Annonce
Annonce
Annonce

Stine Brix

Om vindere og tabere i det store klasselotteri

Debattører

Ingen gider flere narresutter, Helle

Statsministerens økonomiske politik er forfejlet.

22
Gem til liste

Regeringens økonomiske politik er med rette kommet under pres fra alle regeringspartiernes baglande og langt ind i folketingsgrupperne.

Kritikken går konkret på, at der ikke bliver skabt nok arbejdspladser. Og på at de mange tusinde, som nu falder ud af dagpengesystemet, i øvrigt ikke kan vente på, at der måske bliver skabt arbejdspladser.

Det er ikke kun utilfredse socialdemokrater og SF'ere, som er afsender på kritikken. Selv hos de radikale hører man nu medlemmer af hovedbestyrelsen, som taler om et kommende blodbad, hvis regeringen ikke forbedrer dagpengereglerne.

I virkeligheden er det selve regeringens hovedkurs i den økonomiske politik, som er på spil. Regeringen har jo forsøgt at gøre noget ved problemerne. De mange tiltag har bare ikke virket.

Det gælder halveringen af dagpengeperioden, som de radikale har støttet fra begyndelsen. Folk ville blive motiverede, kreative og komme i arbejde, når de nærmede sig udfaldet, hed det. Sådan gik det ikke.

LÆS OGSÅA-kasserne: Regeringens »vupti-effekt« er forsvundet

Fejlet har også akutpakkerne, hvor en økonomisk bonus skulle få arbejdsgiverne til at prioritere udfaldstruede over andre ansøgere. Akutpakkerne stoppede en stund kritikken internt i regeringen og fra socialdemokraterne i fagbevægelsen, men står i dag som monumenter over regeringens virkningsløse politik.

Endelig er der investeringsvinduet, som desværre også er floppet totalt.

Selv om det bestemt ikke er traditionel Enhedsliste-politik, så valgte vi alligevel at støtte forslaget, fordi Finansministeriets embedsmænd var fuldstændigt overbeviste om, at den ekstraordinære skattefordel til virksomheder ville fremrykke investeringer for små 20 milliarder kr. og skabe 7.500 arbejdspladser.

Vi vil have rigtige arbejdspladser, skabt af efterspørgsel efter arbejdskraft

Stine Brix

Nu viser det sig, at kun tre procent af virksomhederne har tænkt sig at bruge det.

Udover at alle tiltagene er gået galt, så har de også det til fælles, at de baserer sig på den samme økonomiske tankegang. Regeringen ignorerer konsekvent, at det kræver efterspørgsel efter varer, før virksomhederne investerer. Der skal være nogle, som vil ansætte, før folk rent faktisk kommer i arbejde.

Det er denne forfejlede politik, som regeringen deler med den tidligere VKO-regering, der danner den dystre baggrund for, at regeringen nu har bebudet en jobpakke.

Hvad har Helle Thorning så i ærmet? Desværre tyder hendes første udmeldinger på, at hun kun har ideer om afgifts- og skattelettelser for erhvervslivet.

Altså mere af den samme politik: En 'rigtig god løsning' til marts, et nyt hold-kæft-bolsje som akutpakkerne.

POLITISK REDAKTØRHelle Thorning lover en god løsning - til marts

Så længe der ikke kommer gang i efterspørgslen herhjemme og i Europa, kommer der ikke flere i arbejde. Så simpelt er det. Det har regeringen allerede selv demonstreret med det ene virkningsløse tiltag efter det andet.

Skattelettelser til erhvervslivet vil betyde, at de virksomheder, der allerede tjener penge, vil tjene endnu mere. Om virksomhederne vil investere, spare op, afdrage på gæld eller udbetale mere til deres aktionærer er helt uvist.

Sikkert er det dog, at hvis man finansierer skattelettelserne ved at skære i velfærden, så mister Danmark arbejdspladser.

I stedet er der brug for målrettet vækst med offentligt styrede investeringer. Målrettet, fordi vores samfund står over for nogle bundne opgaver som f.eks. at udnytte energien bedre.

Enhedslisten har allerede lagt et forslag frem, som ikke bryder med EU-regler, som pensionskasser gerne vil investere i og som vil skabe mange tusinde arbejdspladser, der gavner samfundet og samfundsøkonomien. Med andre ord: Regeringen har ingen undskyldninger tilbage for at sige nej.

Ingen gider flere narresutter, Helle. Vi vil have rigtige arbejdspladser, skabt af efterspørgsel efter arbejdskraft.

Det er sådan set bare med at komme i gang.

PolitikenPlus
 • Spansk Vinfestival Den spanske vinfestival er en unik chance for at smage på over 200 vine fra Spanien og prøve alt fra det nyeste og vildeste til det mest traditionsrige.

  Pluspris fra 125 kr. Alm. pris fra 150 kr. Køb
 • Vugge til dukker Farvestrålende vugge til dukken. Sengen passer til dukker helt op til 40 cm., og leveres med dyne og pude. Vuggen er lavet af gode materialer og malet med slidstærk og giftfri maling.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Cykelløb 1937 Rundt og rundt og rundt cyklede de! Billedet af de tre ryttere i foroverbøjet fart er taget af en af Politikens helt store fotografer, Holger Damgaard.

  Pluspris 1.100 kr. Alm. pris 1.265 kr. Køb
 • Avisholder Få styr på aviserne med en we avisholder. Holderen er lavet i pulverlakeret stål, og måler 29 x 42 x 31 cm., så en Politiken passer perfekt i.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Ur, unisex *Bulbul er navnet på en fugl, en lille fugl med hanekam og et oppustet ego. På samme tid er det også navnet på nattergalen i persisk og indisk poesi.

  Pluspris 2.125 kr. Alm. pris 2.500 kr. Køb