P

    Ild, brænde, brændeovn.
Foto: Per Folkver

Ild, brænde, brændeovn.

De dragende flammer: Ild giver fred fra løver og dæmper indre kaos

ESSAY. Vores civilisation har udviklet sig, i takt med at mennesket lærte at beherske ilden. Bålet forlængede døgnet og kunne holde rovdyr og farlige myg væk. Den dag i dag laver mennesker mad over bål, og det kan være lettere at tale om svære emner, når man sidder og stirrer ind i flammerne.

FOR ABONNENTER

Teorierne om, hvorfor mennesket bliver ved med at stirre ind i flammerne, er mange. Nogle går på, at vi via vores arvemateriale er disponeret for det. Andre peger på, at det kun er moderne vestlige mennesker, der er tiltrukket af ilden, fordi vi ikke lærer at beherske den som børn og dermed som voksne får en barnlig fascination af bålet. Dertil kommer mere psykologiske teorier om, at når vi sidder ved bålet, lader vi vores hårdt pressede hjerne slappe af. Vi skifter fra hjernetrættende målrettet opmærksomhed til at være opslugte og lade tankerne fare, hvorhen de vil. Vi holder fri fra os selv.

Bålet har således fundet vej ind i behandlingens verden. Personer ramt af depression og stress modtager haveterapi, hvor de sidder ved ilden og deler tanker og følelser, som de har svært ved at udtrykke i andre sammenhænge. Bålet bliver et fælles element for gruppen. Det bliver mindre konfronterende at dele oplevelser, når gruppens opmærksomhed er rettet mod flammerne. Og tavsheden er ikke farlig, fordi det også er okay bare at sidde stille og stirre mod ilden. Eller rejse sig og lægge brænde på.

Jeg støder på en artikel, som antropologen Christopher Lynn fra University of Alabama i USA skrev for et par år siden i det videnskabelige tidsskrift Evolutionary Psychology. Han havde undersøgt påstanden om, at ild beroliger os. Han placerede forsøgspersoner i et mørkelagt rum foran en skærm, der viste en video- og lydoptagelse af et knitrende og flammende bål. Han lod dem sidde i 15 minutter og målte før og efter seancen deres blodtryk. Resultatet var slående. Blodtrykket faldt signifikant, mens forsøgsdeltagerne sad og stirrede mod flammerne.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce