Annonce
Annonce
Annonce
Bolig

Designwokker brænder maden på

En tredjedel af wokpanderne i denne test brændte maden på eller begyndte at koge maden i stedet for at stege den.

Gem til liste
Vi tester

Wok

      Sådan gjorde vi

      Levnedsmiddeltekniker Lone Lysdal, Karolines Køkken, Arla, har testet ni wokker for Lørdagsliv.

      I hver wok er blevet lynstegt gulerødder, løg, sukkerærter og champignon samt hakket oksekød.

      Lone Lysdal har vurderet, om wokkerne gav maden den rigtige stegte smag, uden at grøntsager og kød brændte på eller begyndte at koge. Hun har desuden vurderet wokkens pris i forhold til stegeegenskaber.

      Helhedsindtrykket danner grundlag for vurderingen, hvor 6 tjektegn er det højeste og 1 det laveste.

      Har flere wokker fået samme karakter, er de rangeret efter pris med den billigste først.

      Nutidens gryderet består ofte af kød og grønt, der er krydret og lynstegt i en wok efter asiatiske principper.

      Lynstegningen sker ved høj temperatur, og derfor er det vigtigt, at maden ikke brænder på eller begynder at koge på panden.

      »En wokpande skal kunne stege hele tiden. For brænder den på eller begynder at koge, får man ikke den rigtige stegte smag«, siger Lone Lysdal, levnedsmiddeltekniker fra Karolines Køkken hos Arla, som har testet ni wokker for Lørdagsliv.

      LÆS TEST Tjek: Det dyreste kattegrus er det dårligste

      Men en tredjedel af de testede wokpander – i både den billige og dyre ende – kan ikke stege maden ordentligt. I de dyre wokker fra designmærkerne Eva Trio og Le Creuset brænder maden meget let på, konstaterer Lone Lysdal efter at have forsøgt at lynstege både grøntsager og kød på panderne.

      Wokpanden fra Le Creuset er lavet i emaljeret støbejern, hvilket betyder, at panden bliver meget varm og holder rigtig godt på varmen. Det er en fordel, men kan også vendes til en ulempe, hvis panden bliver for varm, siger Lone Lysdal:

      »Hvis man først har fået varmet wokken for meget op, er det næsten umuligt at slå varmen af den igen. Selv om jeg er vant til at bruge Le Creusets pander, begyndte maden lige så stille at brænde på, da jeg kom til tredje hold grøntsager i wokpanden. Og så er det altså træls, at man stort set ikke kan få temperaturen ned igen«.

      »Det er alt for svært at regne ud, hvornår man skal skrue ned for varmen, så jeg tror, at man kommer til at ødelægge nogle måltider i den. Og så er det også et minus, at den skal være godt og grundigt fedtet indvendig for at undgå, at den brænder på«, siger hun og giver wokken til 1.199 kroner 2 tjektegn.

      Ifølge Lone Lysdal ville det være en noget bedre ide at investere i testens anden wok fra Le Creuset, som er i aluminium.

      Eva Trio får dumpekarakter
      Problemet med mad, der brænder på, er størst i den ellers så stilrene wok fra Eva Trio. Efter at have været brugt en enkelt gang i testkøkkenet var der tydelige mærker i bunden af gryden efter påbrændt mad, som ikke kunne fjernes ved rengøring.

      »Vi startede med at komme løg på, og de stegte fint. Men da kødet kom på, begyndte det hele at brænde på. Og selv om jeg skruede ned til middelvarme, blev den ved med at brænde på resten af tiden. Overfladen af maden så stegt ud, men det havde alt sammen en eftersmag af noget brændt«, siger Lone Lysdal, som har givet wokken fra Eva Trio absolut dumpekarakter.

      LÆS TEST Bordgrill laver tæskesprøde parisertoast

      »Jeg har kun givet den 1 tjektegn, for jeg gider ikke have en wok, der brænder maden på og ødelægger hele smagsindtrykket. En wok skal kunne klare høje temperaturer, uden at maden brænder på, og det kan den her ikke«, siger hun.

      Men det er ikke kun de dyre wokker, der dumper. Testens billigste fra Ikea kan heller ikke klare opgaven med lynstegning.

      »Wokken kunne simpelthen ikke blive varm nok, da vi kom til kødet, så det begyndte at koge i stedet for at stege. Dermed får man ikke den stegte smag. Jeg synes, at en wok skal kunne stege, og det kan den her ikke«, siger hun.

      Tunge at håndtere
      Generelt er det også et problem, at mange af wokkerne er for tunge, siger Lone Lysdal:

      »Man svinger tit panden rundt for hele tiden at holde gang i det, man steger. Men nogle af wokkerne vejer rigtig meget, allerede inden maden kommer i, og så kan den manøvre simpelthen ikke lade sige gøre«.

      Skal man have en rigtig god wok, skal man i stedet vælge wokkerne fra enten Schou, OBH Nordica eller Tefal, som ifølge Lone Lysdal steger helt perfekt og derfor har fået topkarakterer. Det samme gør wokken fra Mauviel, men Lone Lysdal har ladet prisen på 2.999 kroner trække ned.

      »Det er en kanongod wok. Men den er saftsuseme dyr, så man skal tænke sig godt om. Men hvis man nærmest lever af wokmad, får man altså en rigtig, rigtig god wok her«, siger hun.

      Research: Rasmus Hørmand-Pallesen

      FACEBOOKBliv ven med Politiken

      PolitikenPlus
      • Havebog Foråret 2014 udkommer ?Design din have med højbede?, af Nina Ewald. Det er den første bog på det danske marked om dette emne. ?Jeg er vild med højbede, og min egen have rummer adskillige af slagsen?.

        Pluspris 245 kr. Alm. pris 289 kr. Køb
      • Tillidskassen Kassen består af blandede spanske og sydafrikanske kvalitetsvine med både luksusvine, en række gode vine i mellemprisklassen samt dagligvine. Der er min. 9 rødevine og max. to ens vine i kassen.

        Pluspris 1.000 kr. Alm. pris 1.480 kr. Køb
      • Forårsjakke til ham Halifax er en jakke med karakter, tydeligt inspireret af moden i de Skandinaviske hovedstæder med de populære lodrette kviltede syninger,

        Pluspris 679 kr. Alm. pris 799 kr. Køb
      • Tørklæde Romantisk og eventyrligt tørklæde med forårets smukke lyse og sarte farver.

        Pluspris 369 kr. Alm. pris 449 kr. Køb
      • Postkasse Ny model postkasse, som er fremstillet i galvaniseret lakeret stål, og som kommer i et væld af smukke farver. Postkassen er monteret med 6 skift Rukolås.

        Pluspris 1.231 kr. Alm. pris 1.449 kr. Køb