Signatur

Signatur: Kongehus handler angst, næsten desperat

Når et rovdyr bliver presset op i et hjørne, fordufter elegancen. Tilbage er brutaliteten. Se bare på Saudi-Arabien.

Signatur
FOR ABONNENTER

Hmmmm, hvad er de saudiske magthavere egentlig bange for?

Sjældent har den stenrige kongefamilie teet sig så magtfuldkomment, næsten aggressivt, som nu. Med en militær intervention i Yemen. Med blokade af Qatar. Med trusler mod Al-Jazeera. Med pres på egypterne. Men tag ikke fejl. Kongefamilien har næppe nogensinde oplevet sig så sårbar som nu. Udadtil og indadtil. Det kan være en god forklaring på, at kongemagten agerer som et såret rovdyr. Væk er elegancen. Tilbage er brutaliteten.

I gamle dage, dvs. indtil olieprisen faldt til halvdelen, kunne kongefamilien klare sig på sin økonomiske magt. Indadtil i Saudi-Arabien var der råd til at finansiere velfærdsydelser, som beskyttede kongehuset imod folkelige krav, og finansiere præsteskabet for at imødegå religiøs kritik. Udadtil var der rigeligt med penge til at understøtte fattige og potentielt uregerlige naboer og investere så voldsomt ude i verden, at ingen regering hverken i Mellemøsten eller Vesten ville rode sig ud i nogen modsætning til Saud-familien.

I dag er det ved at være slut.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce