Vinderen af balsamicotesten er den dyreste, til gengæld er den "som balsam for sjælen".
Foto: Ivan Riordan Boll

Vinderen af balsamicotesten er den dyreste, til gengæld er den "som balsam for sjælen".

Forbrug og liv

Test: Dyr balsamico er som balsam for sjælen

Den koster 640 kroner literen. Til gengæld er den lige til at drikke, mener dommerne i Lørdagsliv test af syv forskellige slags balsamicoeddike.

Forbrug og liv

Irmas økologiske balsamicoeddike sprænger øjeblikkeligt smagsbarometeret, da dommerne nipper til den. Den tykke eddike fra den lille runde glasflaske af mærket Due Vittories smager »exceptionelt meget bedre« end alle konkurrenterne, siger Max Krog Vestdam, der er kok, iværksætter og indehaver af restauranten på Østre Gasværk Teater i København.

»Jeg kunne køre den ned. Den er hamrende lækker og smager af forskellige citrusfrugter. Den er som balsam for sjælen«, fortsætter han.

Meddommer Michael René er begejstret for testvinderens »røgede, æbleagtige, syrlige smag« og dens tykke konsistens.

»Den minder om en dessert, smager både af grape, mango og æble. Den har virkelig umami«, siger han og henviser til den femte grundsmag, der giver en smagsoplevelse dens særlige velsmag. Og selv om testvinderen er mere end 17 gange så dyr som testens billigste produkt, smider dommerne gerne de 640 kroner per liter.

Vegetarerne får salget til at stige

Dommerne er ikke alene om at falde i svime over den særlig tykke eddike, der næsten minder mere om dessert og karameller end om eddike. Hos Coop, der bl.a. driver Fakta, Irma og SuperBrugsen, oplever de en stigning i salg af fede balsamicoeddiker, der kan spises rent.

»De forædlede balsamicoeddiker sælger godt i disse år. Det skyldes, at vores køkkener bliver gradvist grønnere. De fede eddiker kan bruges som smagsforstærker i vegetarretter, der typisk har mindre smag end kødretter«, siger analysechef Lars Aarup fra Coop.

I Supermarco, landets største importør af italienske specialiteter, stiger salget af balsamicoeddike med hele 10 procent om året. Sådan har det været de sidste par år, og det er især interessen for de søde fede eddiker, der styrker salget.

»Danskerne er blevet gladere for de søde varianter af balsamico, der er tykkere i konsistensen. Vi begynder at bruge balsamico til at hælde på is, kage, frugt og ost, og derfor stiger salget støt«, siger indkøbschef Nicola Nicosia.

Den næstbedste minder om Barolo

Selv om ingen af de seks øvrige eddiker i testen kommer op på siden af den fede luksuriøse vinder, giver Coops egen udgave også dommerne en rigtig god smagsoplevelse. Og med en literpris på 91 kroner er den ovenikøbet en af testens billigste.

»Den er rigtig lækker og smager som et luksusprodukt. Den minder mig om en god Barolo-vin, der er kogt ned«, siger Max Krog Vestdam.

Meddommer Michael René glæder sig over dens rødbrune farve og tydelige »trænuancer«.

»Den har en balanceret sødme og syre, og den minder om at træde ind i en stor skov fuld af træer«, bemærker han og stikker tungen ned i det lille glasbæger for at få fat i den rødlige eddike, der skvulper rundt dernede.

Testvinder: Due Vittorie Aceto Balsamico

Foto: Ivan Riordan Boll

Forhandler: Irma

Pris: 80 kroner

Indhold: 125 ml

Literpris: 640 kroner

Økologisk

Kok Max Krog Vestdam: Den er exceptionelt meget bedre end alle konkurrenterne. Jeg kunne køre den ned. Den er hamrende lækker og smager af forskellige citrusfrugter. Den er som balsam for sjælen. Den kan spises helt rent, fordi det er som at få en slikskål.

