Annonce
Annonce
Annonce
Brevkasse

Søren Ryge: Sådan dyrker du den perfekte grønkål

Gem til liste

fakta


Søren Ryge Petersen har skrevet om have og livet derude i Politiken siden 1984.

Send dine spørgsmål til ham på soren.ryge@pol.dk.

Spørgsmål fra læser Strange Jørgensen:

Jeg har dyrket have siden engang i 1960’erne. I mange år kunne jeg dyrke rød-, hvid-, blom-, rosen- og grønkål uden problemer, men efterhånden måtte jeg lade den ene kålart efter den anden udgå på grund af larveangreb, som jeg ikke ville sprøjte for.

I 2007 flyttede vi til Stubbekøbing, hvor vi fik en kolonihave. Her så jeg, hvordan naboerne kunne dyrke grønkål, som så rigtig flot ud. Jeg var overbevist om, at der blev sprøjtet, men ingen ville indrømme noget.

Sidste år fik jeg foræret en del grønkålsplanter, og da jeg havde plads, plantede jeg dem. Og se, jeg fik de flotteste meget store grønkålsplanter uden anvendelse af kemikalier. Jeg var pavestolt, lige til først på efteråret, da jeg opdagede, at bladene begyndte at gulne nedefra på stokken og hurtigt faldt af, så kun den øverste halvdel af ’kronen’ sad tilbage.

Jeg så den samme tendens i nabohaverne, men ikke nær så udtalt. Hvad gik galt for mig?

Svar:

Grønkål hører til de nemmeste af alle grøntsager. Man sår eller planter dem om foråret og høster dem om efteråret, og så længe der stadig er friske blade. I modsætning til de fleste andre grøntsager bliver den nemlig ved med at gro, indtil frosten sætter en stopper for væksten.

Selvfølgelig angribes den af diverse skadedyr, men det gør alle kålplanter. De emsige haveejere beskytter med sprøjtning eller lignende. Vi andre ta’r chancen og bruger det, der kommer.

LÆS ARTIKEL Ryges brevkasse: Grønkålsskurken er fundet

Det med de visne blade er uundgåeligt, især hvis grønkålen er plantet tidligt. Så har den lang vækstsæson, og når bladene har fået en vis alder, gider de ikke mere. De ældste visner og falder af, hvilket er helt naturligt.

Processen fremskyndes, hvis planterne mangler vand og næring i løbet af sommeren. Så er det også helt naturligt, at de reserverer energien til den fortsatte vækst i toppen.

Mit råd – hvis du vil have perfekte grønkål – er derfor, at du planter dem sent, engang i maj. Eller simpelthen sår dem på blivestedet i maj, hvilket er uhyre nemt. Så har du smukke, friske grønkål til efteråret. Vi spiser jo alligevel ikke grønkål om sommeren, når vi har alt det andet, vel!

PolitikenPlus
  • Kirsebærtræ Kan noget i naturen være så lyserødt? Kan livet? I Danmark er farven på de japanske kirsebærtræer næsten surrealistisk i april.

    Pluspris 1.650 kr. Alm. pris 1.900 kr. Køb
  • Trøje til ham Varm, klassisk og anvendelig striktrøje til ham. Trøjen er med rund hals, og er lavet i en fin garnkvalitet af marinould . Den er produceret i Italien, og bag mærket Room No. 101 står Klaus Samsø.

    Pluspris 549 kr. Alm. pris 699 kr. Køb
  • Winemakers Dinner Smag på 8 udvalgte vine fra nogle af de bedste og mest spændende områder i Spanien med masser af point fra Penin. Og nyd en tilhørende Rasmus Bo Bojesen menu kreeret så mad og vine matcher hinanden.

    Pluspris 850 kr. Alm. pris 1.250 kr. Køb
  • Brændeholder Få styr på brændestablen med denne brændeholder med tilhørende opsamlingsbakke i stål. Holderen er lavet i pulverlakeret stål, og måler 60 x 42 x 31 cm.

    Pluspris 679 kr. Alm. pris 800 kr. Køb
  • Rasmus Bjerg Solo Så er det her! Showet verden har ventet på. Nu får du endelig Rasmus Bjerg helt alene!

    Pluspris 150 kr. Alm. pris 275 kr. Køb