»Vi bør måske tage produktionsmetoderne tilbage i værkstedet og overveje, om det er det vi vil med vores land« mener de to forfattere til ’Spis ordentligt - en guide til den skeptiske forbruger’, Andreas Lindqvist (t.v.) og Christian Nørgaard.
Foto: Nanna Navntoft

»Vi bør måske tage produktionsmetoderne tilbage i værkstedet og overveje, om det er det vi vil med vores land« mener de to forfattere til ’Spis ordentligt - en guide til den skeptiske forbruger’, Andreas Lindqvist (t.v.) og Christian Nørgaard.

»Nu ved vi for meget til at spise industrisvin og -kylling«

I bogen ’Spis Ordentligt’ gennemgår journalisterne Christian Nørgaard og Andreas Lindqvist vores fødevarer en for en og afdækker, hvordan de er produceret.

Forbrug og liv

Hvorfor er der brug for en bog som jeres?

Christian Nørgaard (C.N.): »Fordi vi selv havde brug for den til at finde vej i supermarkedet og andre steder, hvor man også kan købe sin mad«.

Andreas Lindqvist (A.L.):

»Jeg var selv lidt bange for at blive snydt. Jeg stod med alle de øko-varer og tænkte: Er det i virkeligheden så godt, eller køber jeg bare dyrere, uden at der egentlig er grund til det? Der er masser af fragmenterede oplysninger om dit og dat, men der manglede en systematisk gennemgang af den information. Vi forsøger ikke at prædike, hvilke valg man skal træffe, men vi vil gerne give folk de redskaber, der skal til for at træffe oplyste valg «.

Har I selv ændret vaner i forløbet?

A.L: »Hjemme hos mig er vi stort set økologiske, men jeg har lært, at intet er enkelt. Jeg stiller mig for eksempel fint tilfreds med at købe langt de fleste danske grøntsager. Til gengæld er jeg mere skeptisk, hvad angår udenlandsk grønt på grund af pesticidrester og hele klimaaspektet«.

C.N: »Jeg køber i høj grad varer, som jeg ved, hvad er. Såkaldt ’frisk’ fisk er mange dage gamle, før de når butikkerne, så jeg har fundet en god fiskehandler, jeg stoler på. Jeg bor tæt på en havn, hvor der stadig bliver landet fisk, så jeg tager gerne forbi, når der er landet fisk. Jeg køber så vidt muligt både fisk og grønt i sæson, fordi det er friskere og bedre. Og så prøver jeg at dyrke lidt selv«.

Hvad har overrasket jer mest?

A.L: »Den enorme påvirkning, den danske kødproduktion har på hele vores samfund og miljø i forhold til både udledninger og dyrevelfærd. Det er et sted, hvor dansk landbrug har meget beskidte hænder, og det drejer sig både om svine-, fjerkræ- og oksekødproduktionen.

C.N: »Det er gået op for mig, at vores opmærksomhed om dyrevelfærd også burde gælde fisk. Der er videnskabelig konsensus om, at de sandsynligvis lider. Når jeg en sjælden gang har fanget en fisk og trukket den 50 meter ind via en krog i dens mund, har jeg gokket den i hovedet så hurtigt som muligt. Men det kan man jo ikke gøre med dem allesammen i industrifiskeri. Fladfisk får for eksempel lov at ligge og blive kvalt lige så langsomt, mens de ligger på is, fordi det er sådan de holder sig friske i længst tid«.

A.L: »En positiv overraskelse er, at der er kommet en stigende opmærksomhed omkring, hvordan vi spiser. Økologi, bæredygtighed og klimabevidsthed er gået hen og blevet en enorm faktor, og det har forandret sig eksplosivt bare i den tid, vi har skrevet bogen. I nogle af de første interviews, vi lavede, var det meget mismodige eksperter, vi havde fat i. Men der er mange, der tænker over nu, at man har en indflydelse i kraft af det, man vælger at spise og købe. Der er en gryende opvågning, som jeg håber, vores bog også kan understøtte«.

Er det helt umuligt at spise bæredygtigt?

A.L: »Der findes ingen ’no impact’ livsstil. Alt, hvad vi gør, påvirker noget. Om ikke andet træder vi på en myre på vej til det offentlige transportmiddel, som vi tager af hensyn til miljøet. Du kan ikke leve uden at påvirke dine omgivelser, men du kan træffe nogle oplyste valg. Nogle går op i dyrevelfærd, og andre tænker ikke dyr på den måde. Vi har hver især vores individuelle tilgang til, hvordan vi gerne vil påvirke den verden, vi er i, men det er noget, vi selv skal beslutte.

Spis ordentligt – en guide til den spektiske forbruger. Politikens Forlag.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce