Annonce
Annonce
Annonce
Forbrug og liv

Test: Bliv en lynhurtig kok med trykkogeren

En god trykkoger fås for en plovmand. Testvinderen koster 750 kroner mere.

Gem til liste
Vi tester

Test: Bliv en lynhurtig kok med trykkogeren

      Sådan gjorde vi:

      Politiken synes

      Faglærer på Hotel- og Restaurantskolen, Heidi Veng Christiansen og kokkeelev på The Paul i Tivoli, Line Storm Hansen har testet fire trykkogere for tjek.dk.

      De har især lagt vægt på grydernes udformning, herunder monteringen af låget samt den praktiske oplevelse ved tilberedningen af en lammeskank.

      Priserne på de fire trykkogere svinger mellem 499 og 1.349 kroner.

      Trykkogeren er nok ikke standardudstyr i de fleste danske køkkener, men det burde den måske være.

      Den lufttætte gryde skærer nemlig en ordentlig luns af den mest kostbare ingrediens – tilberedningstiden.

      »Jeg kan ikke forstå, at det ikke er mere udbredt. Folk kommer jo hjem fra arbejde og har masser af ting at tage sig til – det vi har mindst af, er jo netop tid. Du kan i hvert fald spare en time på simremaden og få det samme, gode resultat«, siger Heidi Veng Christiansen, faglærer på Hotel- og Restaurantskolen.

      Sammen med Line Storm Hansen, der er kokkeelev på den Michelin-bestjernede restaurant The Paul i Tivoli, har hun testet fire trykkogere for tjek.dk.

      Tryk gør lammeskankene møre
      Det har de gjort ved at tilberede lammeskank i de fire gryder.

      »Det er alt det ureelle kød, du skal tilberede i sådan en her. Det kød, som normalt kræver halvanden time, kan du lave på en halv time«, siger Heidi Veng Christiansen.

      De fire lammeskanke viser sig at kræve netop en halv times trykkogning.

      OPSKRIFTERSæt tryk under middagsmaden

      Dommerne er meget tilfredse.

      »Det overrasker mig, at der ikke var større udsving mellem de fire gryder. De virker alle sammen fint og kødet var færdigt på samme tid«, siger Heidi Veng Christiansen.

      Trykkogeren fra Scanpan er dommernes favorit, men der er ikke så langt ned til den 750 kroner billigere Tefal Secure , som dommerne vurderer er bedst til prisen

      Trykkogere er sikre nok
      Trykkogeren virker ved, at låget forsegles og dermed holder dampen inde. Det stigende tryk betyder, at vandets kogepunkt stiger op over de normale 100 grader. Dermed forkortes tilberedningstiden.

      Og selvom man har med tryk og damp at gøre, er der ikke noget at være bange for, understreger Heidi Veng Christiansen.

      »I gamle dage var det forbundet med fare at bruge trykkogere, fordi stålet var af dårlig kvalitet og somme tider ikke kunne holde til trykket. Sådan er det ikke i dag, men man skal selvfølgelig sikre sig, at man har fat i et ordentligt produkt i et gennemprøvet materiale«, siger Heidi Veng Christiansen, som ikke har betænkeligheder ved nogen af de fire testede modeller.

      GUIDE Damp gør din mad sundere

      »Men dampen er jo stadig virkelig varm, og det er vigtigt at sætte sig ind i, hvad man har med at gøre«, siger Line Storm Hansen og opfordrer til, at man læser brugsanvisningen grundigt, inden man går i gang med at koge ting under tryk.

      Med alle de testede modeller følger da også brugsvejledninger på dansk.

      Dampen er skoldhed
      Tre af gryderne fungerer efter et system, hvor låget drejes på plads med håndtaget. Det kræver dog, at låget sættes det helt rigtige sted, inden man drejer.

      »Det giver lidt problemer, fordi det er svært at få låget til at passe. Især på WMF Perfect Plus gryden kunne det godt have været bedre afmærket, hvor det skal placeres«, siger Heidi Veng Christiansen.

      Tefal Clipso modulo fungerer ved, at låget lægges på, som ved en almindelig gryde, og fæstnes med tryk på en stor knap på toppen.

      »Når man lige regner det ud, er det faktisk lettere end de andre«, siger Heidi Veng Christiansen.

      Klipselåg mangler en advarsel
      »Til gengæld vil man altid automatisk placere de tre andre gryder så håndtaget vender mod en selv. På den måde vil dampstrålen også automatisk vende væk fra en selv«, påpeger Line Storm Hansen.

      GODT GREJChristian F. Puglisi: Trykkogeren er sgu et redskab, der vil noget

      Dampstrålen opstår, når trykkogeren når den ønskede temperatur. Den står et godt stykke ud i rummet fra en lille ventil på grydens låg.

      Med Tefal Clipso modulo skal man være meget opmærksom på ikke at stille gryden, så man får dampstrålen op i hovedet, idet man hverken har håndtag eller en tydelig markering af ventilen at forholde sig til, understreger Line Storm Hansen.

      PolitikenPlus
      • Samtale før døden En tidsrejse på Betty Nansen viser opgør med nazitiden

        Pluspris fra 100 kr. Alm. pris fra 160 kr. Køb
      • Nytår Det kunne være et billede fra Dallas, Texas. Der kunne være tale om en sen nat i The Lone Star State ? og en cowboy, som ikke lige kunne huske, hvor han havde parkeret sin hest.

        Pluspris 850 kr. Alm. pris 980 kr. Køb
      • Winemakers Dinner Smag på 8 udvalgte vine fra nogle af de bedste og mest spændende områder i Spanien med masser af point fra Penin. Og nyd en tilhørende Rasmus Bo Bojesen menu kreeret så mad og vine matcher hinanden.

        Pluspris 850 kr. Alm. pris 1.250 kr. Køb
      • Fortiden Oscar-vinderen Asghar Farhadi er tilbage med endnu et syleskarpt og universelt menneskeligt drama med thrillerelementer.

        Pluspris 80 kr. Alm. pris 100 kr. Køb
      • Puslespil med lyd Sjovt og underholdende puslespil med lyd. Når brikken placeres korrekt kommer der en realistisk lyd, som afspejler den figur som brikken viser. Fås i 3 forskellige varianter.

        Pluspris 105 kr. Alm. pris 125 kr. Køb