Proteinrigt. Skyr er en anden af de fødevare, hvor Forbrugerrådet Tænk mener at producenterne vildleder forbrugerne. I nogle typer af skyr er der nemlig  tilsat store mængder sukker eller sødestoffer.
Foto: Joachim Adrian

Proteinrigt. Skyr er en anden af de fødevare, hvor Forbrugerrådet Tænk mener at producenterne vildleder forbrugerne. I nogle typer af skyr er der nemlig tilsat store mængder sukker eller sødestoffer.

Ekstra proteinindhold i madvarer kan vildlede forbrugerne

Forbrugerrådet Tænk kritiserer fødevareproducenter og kalder det vildledende markedsføring, når usunde madvarer fremhæves som sunde, fordi de indeholder ekstra protein.

Forbrug og liv

Antallet af fødevarer med ekstra proteinindhold er i de seneste år steget markant, da mange anser dem som sunde. Men i kampen om forbrugernes gunst og penge bliver også usunde fødevarer maskeret som sunde.

I kampagnen: ’Ærlig snak eller ren salgsgas?’, forsøger Forbrugerrådet Tænk nu at sætte fokus på vildledende fødevareemballage.

»Vi ser desværre, at der er en stigende tendens til, at producenterne forsøger at markedsføre deres produkter som sunde, selv om det ernæringsmæssigt ikke hænger sådan sammen«, siger Anja Philip, der er formand i Forbrugerrådet Tænk.

Drop proteinmanien. De fleste får allerede den mængde protein, som de har brug for

I flere mælkeprodukter reklameres der eksempelvis for et højt proteinindhold, selv om varerne som helhed ikke er specielt sunde.

»Det er et problem, hvis folk vildledes til at tro, at produktet er sundt, fordi det indeholder protein, hvis varen indeholder store mængder sukker og fedt. Mange kan komme til at indtage for meget af produkterne, fordi de tror, de er sunde, og det kan i sidste ende komme til at udfordre folkesundheden«, siger Anja Philip.

Uklar lovgivning

Siden 2007 har det været tilladt for fødevareproducenter at anprise en vares sundheds- eller ernæringsmæssige kvaliteter. Forbrugerorganisationer forsøgte på samme tid, at få indført et krav om, at mærkningen blev fulgt op af ernæringsprofiler.

»Man burde ikke kunne anprise, at en fødevare er særlig sund, hvis den ikke lever op til nogle standarder for mængden af sukker, fedt og salt«, siger Anja Phillip.

GUIDE

I praksis blev ernæringsprofilerne dog aldrig ført ud i livet, og lovgivningen på området har været uklar siden.

»Loven siger kun, at du ikke må vildlede forbrugeren, hvilket i mange tilfælde er et fortolkningsspørgsmål«, forklarer Viktor Smith, der er lektor på CBS og har forsket i forbrugeres afkodning af komprimeret information under tidspres.

Eksempelvis markedsføres kakaomælken Matilde Sport på forsiden af flasken som en kakaomælk, der indeholder 40 procent ekstra protein. Der findes en udgave af Matilde Sport, der indeholder 50 procent mindre sukker, men både den almindelige kakaomælk og den med ekstra protein indeholder lige så meget sukker som en sodavand.

Arla, der har produceret kakaomælken, mener ikke, at produktets emballage er vildledende, da Matilde Sport er målrettet personer, der træner meget.

»Vi skriver tydeligt på emballagen, hvad produktet indeholder, så forbrugeren let kan orientere sig og træffe et oplyst valg«, siger pr-chef i Arla Danmark, Jesper Skovlund.

SMAGSTEST

Men ifølge Viktor Smith er en del af problemet netop, at forbrugerne kun har overskud til fokusere på de ting, som er fremhævet på forsiden.

»Hvis forbrugerne skulle tjekke alle varedeklarationer, ville de aldrig komme ud af supermarkedet«, siger han.

Drop proteinmanien

Forbrugerrådet Tænk forsøger nu at opfordre fødevareministeren til at presse på for at få gennemført klarere regler i EU. I mellemtiden vil de arbejde for at få lavet en frivillig aftale med producenterne.

Ernæringsekspert Per Brændgaard har dog en nemmere løsning på problemet:

»Drop proteinmanien. De fleste får allerede den mængde protein, som de har brug for. Det er kun ældre mennesker og elitesportsudøvere, der kan have behov for proteinberiget mad«, siger han.

»Ernæring fylder i det hele taget alt for meget i den offentlige debat og i folks forståelse af, hvad der skal til for at være sund. Flere burde i stedet gå efter mere fiberrige madvarer, da det er noget, vi kan se, at folk generelt får for lidt af«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce