SMITTE. Hakket oksekød mistænkes for at have inficeret en række danskere med V-tec-bakterier.
Foto: FINN FRANDSEN (Arkiv)

SMITTE. Hakket oksekød mistænkes for at have inficeret en række danskere med V-tec-bakterier.

Hakket oksekød mistænkes for at smitte med 'burgerbakterie'

Flere blev indlagt med akut nyresvigt, da de blev smittet med V-tec.

Forbrug og liv

Smittet oksekød kan være forklaringen på en stribe madforgiftninger siden september.

12 mennesker er blevet ramt af den såkaldte V-tec-bakterie 0157, der kan give blodig diarré, svære mavesmerter og i værste fald akut nyresvigt. Det sidste er en komplikation, der ifølge DTU Fødevareinstituttet især rammer børn.

Og det var da også Rigshospitalets børneafdeling, der slog alarm, da der på kort tid blev indlagt tre børn med akut nyresvigt. I begyndelsen af oktober kom endnu et tilfælde af lidelsen, der ellers blot registres mellem to og seks gange om året.

LÆS OGSÅ

Nu vurderer smittejægerne, at lidelserne kan stamme fra hakket oksekød.

Det skyldes, at den bestemte bakterie ifølge målingerne har vist sig at findes i seks procent af de dyr, der er taget prøver af ved slagtningerne.

Slagterier skal være påpasselige

DTU Fødevareinstituttet oplyser, at fundet af V-tec i slagtekvæget stiller store krav til hygiejnen på slagterierne for at undgå, at deres produkter forurenes med bakterien.

Statens Serum Institut oplyser, at alle de smittede har spist hakket oksekød på det tidspunkt, hvor de må være blevet smittet.

LÆS MERE

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce