En gammeldags el- pære !
Foto: Søren Schnoor

En gammeldags el- pære !

Bolig

Lysarkitekten: Sådan vælger du den rigtige pære

Varm eller kold? Spare eller ikke spare? Lysarkitekt Pia Stautz ruster dig til at vælge den bedste pære.

Bolig

Glem alt om, at led klinger gult og uskarpt. De nyeste led-pærer fås både med gode farvegengivelsesegenskaber og i variable farvetemperaturer. Og ifølge lysarkitekt Pia Stautz er det netop lyskildens evne til at gengive farve og form, du skal kigge på.

Populært sagt: Jo højere Ra-værdi, desto mere ser det ud, som om vi kigger på naturligt lys. Farvegengivelsesindekset måles i Ra eller CRI (colour rendering index) og går fra 0 til 100. Sollyset har en Ra-værdi på 100. Glødepæren og halogenpæren har Ra-værdier på 95-99. Det er nu muligt at få led-pærer med Ra-værdier på op til 98 med gode farvegengivelsesegenskaber over hele farvespektret. En pære skal minimum have en RA-værdi på 90. Ra-værdien står på emballagen.

Glem sparepæren. Snakken har i mange år kørt på, at vi skal spare på energien med energisparepærer.

Men Pia Stautz mener slet ikke, at sparepæren skulle have været opfundet.

Den gengiver farve og form dårligt, og så er den så lang tid om at tænde for fuld styrke, at du er gået ud af rummet, før pæren er i fulde omdrejninger.

Kig på pærens farvetemperatur, der måles i Kelvin. Er lyset fra pæren varmt eller koldt? 2700-3000 Kelvin er varmt lys, der giver modvægt til det kølige blålige lys, som dominerer i Norden efterår, vinter og forår. Tættere på ækvator, hvor temperaturen er varmere, foretrækker folk derimod ofte pærer med køligere farvetemperaturer.

Få styr på lumen. Har du svært ved at finde ud af, hvor meget lys de nye led-pærer giver sammenlignet med de tidligere wattangivelser på glødepærepakkerne, kan du skrive dig bag øret, at 40 watt svarer til 470 lumen, mens 60 watt svarer til 800 lumen.

Kilde: Lysarkitekt Pia Stautz, se mere på stautzlys.dk

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

 • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

  »Far skal dø! Det skal være mig og mor for evigt!«

  OBS: Kun til Politiken.
Sarah Engell og hendes søn, der har lidt af et voldsomt ødipuskompleks. Da han var yngre talte han om, hvordan han ville slå sin far ihjel, og han har generelt altid været morsyg.
Det er ikke så slemt mere, men Plus En-podcasten behandler Ødipuskomplekset som tema og jalousi mellem forældre og børn.
  Podcasten 'Plus En':

  Sarah Engell er magnetisk. Hun har krystalklare, mandelformede øjne og kridhvidt hår. Hun er mor til to drenge, Jonathan og Julius. Og så er hun den absolutte nummer et, både for børnene og for deres far René, som elsker hende over alt på jorden. Men kan man være alles nummer et? Er det normalt at en 4-årig dreng udførligt forklarer sin mor, hvordan han vil dræbe sin far? I denne uges 'Plus En - Politikens podcast om livet med børn' kan du høre en fuldblodig og levende karikatur af Sofokles' berømte tragedie om Ødipus udspille sig for fuld udblæsning i et helt normalt hjem.

  Vil du ha' mere 'Plus En'? Find det her

Annonce