Professor: Sådan påvirker alkohol leveren

De fleste drikker det, men hvad gør alkohol egentlig ved kroppen? Vi har spurgt professor, overlæge og leder af Center for Diabetesforskning, Gentofte Hospital, Filip Krag Knop.

Forbrug og liv

»De fleste glemmer, at alkohol er et ’næringsstof’ med sindssygt meget energi. Næsten som fedt. Der er flere kalorier i ét gram alkohol end i ét gram sukker«, siger professor, overlæge og leder af Center for Diabetesforskning, Gentofte Hospital, Filip Krag Knop.

Fedt er det mest energiholdige næringsstof, der findes. Protein og kulhydrat har kun halvt så meget energi per gram som fedt per gram.

Der er således betragtelige mængder kalorier i en genstand, 12 g alkohol – kun lidt mindre end antallet af kalorier i 25 cl Coca-Cola. Og det er uden alle de kalorier, der typisk tilsættes alkohol for at få det til at smage.

I leveren bliver energi fra alkohol omdannet til fedt i levercellerne. Får leveren store mængder kalorier, kan den ikke nå at forbrænde eller videredistribuere fedtet, og så ophobes fedtet i leveren.

Levercellerne bliver store og fede, og det kan svække ilttilførelse til levercellerne, så de begynder at dø. Det kan starte en betændelsestilstand, hvor de døde leverceller skal ryddes op, forklarer professoren.

»Leveren kan godt reparere sig selv og få ryddet op. Men det kræver, at I ikke fortsætter med at drikke eller tilføre enorme mængder energi fra fed mad. Hvis I fortsætter med at fylde fedt på leveren, kan det opretholde betændelsestilstanden og efterlade arvæv, som gør det sværere for leveren, næste gang I udsætter jer for Oktoberfest, på denne måde at reparere sig selv«, siger han.

»Vi kan se, at jeres tal tre uger efter hjemkomst igen er normaliseret. Gør I det her tit, tager det længere og længere tid, før kroppen bliver normal igen. Før eller senere kan leveren ikke længere tåle det, og så bliver I rigtig syge og kan få fedtbetinget leverbetændelse, skrumpelever, leverkræft eller andre alvorlige lidelser«.

»Vores lille undersøgelse af jer viser også, hvor fantastisk en organisme kroppen er. Den kan tilpasse sig til at håndtere den store kaloriebelastning og reparere sig selv, når den bliver skadet. Men I bør nok passe lidt bedre på den«.De fleste glemmer, at alkohol er et ’næringsstof’ med sindssygt meget energi. Næsten som fedt. Der er flere kalorier i ét gram alkohol end i ét gram sukker«, siger professor, overlæge og leder af Center for Diabetesforskning, Gentofte Hospital, Filip Krag Knop.

Fedt er det mest energiholdige næringsstof, der findes. Protein og kulhydrat har kun halvt så meget energi per gram som fedt per gram.

Der er således betragtelige mængder kalorier i en genstand, 12 g alkohol – kun lidt mindre end antallet af kalorier i 25 cl Coca-Cola. Og det er uden alle de kalorier, der typisk tilsættes alkohol for at få det til at smage.

I leveren bliver energi fra alkohol omdannet til fedt i levercellerne. Får leveren store mængder kalorier, kan den ikke nå at forbrænde eller videredistribuere fedtet, og så ophobes fedtet i leveren.

Levercellerne bliver store og fede, og det kan svække ilttilførelse til levercellerne, så de begynder at dø. Det kan starte en betændelsestilstand, hvor de døde leverceller skal ryddes op, forklarer professoren.

»Leveren kan godt reparere sig selv og få ryddet op. Men det kræver, at I ikke fortsætter med at drikke eller tilføre enorme mængder energi fra fed mad. Hvis I fortsætter med at fylde fedt på leveren, kan det opretholde betændelsestilstanden og efterlade arvæv, som gør det sværere for leveren, næste gang I udsætter jer for Oktoberfest, på denne måde at reparere sig selv«, siger han.

»Vi kan se, at jeres tal tre uger efter hjemkomst igen er normaliseret. Gør I det her tit, tager det længere og længere tid, før kroppen bliver normal igen. Før eller senere kan leveren ikke længere tåle det, og så bliver I rigtig syge og kan få fedtbetinget leverbetændelse, skrumpelever, leverkræft eller andre alvorlige lidelser«.

»Vores lille undersøgelse af jer viser også, hvor fantastisk en organisme kroppen er. Den kan tilpasse sig til at håndtere den store kaloriebelastning og reparere sig selv, når den bliver skadet. Men I bør nok passe lidt bedre på den«.

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce