Danskerne bruger mere og mere tid online og søger nu også venskaber på nettet.

Danskerne bruger mere og mere tid online og søger nu også venskaber på nettet.

Forbrug og liv

Vi finder oftere nye venner gennem onlinespil, Instagram og Twitter

Vores tidsforbrug på nettet stiger hele tiden, og det er nemt at finde interessefæller online. Derfor finder mange nye venner bag skærmen.

Forbrug og liv

Venskaber opstår ikke længere kun, når vi møder hinanden på arbejdspladsen, i sportsklubben eller gennem fælles bekendte.

I dag sker det oftere og oftere, at vi finder venner på nettet. Det konstaterer Malene C. Larsen, lektor ved Institut for Kommunikation på Aalborg Universitet.

»Ligesom det er blevet naturligt at søge kærligheden online, danner vi også nye venskaber på nettet. Det er en direkte konsekvens af vores øgede tidsforbrug«, forklarer Malene C. Larsen.

Danskerne har aldrig brugt mere tid online end i dag. I gennemsnit bruger vi 88 minutter mere på nettet om dagen end i 2010, viser den nyeste rapport fra DR Medieforskning.

Det er nemmere at være på udkig efter nye venskaber på nettet, mener fremtidsforsker ved Instituttet for Fremtidsforskning Klaus Æ. Mogensen.

»Digitale medier gør det mere uformelt og på den måde nemmere at etablere kontakt til nogen, som vi ikke kender i forvejen. Hvis man eksempelvis er science fiction-fan, kan man nemt og hurtigt blive en del af fællesskaber omkring den interesse på internettet. Det kan så betyde, at man senere hen mødes til nogle science fiction-festivaller og besøger hinanden i virkeligheden«, siger Klaus Æ. Mogensen.«.

Behovet for sætte ansigt på hinanden i virkeligheden er helt naturligt ifølge Stine Gotved, cybersociolog og lektor på IT-Universitetet i København:

»Der vil på sigt opstå et behov for at mødes. Det er en del af vores sociale dna«.

Vi samles om interesser

Internettet sætter rammer for alskens aktiviteter og giver os mulighed for at samles om forskellige interesser.

Ifølge Stine Gotved er det en af de store fordele, når venskaber knyttes på nettet:

»Hvis man indgår i et onlineinteressefællesskab, kan det sammenlignes med at starte til fodbold i den lokale sportsklub. Relationer opstår naturligt og kan derfra udvikles«.

Onlinevenskaber kan adskille sig fra traditionelle venskaber ved en øget følelse af eksklusivitet.

»Værdien ved onlinevenskaber kan være følelsen af, at ’jeg har dig for mig selv, da ingen andre i min omgangskreds kender dig’«, forklarer Malene C. Larsen, der mener, at det i særdeleshed gør sig gældende blandt unge.

Fremtidsforsker Klaus Æ. Mogensen påpeger også, at onlinevenskaber kan virke mere fortrolige:

»Det er lidt ligesom med de gammeldags pennevenner. Dem fortalte man måske også mere fortrolige ting, da man vidste, at de ikke kom rendende i skolegården og fortalte det til alle«.

Eksperterne er enige om, at venskaber, der etableres online, er for alle typer mennesker. Klaus Æ. Mogensen fastslår:

»Det er på ingen måde tabubelagt at finde venner på nettet længere. Det er almindeligt«.

Tætte og fjerne venner

Vi har både stærke og svage forbindelser til andre. De personer, vi traditionelt betegnede som venner, var dem, vi var knyttet til med stærke bånd.

På eksempelvis Facebook kalder vi både relationer med stærke og svage bånd for venner. Det har ifølge Malene C. Larsen rykket ved vores forståelse af, hvad en ven er.

»Derudover kan der sagtens være et stærkt bånd mellem mennesker, selv om deres relation opstår online og aldrig udvikler sig på den anden side af skærmen«, pointerer hun.

Selv om den teknologiske udvikling går lynhurtigt, og vilkårene hele tiden ændrer sig dramatisk, er der én ting, der er uforanderlig.

»I hele den forandring er det, at vi er sociale væsener, en konstant«, forklarer cybersociolog og lektor Stine Gotved Stine Gotved og tilføjer, at der hele tiden kommer nye muligheder for, hvordan vi kan udforske vores sociale sider digitalt.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce