Annonce
Annonce
Annonce
Hjemmet

'Ægget' fejrer 50 år med en særlig stol

Den verdensberømte Arne Jacobsen-stol Ægget fylder 50 år i år. Det bliver markeret med en speciel udgave af stolen i 999 udgaver til en svimlende pris.

Gem til liste

fakta

Ægget blev oprindelig produceret til SAS Royal Hotel i København i 1958.

Den har status som en af verdens absolut smukkeste stole, og du kender den fra smarte hotellobbyer, stilfulde konferencelokaler og designudstillinger.

Arkitekt Arne Jacobsens stol Ægget er stadig populær 50 år efter, den blev skabt.

I anledning af 50 års jubilæet i 2008 for den klassiske stol fra Arne Jacobsens hånd kommer nu en helt ny udgave i læder og ruskind, der kun bliver produceret i 999 unikke eksemplarer.

Gå på opdagelse i Ægget
Møbeldesigner og underviser i møbeldesign på Danmarks Designskole Thomas Alkin er fuld af beundring for Arne Jacobsens klassiske stol.

»Det har noget med dens udtryk at gøre. Ved første øjekast kender man allerede formen, der minder om en faldende vanddråbe, et kvindebryst eller et æg. Det er en genkendelig form. Øjet bliver ikke mæt, når man kigger på den. Der er hele tiden nye linjer, nye former, man får øje på«, siger Thomas Alkin, der også er formand for Snedkernes Efterårsudstilling.

Skygger stadig for nye talenter
Også direktør for Dansk Design Center Christian Scherfig karakteriserer stolen som havende ikonstatus.

»Den er fuldstændig tidløs, er en universel form og er skulpturel. Det må være de tre kodeord for Ægget«, siger Chrisitian Scherfig, der dog ærger sig over, at stolens enorme popularitet stadig skygger for de seneste ti års nye danske designere.

Stolens enorme succes skyldes ifølge Thomas Alkin både det unikke design, men også en effektiv markedsføring fra møbelfabrikanten Fritz Hansens side.

»Da stolen kom frem, blev den anset som 'fjollet og stor'. Så der har været behov for god branding«, mener han og fortæller, at Arne Jacobsen selv mente og sagde, at »en form skal være så enkel, at man kan tisse den i sneen«.

En tese, som Thomas Alkin engang selv har bevist som ung designstuderende.

Jubilæumsstolen har chokoladebrunt ruskind på bagsiden og chokoladebrunt skind på forsiden. Netop den kombination af materialer finder man ellers ikke på Ægget. Hver stol får desuden tildelt et unikt serienummer og en kort tekst om stolens historie.

»Vi ville skabe noget særligt for at fejre dette legendariske design, skabt af en af verdens mest visionære arkitekter«, siger David Rosenkvist, Vice President Branding & Kommunikation hos Fritz Hansen. Firmaet er netop kendt for at stå bag produktionen af Arne Jacobsens klassikere, hvilket de har gjort siden 1934.

Da en anden stol-klassiker fra Jacobsen, 'Syveren', havde jubilæum, lancerede Fritz Hansen blandt andet en barnestol og en barstol.

Stolen er en dyr fornøjelse
Men som det gælder for alle Arne Jacobsens designs, er denne udgave ikke for folk med ondt i økonomien. Stolen kommer ifølge pr-manager i Fritz Hansen Per Helleskov til at koste cirka 81.500 kroner. Ægget koster i almindelig udgave mellem cirka 61- og 71.000 kroner.

Særudgaven kan købes via Fritz Hansens forhandlere i både Danmark og i udlandet fra den 1. februar.

»Vi har allerede modtaget en del ordrer, så særudgaven er blevet modtaget rigtig godt. Og det er både privatpersoner og virksomheder, der køber stolen«, siger Jan Helleskov til Tjek.

fakta

De 999 designstole i begrænset oplag kan købes i udvalgte butikker rundt om i verden fra 1. februar 2008. For mere information om, hvilke butikker det drejer sig om, kan du kontakte dit lokale Fritz Hansen showroom eller besøg Republic of Fritz Hansens webside, hvor der fra og med 1. februar findes en side dedikeret til Jubilæumsægget.

PolitikenPlus
 • Samtale før døden En tidsrejse på Betty Nansen viser opgør med nazitiden

  Pluspris fra 100 kr. Alm. pris fra 160 kr. Køb
 • Nytår Det kunne være et billede fra Dallas, Texas. Der kunne være tale om en sen nat i The Lone Star State ? og en cowboy, som ikke lige kunne huske, hvor han havde parkeret sin hest.

  Pluspris 850 kr. Alm. pris 980 kr. Køb
 • Winemakers Dinner Smag på 8 udvalgte vine fra nogle af de bedste og mest spændende områder i Spanien med masser af point fra Penin. Og nyd en tilhørende Rasmus Bo Bojesen menu kreeret så mad og vine matcher hinanden.

  Pluspris 850 kr. Alm. pris 1.250 kr. Køb
 • Fortiden Oscar-vinderen Asghar Farhadi er tilbage med endnu et syleskarpt og universelt menneskeligt drama med thrillerelementer.

  Pluspris 80 kr. Alm. pris 100 kr. Køb
 • Puslespil med lyd Sjovt og underholdende puslespil med lyd. Når brikken placeres korrekt kommer der en realistisk lyd, som afspejler den figur som brikken viser. Fås i 3 forskellige varianter.

  Pluspris 105 kr. Alm. pris 125 kr. Køb