillede spørgsmålet: »Hvor er janteloven, når man har brug for den«.

Han er ligesom så mange andre provokeret af, at aarhusianerne tror, de er noget.

De holder sig ikke tilbage, men fører sig frem: aarhusianere som Jørgen Leth, Clement Kjersgaard, Medina, Stig Tøfting, Steffen Brandt, Renée Toft Simonsen, Lars Bukdahl, Anne Linnet, Thomas Helmig, Lotte Heise, Jacob Haugaard. L.O.C. og Poul Krebs har alle en selvtillid, som både er provokerende og produktiv.

LÆS OGSÅ Aarhus vandt kapløb om kulturhovedstad

Den er provokerende for dem, der synes, de er for meget, men den er produktiv, fordi selvfølelsen forpligter hver enkelt på at få det bedste ud af det, man kan.

Det er inspirerende for nogle, men for meget for andre.

Aarhus er en provinsby, som nægter at tage provinsen på sig. Aarhusianerne ved godt, at resten af landet ikke ser Aarhus, som man gør i Østjylland.

Derfor kan man både have mindreværdskomplekser udadtil og storhedsvanvid indadtil.

PolitikenPlus
 • Stendig Kalender 2015 Stor kalender til væggen (122 x 91 cm.) designet i 1966 af Massimo Vignelli. Politiken Plus ejer det nordiske agentur på kalenderen og er dermed eneforhandler i Danmark.

  Pluspris 420 kr. Alm. pris 499 kr. Køb
 • Væg- & bordur Det store ur Tile måler 25 x 25 x 8 cm. og kan enten stå alene eller hænges op på væggen. Uret er lavet i keramik, med visere af bambus. Et unikt ur fra det Hollandske firma Leff Amsterdam.

  Pluspris 895 kr. Alm. pris 1.119 kr. Køb
 • Rejsetaske Retro Travel bag er en videreudvikling af Ørskovs store salgssucces fra 70'erne. Stor, funktionel og flot rejsetaske til de små rejser, eller som taske til håndbaggagen.

  Pluspris 1.499 kr. Alm. pris 1.799 kr. Køb
 • Møbel til småbørn Stol fra Hindevadgaard med to funktioner: én til spisning ved spisebordet og én til leg ved lavt bord. Design, kvalitet og sikkerhed er helt i top og stolen kan gå i arv til næste generation.

  Pluspris 3.995 kr. Alm. pris 4.995 kr. Køb
 • Kit til fødder og hænder Træningskit til hænder og fødder. Forebyg og afhjælp smerter, og opbyg din kropsholdning igen. Du kan tage sættet med overalt, og træne når det passer dig. Alt hvad du har brug for følger med.

  Pluspris 109 kr. Alm. pris 129 kr. Køb