Annonce
Annonce
Energi

Fugten driver når oliefyret skrottes

Tilskud til at erstatte oliefyr med anden energi har en utilsigtet bagside.

Gem til liste

I mange kældre står oliefyret og sørger for, at temperaturen og luftcirkulationen og dermed fugtindholdet i luften holdes på et acceptabelt niveau.

Men det kan ændre sig til drivende fugt ned af kælderens ydervægge, hvis det utidsvarende oliefyr erstattes af for eksempel jordvarme eller fjernvarme.

Poblemet er aktuelt, fordi mange boligejere har søgt staten om tilskud til udskiftning af oliefyret, skriver boligejernes videncenter bolius.dk

Det har små 10.000 boligejere indtil videre søgt om tilsakud til.

Kælderen mister varmekilde
Hvis du er en af dem og erstatter oliefyret med en anden energikilde, mister kælderen en varmekilde, og så er det en god ide at sikre dig mod den snigende fugt, som oliefyret tidligere holdt stangen.

LÆS ARTIKELJyderne løber med oliemillionerne

De eksperter, Bolius har talt med, mener dog stadig, at det er en god idé at skrotte fyret. Du skal blot være indstillet på, at udskiftningen bør følges op med installering af enten en affugter eller en radiator i kælderen.

»Det gode ved et gammelt oliefyr er, at det suger luft ud af kælderen, som det bruger i forbrændingen, og ofte er det så dårligt isoleret, at det varmer rummet op«, siger seniorforsker Lars Gunnarsen fra Statens Byggeforskningsinstitut, til Bolius.dk

Alligevel mener Lars Gunnarsen, at en udskiftning af oliefyret er en god idé.

LÆS ARTIKELFå tilskud når du skrotter oliefyret

Fugten i kælderen opstår i forbindelse med temperaturforskelle og dårlig luftcirkulation, og begge dele har oliefyret hidtil forhindret.

Der kan imidlertid gå flere år, før fugtproblemerne bliver tydelige, efter at fyret er fjernet. Derfor er det vigtigt at tage dine forholdsregler med det samme.

Muggen lugt
Og det er ikke svært at spore de begyndende tegn på, at fugten er ved at tage overhånd. Afskallet maling og muggen lugt er sikre tegn, og hvis kælderen også bruges til tøjvask og -tørring, og hvis der er et badeværelse i kælderen, kan du lige så godt installere både en radiator og en affugter med det samme, lyder rådet.

LÆS ARTIKELOliefyrstilskud samler støv i statskassen

Lars Gunnarsen mener, man kan nøjes med mindre, hvis man ikke tørrer tøj i kælderen. Så er det bare vigtigt at lufte meget ud om vinteren, lufte mindre ud om sommeren, sørge for at holde væggene fri, så det vand, der trænger ind gennem væggene, kan fordampe, male med mineralsk maling og varme kælderen en smule op med mellemrum.

Årsagen til, at man skal begrænse udluftningen om sommeren er, at den varme sommerluft kondenserer og sætter sig på væggene, når den kommer ned i en kold kælder.

Skræl plastmaling af
Endelig lyder rådet fra eksperterne, at man skræller eventuel plastmaling af især ydervæggene, fordi skimmelsvamp elsker plastmaling.

LÆS ARTIKELDyr varmeregning bør gøre villaen billigere

Mal i stedet for med mineralsk maling som silikat eller cementbaseret maling som Cempexo, der kan ånde og er gennemtrængelig for fugt, så den ikke sætter sig inde i murværket.

PolitikenPlus
 • Vinder af Guldbrikken 2014 Årets selskabsspil 2014 er et stærkt inkluderende, morsomt og kaotisk quizspil, der udforsker andre dele af vores paratviden, hvor selv de mest oplagte lette spørgsmål bliver store udfordringer.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 180 kr. Køb
 • Hovedtelefon Plattan Plattan er designet til at være den perfekte klassiske hovedtelefon med alle de ekstra funktioner, der gør det ud over hvad en statisk hovedtelefon ville tilbyde - en fuld størrelse on-ear-model.

  Pluspris 410 kr. Alm. pris 500 kr. Køb
 • Wild Card Køb Tivoli Wildcard til Pluspris - kun 755 kr. og få fri entré til Tivoli i hele 2015 ? både sommer, i efteråret og til det hyggelige julemarked. Og du får turpas på, hvergang du besøger haven.

  Pluspris 755 kr. Alm. pris 890 kr. Køb
 • Slimline quick fix Figuren er typisk for det, som Louise Hindsgavl står for. For hun er ikke til porcelænets traditionelle repertoire af glaserede yndigheder: hyrdedrenge, frøkner, muslingeskaller, konkylier etc.

  Pluspris 1.800 kr. Alm. pris 2.250 kr. Køb
 • Børnevippe Denne vippe giver børnene en bedre koordination og balanceevne. Derudover giver den også en social læring, da vippen kun kan benyttes via teamwork af to børn. Kan bruges både uden- og indendørs.

  Pluspris 2.649 kr. Alm. pris 3.119 kr. Køb