Annonce
Annonce
Annonce
Forbrug og liv

Test: Bliv en lynhurtig kok med trykkogeren

En god trykkoger fås for en plovmand. Testvinderen koster 750 kroner mere.

Politiken synes
Politiken synes
Gem til liste
Vi tester

Test: Bliv en lynhurtig kok med trykkogeren

   Sådan gjorde vi:

   Faglærer på Hotel- og Restaurantskolen, Heidi Veng Christiansen og kokkeelev på The Paul i Tivoli, Line Storm Hansen har testet fire trykkogere for tjek.dk.

   De har især lagt vægt på grydernes udformning, herunder monteringen af låget samt den praktiske oplevelse ved tilberedningen af en lammeskank.

   Priserne på de fire trykkogere svinger mellem 499 og 1.349 kroner.

   Trykkogeren er nok ikke standardudstyr i de fleste danske køkkener, men det burde den måske være.

   Den lufttætte gryde skærer nemlig en ordentlig luns af den mest kostbare ingrediens – tilberedningstiden.

   »Jeg kan ikke forstå, at det ikke er mere udbredt. Folk kommer jo hjem fra arbejde og har masser af ting at tage sig til – det vi har mindst af, er jo netop tid. Du kan i hvert fald spare en time på simremaden og få det samme, gode resultat«, siger Heidi Veng Christiansen, faglærer på Hotel- og Restaurantskolen.

   Sammen med Line Storm Hansen, der er kokkeelev på den Michelin-bestjernede restaurant The Paul i Tivoli, har hun testet fire trykkogere for tjek.dk.

   Tryk gør lammeskankene møre
   Det har de gjort ved at tilberede lammeskank i de fire gryder.

   »Det er alt det ureelle kød, du skal tilberede i sådan en her. Det kød, som normalt kræver halvanden time, kan du lave på en halv time«, siger Heidi Veng Christiansen.

   De fire lammeskanke viser sig at kræve netop en halv times trykkogning.

   OPSKRIFTERSæt tryk under middagsmaden

   Dommerne er meget tilfredse.

   »Det overrasker mig, at der ikke var større udsving mellem de fire gryder. De virker alle sammen fint og kødet var færdigt på samme tid«, siger Heidi Veng Christiansen.

   Trykkogeren fra Scanpan er dommernes favorit, men der er ikke så langt ned til den 750 kroner billigere Tefal Secure , som dommerne vurderer er bedst til prisen

   Trykkogere er sikre nok
   Trykkogeren virker ved, at låget forsegles og dermed holder dampen inde. Det stigende tryk betyder, at vandets kogepunkt stiger op over de normale 100 grader. Dermed forkortes tilberedningstiden.

   Og selvom man har med tryk og damp at gøre, er der ikke noget at være bange for, understreger Heidi Veng Christiansen.

   »I gamle dage var det forbundet med fare at bruge trykkogere, fordi stålet var af dårlig kvalitet og somme tider ikke kunne holde til trykket. Sådan er det ikke i dag, men man skal selvfølgelig sikre sig, at man har fat i et ordentligt produkt i et gennemprøvet materiale«, siger Heidi Veng Christiansen, som ikke har betænkeligheder ved nogen af de fire testede modeller.

   GUIDE Damp gør din mad sundere

   »Men dampen er jo stadig virkelig varm, og det er vigtigt at sætte sig ind i, hvad man har med at gøre«, siger Line Storm Hansen og opfordrer til, at man læser brugsanvisningen grundigt, inden man går i gang med at koge ting under tryk.

   Med alle de testede modeller følger da også brugsvejledninger på dansk.

   Dampen er skoldhed
   Tre af gryderne fungerer efter et system, hvor låget drejes på plads med håndtaget. Det kræver dog, at låget sættes det helt rigtige sted, inden man drejer.

   »Det giver lidt problemer, fordi det er svært at få låget til at passe. Især på WMF Perfect Plus gryden kunne det godt have været bedre afmærket, hvor det skal placeres«, siger Heidi Veng Christiansen.

   Tefal Clipso modulo fungerer ved, at låget lægges på, som ved en almindelig gryde, og fæstnes med tryk på en stor knap på toppen.

   »Når man lige regner det ud, er det faktisk lettere end de andre«, siger Heidi Veng Christiansen.

   Klipselåg mangler en advarsel
   »Til gengæld vil man altid automatisk placere de tre andre gryder så håndtaget vender mod en selv. På den måde vil dampstrålen også automatisk vende væk fra en selv«, påpeger Line Storm Hansen.

   GODT GREJChristian F. Puglisi: Trykkogeren er sgu et redskab, der vil noget

   Dampstrålen opstår, når trykkogeren når den ønskede temperatur. Den står et godt stykke ud i rummet fra en lille ventil på grydens låg.

   Med Tefal Clipso modulo skal man være meget opmærksom på ikke at stille gryden, så man får dampstrålen op i hovedet, idet man hverken har håndtag eller en tydelig markering af ventilen at forholde sig til, understreger Line Storm Hansen.

   PolitikenPlus
   • Orange & Rosé vin, 12 flasker Oplev denne smagskasse med seks forskellige vine. 3 orange og 3 rosé. 12 flasker, så du kan opleve hvad orangevin er og nyde de skønneste rosévine.

    Pluspris 1.360 kr. Alm. pris 1.602 kr. Køb
   • LEGO filmen I den allerførste LEGO® biograffilm i fuld længde følger vi Emmet, en helt almindelig LEGO® minifigur, der fejlagtigt bliver opfattet som den mest ekstraordinære person i hele verden.

    Pluspris 140 kr. Alm. pris 180 kr. Køb
   • Cykelskygger 2 Det er et klassisk motiv ? et, som flere af Politikens fotografer har rettet deres kameraer mod og foreviget: Aftensolens leg med de travle trafikanter på Rådhuspladsen.

    Pluspris 1.500 kr. Alm. pris 1.725 kr. Køb
   • Skammel Grebet i midten af siddefladen på 'PICK ME'-skamlen, inviterer til at løfte den op og tage den med rundt i hjemmet. Brug den som ekstra siddeplads, sengebord, afsætningsplads m.m.

    Pluspris 1.100 kr. Alm. pris 1.299 kr. Køb
   • The Laughing Boy Skulpturen 'Laughing Boy' kan ikke hedde meget andet, end den gør. For ikke bare storgriner den nye figur i stentøj, som kunstneren Leif Sylvester har lavet.

    Pluspris 999 kr. Alm. pris 1.249 kr. Køb