Lektor Michael René: Dens røgede, æbleagtige, syrlige smag og tykke konsistens kan jeg rigtig godt lide. Den minder om en dessert og smager både af grape, mango og æble. Den har virkelig umami, er mørkebrun i farven og minder lidt om en god dessert eller en karamel. Den har virkeligt kant.

Bedømmelse: 6

Coop Aceto Balsamico

Foto: Ivan Riordan Boll

Forhandler: Kvickly

Pris: 22,75 kroner

Indhold: 250 ml

Literpris: 91 kroner

Max Krog Vestdam: Den er rigtig lækker og smager som et luksusprodukt. Den minder mig om en god Barolo-vin, der er kogt ned.  Sammenlignet med testvinderen mangler den en smule, hvis den også skal kunne spises sammen med vanilje, jordbær eller skinke.

Michael René: Den er god, avanceret og har en flot rødbrun farve og tydelige trænuancer. Den har en afbalanceret sødme og syre – den ikke er for skarp og eddikesur.

Bedømmelse: 5

Galletti Aceto Balsamico

Foto: Ivan Riordan Boll

Forhandler: Fakta

Pris: 18,95 kroner

Indhold: 250 ml

Literpris: 75,8 kroner

Max Krog Vestdam: Den er sød, frugtet og smager virkelig godt af druer.

Michael René: Den smager af rørsukker, har en rund sødme og er ikke så skarp i syren. Den er mild og derfor god i kombination med en kraftigere smag. Den er meget lækker og fuldendt, og den er afbalanceret syrlig og sød.

Bedømmelse: 4

Irmas Økologisk Balsamico

Foto: Ivan Riordan Boll

Forhandler: Irma

Pris: 29,50 kroner

Indhold: 250 ml

Literpris: 118 kroner

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Økologisk

Max Krog Vestdam: Den er meget dejlig og sødt syrlig og har en fin konsistens. Den er heller ikke for sprittet, og balancen er god. Jeg ville sætte den frem på bordet sammen med min olivenolie.

Michael René: Den har en æbleagtig rund smag og svag sødme. Det syrlige er lige tilpas. Den kan godt tage fat, selv om den ikke har den skarpeste smag.

Bedømmelse: 4

Monari Federzoni 1912

Foto: Ivan Riordan Boll

Forhandler: Netto

Pris: 25,95 kroner

Indhold: 250 ml

Literpris: 103,80 kroner

Økologisk

Max Krog Vestdam: Den er mosesort. Det er ikke den flotteste farve, fordi den er så sort. Den er også lidt for sprittet, vandet og sjasket.

Michael René: Den minder mig om vin, fordi den smager for overfermenteret. Næste trin efter syre er jo alkohol. Dens smag er sprittet og frugtig. Til gengæld har den en rund sødme

Bedømmelse: 3

Änglamark Aceto Balsamico

Foto: Ivan Riordan Boll

Forhandler: Kvickly

Pris: 31,95 kroner

Indhold: 250 ml

Literpris: 127,80 kroner

Økologisk

Max Krog Vestdam: Den er tynd og meget syrlig. Den er mest egnet til vinaigrette og nedkogte saucer. Jeg ville aldrig have den stående på mit bord på en italiensk restaurant. Den er alt for skarp og syrlig.

Michael René: Den kan ikke spises alene, men den er perfekt til at løfte en spaghetti. En skarpt syrlig og skarpt sur eddike. Hvis man alligevel spiser den rent, er der også søde frugtige nuancer. Jeg kan godt fornemme de delikate druer.

Bedømmelse: 3

Cucina Aceto Balsamico

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Foto: Ivan Riordan Boll

Forhandler: Rema 1000

Pris: 9,35 kroner

Indhold: 250 ml

Literpris: 37,40 kroner

Max Krog Vestdam: Den er sojaagtig og minder om en rødvinseddike.

Michael René: Den smager slet ikke af balsamico, men af rødvinseddike. Og den ligner soja.

Bedømmelse: 2

Research: Liv Polack og Isabel Aziz

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce