Annonce
Annonce
Annonce
Energi

Fugten driver når oliefyret skrottes

Tilskud til at erstatte oliefyr med anden energi har en utilsigtet bagside.

Gem til liste

I mange kældre står oliefyret og sørger for, at temperaturen og luftcirkulationen og dermed fugtindholdet i luften holdes på et acceptabelt niveau.

Men det kan ændre sig til drivende fugt ned af kælderens ydervægge, hvis det utidsvarende oliefyr erstattes af for eksempel jordvarme eller fjernvarme.

Poblemet er aktuelt, fordi mange boligejere har søgt staten om tilskud til udskiftning af oliefyret, skriver boligejernes videncenter bolius.dk

Det har små 10.000 boligejere indtil videre søgt om tilsakud til.

Kælderen mister varmekilde
Hvis du er en af dem og erstatter oliefyret med en anden energikilde, mister kælderen en varmekilde, og så er det en god ide at sikre dig mod den snigende fugt, som oliefyret tidligere holdt stangen.

LÆS ARTIKELJyderne løber med oliemillionerne

De eksperter, Bolius har talt med, mener dog stadig, at det er en god idé at skrotte fyret. Du skal blot være indstillet på, at udskiftningen bør følges op med installering af enten en affugter eller en radiator i kælderen.

»Det gode ved et gammelt oliefyr er, at det suger luft ud af kælderen, som det bruger i forbrændingen, og ofte er det så dårligt isoleret, at det varmer rummet op«, siger seniorforsker Lars Gunnarsen fra Statens Byggeforskningsinstitut, til Bolius.dk

Alligevel mener Lars Gunnarsen, at en udskiftning af oliefyret er en god idé.

LÆS ARTIKELFå tilskud når du skrotter oliefyret

Fugten i kælderen opstår i forbindelse med temperaturforskelle og dårlig luftcirkulation, og begge dele har oliefyret hidtil forhindret.

Der kan imidlertid gå flere år, før fugtproblemerne bliver tydelige, efter at fyret er fjernet. Derfor er det vigtigt at tage dine forholdsregler med det samme.

Muggen lugt
Og det er ikke svært at spore de begyndende tegn på, at fugten er ved at tage overhånd. Afskallet maling og muggen lugt er sikre tegn, og hvis kælderen også bruges til tøjvask og -tørring, og hvis der er et badeværelse i kælderen, kan du lige så godt installere både en radiator og en affugter med det samme, lyder rådet.

LÆS ARTIKELOliefyrstilskud samler støv i statskassen

Lars Gunnarsen mener, man kan nøjes med mindre, hvis man ikke tørrer tøj i kælderen. Så er det bare vigtigt at lufte meget ud om vinteren, lufte mindre ud om sommeren, sørge for at holde væggene fri, så det vand, der trænger ind gennem væggene, kan fordampe, male med mineralsk maling og varme kælderen en smule op med mellemrum.

Årsagen til, at man skal begrænse udluftningen om sommeren er, at den varme sommerluft kondenserer og sætter sig på væggene, når den kommer ned i en kold kælder.

Skræl plastmaling af
Endelig lyder rådet fra eksperterne, at man skræller eventuel plastmaling af især ydervæggene, fordi skimmelsvamp elsker plastmaling.

LÆS ARTIKELDyr varmeregning bør gøre villaen billigere

Mal i stedet for med mineralsk maling som silikat eller cementbaseret maling som Cempexo, der kan ånde og er gennemtrængelig for fugt, så den ikke sætter sig inde i murværket.

PolitikenPlus
 • Samtale før døden En tidsrejse på Betty Nansen viser opgør med nazitiden

  Pluspris fra 100 kr. Alm. pris fra 160 kr. Køb
 • Nytår Det kunne være et billede fra Dallas, Texas. Der kunne være tale om en sen nat i The Lone Star State ? og en cowboy, som ikke lige kunne huske, hvor han havde parkeret sin hest.

  Pluspris 850 kr. Alm. pris 980 kr. Køb
 • Winemakers Dinner Smag på 8 udvalgte vine fra nogle af de bedste og mest spændende områder i Spanien med masser af point fra Penin. Og nyd en tilhørende Rasmus Bo Bojesen menu kreeret så mad og vine matcher hinanden.

  Pluspris 850 kr. Alm. pris 1.250 kr. Køb
 • Fortiden Oscar-vinderen Asghar Farhadi er tilbage med endnu et syleskarpt og universelt menneskeligt drama med thrillerelementer.

  Pluspris 80 kr. Alm. pris 100 kr. Køb
 • Puslespil med lyd Sjovt og underholdende puslespil med lyd. Når brikken placeres korrekt kommer der en realistisk lyd, som afspejler den figur som brikken viser. Fås i 3 forskellige varianter.

  Pluspris 105 kr. Alm. pris 125 kr. Køb