Foto: Magnus Holm
Forbrug og liv

Søren Ryges klumme: »Jeg siger Roundup, fordi alternativerne er håbløse«

En fantastisk sommerhusgrund er begravet i et brombærkrat. Hvad stiller man op? Ryge anbefaler Roundup.

Forbrug og liv
FOR ABONNENTER

Af alle spørgsmål, der har optrådt på disse sider igennem årene, er ukrudt det hyppigste. Jeg har aldrig haft problemer med at svare, fordi jeg selv har bekæmpet ukrudt, siden jeg var dreng.

Jeg har også brugt kemi i mine yngre år – det har næsten alle. Jeg har stadig en slat Roundup stående på et hemmeligt sted, som jeg gemmer til den yderste dag. Men jeg drømmer ikke om at vise den frem på tv, for så bryder helvede løs. Det er også flere år siden, jeg har nævnt det i disse spalter. Nu har jeg imidlertid fået et brev, som har vakt det til live. Det lyder sådan her:

»Jeg har længe overvejet at købe en fantastisk sommerhusgrund med havudsigt tæt ved Kalundborg, men en enkelt forhindring har holdt mig fra at gå i hardcoreforhandlinger med ejeren. Grunden har ligget hen i over 20 år med et faldefærdigt hus og et Tornerose-brombærkrat, der hidsigt skyder op igen, når den fraværende ejer får slået det ned hvert andet år. Jeg har googlet løsninger, og de fleste råd går ud på at grave buskene op med håndkraft. Men 1.200 kvadratmeter vil blive et Sisyfos-arbejde, så det magter vi ikke. Et andet råd, som jeg med håbefuld interesse har læst er, at man kan dække jorden til med en mørk presenning i et års tid, da manglen på lys vil slå alt ihjel. Mon en sådan løsning duer, hvis jeg starter med at få pløjet grunden? Det skal være denne grund eller ingen«.

Dette er stort. Aldrig før har et svar haft så vidtrækkende betydning. Om man skal købe en sommerhusgrund. Men først vil jeg bede om, at fanatiske økologer og Danmarks Naturfredningsforening ikke læser videre. Mit svar er nemlig – efter grundig overvejelse – Roundup! Her har vi et af de få tilfælde, hvor det er rimeligt at bruge det forhadte ukrudtsmiddel, der stadig er tilladt og bruges i store mængder af landbruget. Du skal hyre en anlægsgartner og bede ham om at sprøjte alle brombærrene, som derefter vil gå ud inden vinter. Det vil ikke være særligt dyrt og virke 100 procent. Næste år kan I fjerne alt det visne og gøre lige, hvad I vil. Eller lade naturen vokse videre uden brombær.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce