Omkring 10 procent af alle 80-årige har en demensdiagnose, men  demens er ikke en sygdom, man taler særlig meget om.
Arkivfoto:: Marius Nyheim

Omkring 10 procent af alle 80-årige har en demensdiagnose, men demens er ikke en sygdom, man taler særlig meget om.

Forbrug og liv

Klarlunds klumme: Sårende opførsel kan skyldes demens

Demens er en tabubelagt sygdom, selv om den er yderst almindelig.

Forbrug og liv
FOR ABONNENTER

Hvis en ældre mand eller kvinde begynder at opføre sig anderledes, kan der være en biologisk forklaring. Glemsomhed er ikke altid det første tegn på demens. Ofte vil der først være tale om ændret adfærd.

Hvis en +80-årig person, der tidligere har udvist stil og charme, begynder at optræde grænseoverskridende med provokerende udsagn og handlinger, der er sårende og uforståelige for omverdenen, kan det være tidlige tegn på demens.

Der kan forekomme ændret spisemønster med overdreven spisning og drikning, problematisk verbal adfærd eller kropslig uro. Familie og venner oplever, at personen med begyndende demens ændrer personlighed, men tænker måske ikke på, at der er tale om Alzheimers.

Omkring 10 procent af alle 80-årige har en demensdiagnose. Flere har givetvis tegn på tidlig demens, men har endnu ikke fået en diagnose. Demens kan ramme os alle. Man kan have en medfødt risiko, men der er også overbevisende dokumentation for, at risikofaktorer for hjerte-kar-sygdom øger risikoen for demens.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce