Annonce
Annonce
Annonce
Energi

Fugten driver når oliefyret skrottes

Tilskud til at erstatte oliefyr med anden energi har en utilsigtet bagside.

Gem til liste

I mange kældre står oliefyret og sørger for, at temperaturen og luftcirkulationen og dermed fugtindholdet i luften holdes på et acceptabelt niveau.

Men det kan ændre sig til drivende fugt ned af kælderens ydervægge, hvis det utidsvarende oliefyr erstattes af for eksempel jordvarme eller fjernvarme.

Poblemet er aktuelt, fordi mange boligejere har søgt staten om tilskud til udskiftning af oliefyret, skriver boligejernes videncenter bolius.dk

Det har små 10.000 boligejere indtil videre søgt om tilsakud til.

Kælderen mister varmekilde
Hvis du er en af dem og erstatter oliefyret med en anden energikilde, mister kælderen en varmekilde, og så er det en god ide at sikre dig mod den snigende fugt, som oliefyret tidligere holdt stangen.

LÆS ARTIKELJyderne løber med oliemillionerne

De eksperter, Bolius har talt med, mener dog stadig, at det er en god idé at skrotte fyret. Du skal blot være indstillet på, at udskiftningen bør følges op med installering af enten en affugter eller en radiator i kælderen.

»Det gode ved et gammelt oliefyr er, at det suger luft ud af kælderen, som det bruger i forbrændingen, og ofte er det så dårligt isoleret, at det varmer rummet op«, siger seniorforsker Lars Gunnarsen fra Statens Byggeforskningsinstitut, til Bolius.dk

Alligevel mener Lars Gunnarsen, at en udskiftning af oliefyret er en god idé.

LÆS ARTIKELFå tilskud når du skrotter oliefyret

Fugten i kælderen opstår i forbindelse med temperaturforskelle og dårlig luftcirkulation, og begge dele har oliefyret hidtil forhindret.

Der kan imidlertid gå flere år, før fugtproblemerne bliver tydelige, efter at fyret er fjernet. Derfor er det vigtigt at tage dine forholdsregler med det samme.

Muggen lugt
Og det er ikke svært at spore de begyndende tegn på, at fugten er ved at tage overhånd. Afskallet maling og muggen lugt er sikre tegn, og hvis kælderen også bruges til tøjvask og -tørring, og hvis der er et badeværelse i kælderen, kan du lige så godt installere både en radiator og en affugter med det samme, lyder rådet.

LÆS ARTIKELOliefyrstilskud samler støv i statskassen

Lars Gunnarsen mener, man kan nøjes med mindre, hvis man ikke tørrer tøj i kælderen. Så er det bare vigtigt at lufte meget ud om vinteren, lufte mindre ud om sommeren, sørge for at holde væggene fri, så det vand, der trænger ind gennem væggene, kan fordampe, male med mineralsk maling og varme kælderen en smule op med mellemrum.

Årsagen til, at man skal begrænse udluftningen om sommeren er, at den varme sommerluft kondenserer og sætter sig på væggene, når den kommer ned i en kold kælder.

Skræl plastmaling af
Endelig lyder rådet fra eksperterne, at man skræller eventuel plastmaling af især ydervæggene, fordi skimmelsvamp elsker plastmaling.

LÆS ARTIKELDyr varmeregning bør gøre villaen billigere

Mal i stedet for med mineralsk maling som silikat eller cementbaseret maling som Cempexo, der kan ånde og er gennemtrængelig for fugt, så den ikke sætter sig inde i murværket.

PolitikenPlus
 • Orange & Rosé vin, 12 flasker Oplev denne smagskasse med seks forskellige vine. 3 orange og 3 rosé. 12 flasker, så du kan opleve hvad orangevin er og nyde de skønneste rosévine.

  Pluspris 1.360 kr. Alm. pris 1.602 kr. Køb
 • The Laughing Boy Skulpturen 'Laughing Boy' kan ikke hedde meget andet, end den gør. For ikke bare storgriner den nye figur i stentøj, som kunstneren Leif Sylvester har lavet.

  Pluspris 999 kr. Alm. pris 1.249 kr. Køb
 • Cykelskygger 2 Det er et klassisk motiv ? et, som flere af Politikens fotografer har rettet deres kameraer mod og foreviget: Aftensolens leg med de travle trafikanter på Rådhuspladsen.

  Pluspris 1.500 kr. Alm. pris 1.725 kr. Køb
 • Skammel Grebet i midten af siddefladen på 'PICK ME'-skamlen, inviterer til at løfte den op og tage den med rundt i hjemmet. Brug den som ekstra siddeplads, sengebord, afsætningsplads m.m.

  Pluspris 1.100 kr. Alm. pris 1.299 kr. Køb
 • LEGO filmen I den allerførste LEGO® biograffilm i fuld længde følger vi Emmet, en helt almindelig LEGO® minifigur, der fejlagtigt bliver opfattet som den mest ekstraordinære person i hele verden.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 180 kr. Køb