Annonce
Annonce
Annonce
Forbrug og liv

Naturgaskunder snyder sig selv

Kun få forbrugere skifter gasleverandør, selv om de kan spare op til 10 procent på regningen.

Gem til liste

Mange af landets omkring 330.000 private naturgaskunder kan spare fra nogle få hundrede til 1.500 kroner om året ved at skifte til en anden naturgasleverandør.

Men det gør de ikke. Enten tror de ikke, at der er penge at spare, eller også er de helt uinteresserede i deres gasregning.

I hvert fald svarer hele 35 procent ’Interesserer mig ikke’ på spørgsmålet om, hvorfor de ikke har skiftet gasleverandør.

Liberaliseringen har måske ikke virket

Tallet stammer fra en undersøgelse foretaget af Userneeds for energiselskabet DCC Energi. Selskabet, der ellers fortrinsvis sælger fyringsolie og diesel, besluttede i foråret at gå ind på gasmarkedet, hvor forbrugerne siden 2004 frit har kunnet vælge leverandør.

DCC Energi satte undersøgelsen i gang for at få et bedre overblik over mulighederne, fortæller selskabets direktør, Christian Heise.

»Som ny på markedet er man lidt forsigtig med at udtale sig om, hvordan konkurrencen er. Men når 63 procent siger, at de ikke oplever, at der er konkurrence mellem naturgasselskaberne, så bekræfter det, at der er et behov for nye aktører. Liberaliseringen har måske ikke virket, som man ønskede«, siger Christian Heise.

Skytset rettes mod de store regionale gasselskaber
Det er Forbrugerrådet helt enigt i.

»Det er jammerligt, som konkurrencen fungerer. Der bruges heller ikke de store summer på at lokke kunderne til at skifte«, siger chefkonsulent i Forbrugerrådet Martin Salamon.

Han retter skytset mod de store regionale gasselskaber.

»Fordi man er stor i et område, kan man jo godt prøve at komme ind i et andet. Men selskaberne er ikke sultne efter nye kunder på samme måde, som man ser i andre markeder«, siger han med henvisning til mobiltelefoner og internetudbydere, som kører store kampagner for at kapre hinandens kunder.

Energitilsynet er ikke overrasket
DCC Energis undersøgelse viser da også, at 31 procent har skiftet teleleverandør og 23 procent internetudbyder de seneste to år. Kun godt 10 procent har prøvet at skifte naturgasleverandør siden 2004.

Det overrasker ikke Energitilsynet, som holder øje med konkurrencen på det danske energimarked.

»Desværre har danskerne ikke rigtig gjort sig klart, hvor mange penge de faktisk kan spare ved at undersøge gasmarkedet. Og så er det simpelthen et lavinteresseområde. Mobiltelefoner er måske sjovere at have med at gøre«, siger kontorchef i Energitilsynet Jeppe Danø.

De mulige besparelser er større

Tilsynet har selv undersøgt situationen på elmarkedet, og her var billedet nogenlunde det samme.

En helt ny opgørelse fra Dansk Energi viser dog, at antallet af forbrugere, der skifter elselskab, i år ser ud til at blive fordoblet i forhold til de to foregående år. De mulige besparelser er større, når det gælder gas, fordi varme udgør en større del af den samlede energiregning end el.

»Et typisk naturgasforbrug for et enfamiliehus er på 14.000-16.000 kroner om året. Så hvis man kan spare 10 procent, er det da værd at tage med«, siger Jeppe Danø.

Ifølge undersøgelsen har halvdelen af naturgaskunderne ingen anelse om, hvor stor forskellen er mellem den billigste og den dyreste leverandør. Og de, der gætter på den mulige forskel, gætter gennemgående for lavt. Flere end hver tredje deltager i undersøgelsen er ikke klar over, at de har ret til at skifte.

»Det er ret simpelt at skifte, bare tre klik på en hjemmeside. Danskerne er ellers gode til at handle på nettet, men det her halter lidt efter«, siger Christian Heise.

Som Energitilsynet opfordrer Martin Salamon forbrugerne til at bruge hjemmesiden gasprisguiden.dk, hvor man med få klik kan se, hvad man kan spare.

PolitikenPlus
 • Digitalt stegetermometer Funktionelt stegetermometer i flot design i stål og BPA-fri plast og med ekstra hurtigt visning af temperatur (4-10 sek.) på LCD displayet. Kan måle temperaturer mellem -45 og +200°C.

  Pluspris 199 kr. Alm. pris 249 kr. Køb
 • Isflager Man kan næsten høre det. Hvordan de klirrer mod hinanden, isflagerne. Og mærke kulden.

  Pluspris 800 kr. Alm. pris 920 kr. Køb
 • Julepynt Unik og anderledes julepynt

  Pluspris 25 kr. Alm. pris 30 kr. Køb
 • Kunstner Arne Ungermann Dansk Plakatkunst relancerer og genudgiver de bedste danske plakater fra 1900-1965. Her finder du plakatkunstens perler - skønne motiver, der stadig har et moderne grafisk udtryk.

  Pluspris 1.100 kr. Alm. pris 1.295 kr. Køb
 • Mandolin Mandolin fra Microplane med to skær og justerbart skær så du kan skære grøntsager i papirtynde skiver eller ensartede ?sticks?, afhængigt af hvad du skal bruge dem til.

  Pluspris 249 kr. Alm. pris 299 kr. Køb