FUNKTIONER. Ovnekspert Thomas Østergaard guider til, hvordan du bedst bruger din ovn og dens funktioner.
Foto: Astrid Dalum (arkiv)

FUNKTIONER. Ovnekspert Thomas Østergaard guider til, hvordan du bedst bruger din ovn og dens funktioner.

Hjemmet

Bruger du det? Her er alt det, din ovn kan

Lær hvordan du bruger undervarme, optøning, damp og langtidsstegning.

Hjemmet

De fleste nyere ovne har overvarme, undervarme, varmluftsfunktion og grill. Nogle har også ekstrafunktioner som langtidsstegning, dampfunktion, optøning og andre smarte programmer. Men bruger du dem?

Politiken har bedt ovnekspert Thomas Østergaard fra forbrugersitet Madmaskiner.dk om gode råd til køkkenovnens mange programmer.

1. Over- og undervarme

Når du bruger over-, under- eller over-undervarme kommer varmen fra enten varmeelementer i toppen af ovnen, bunden af ovnen eller begge steder fra samtidig.

Skal du bage brød eller kage, er over-undervarme det bedste program.

2. Undervarme alene

Du kan også bruge undervarmen alene. F.eks. når du bager kager. Vælger du kun at bruge undervarmen, bliver kagen bagt nedefra og bliver derfor ikke branket på toppen. Undervarme er ud over bagning også velegnet til henkogning.

3. Overvarme alene

Overvarmen alene er perfekt til souffleer, gratiner eller andre retter, hvor maden skal brunes på toppen. Er der ikke en dedikeret overvarmefunktion på ovnen, kan den kombinerede over-undervarmefunktion bruges i stedet.

4. Varmluft

Med varmluftindstillingen får du en ensartet varmefordeling i hele ovnen. Det betyder, at du kan bage og stege i flere niveauer - altså i teorien bage en kage i bunden af ovnen og stege kød i midten samtidig. Opvarmningen går også stærkere, og der udskilles mindre fedt og saft af maden. Varmluftsfunktionen kan i de fleste ovne kombineres med over- og undervarmen. Varmluft med overvarme giver en jævn opvarmning samtidig med, at retten bliver sprød på toppen. Det kan f.eks. være retter, der skal gratineres. Varmluft med undervarme giver også en jævn opvarmning, men gør ikke toppen sprød. Den indstilling kan f.eks. bruges til pizza eller flødekartofler.

5. Grill

De fleste ovne er udstyret med grill og nogle også med turbo/supergrill og med grill med blæser. På almindelig grill kan du selvsagt grille. Indstillingen er velegnet til flade madvarer - steaks, pølser, bøffer og lignende. Funktionen kan også bruges til efterbruning og gratinering.

Turbo/supergrill er til større stykker kød, som stege, kyllinger og lignende. Det samme kan du bruge grill med blæser til, men her kan du grille ved lavere temperatur, fordi blæseren hurtigt fordeler varmen.

6. Fyld ovnen op

Har du flere ting, der skal tilberedes ved samme temperatur, kan du med fordel sætte dem i ovnen sammen og bruge varmluftindstillingen. Sæt temperaturen 20-25 grader lavere, end der står i opskriften, og overhold så stegetiden for hver af retterne. De vil ikke tage hverken smag af eller varme fra hinanden.

7. Sæt retterne ind i kold ovn

Skal du tilberede noget med en stegetid på over en halv time, kan du med fordel sætte det i ovnen, allerede når du tænder for den. På den måde udnytter du varmen i ovnen allerede fra starten og skærer en smule af tilberedningstiden ved fuld varme.

8. Udnyt restvarmen

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

På samme måde kan du udnytte restvarmen i ovnen ved at slukke for ovnen 5-10 min., før retten er færdig og lade den stege færdig ved restvarmen. Det sparer strøm og betyder sjældent noget for rettens finish. Bruger du trick 5 og 6 sammen, kan du spare op til 20 procent af elforbruget ved tilberedningen af den pågældende ret.

9. Alle de andre funktioner

Ovnen kan have mange flere funktioner. Fx langtidsstegning, som er skånsom stegning ved lav temperatur, optøning, som kan bruges til at optø kød, brød og kager men ved en endnu lavere temperatur, og dampfunktionen, som egner sig til dampning af f.eks. grøntsager eller fisk. Herudover har nogle ovne specielle funktioner som lynopvarmning, pizzaprogram, hydrobagning, impulsgrill og mange flere. Alt afhængig af ovntype og producent. Læs om dem i ovnens manual.

10. Læs brugsanvisningen

Derfor er det også en rigtig god idé at læse brugsanvisningen, der følger med ovnen. Her er alle ovnens funktioner beskrevet og i mange tilfælde også, hvad du bruger dem til - ikke kun hvordan varmen fordeles, og hvor den kommer fra.

Kilde: Ovnekspert Thomas Østergaard, Madmaskiner.dk

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Line Felholt, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce