Annonce
Annonce
Annonce
Bolig

Stor kagerulletest: Fra »verdens dårligste« til »top luksus«

Der er langt mellem top og bund i testen af kageruller. Den dyreste rulle er suverænt den bedste, men der er også glimrende billigere alternativer.

Gem til liste
Vi tester

Kageruller

   Bagning er hot – i køkkener, på kurser og i tv-programmer ruller vi os ud med udstyr og færdigheder, som tidligere mest var forbeholdt professionelle.

   Kagerullen er en klassiker i køkkenet, men det roterende redskab til dej m.m. har en fremadstormende konkurrent: rullepinden.

   »Kagerullen er kraftig og egner sig til større opgaver, mens den mere handy rullepind er god til udfordringer i mindre målestok«, opsummerer Christian Fentz og Martin Webb, begge kokke og faglærere på Hotel- og Restaurantskolen i København og dommere i Lørdagslivs test af fem af kageruller og fem rullepinde.

   LÆS TJEKTest: Dyr designergrydelap giver brændte fingre

   Sammen med deres elever har de testet rullerne på pizzadej, mørdej og butterdej. Konklusionen er, at der er overordentlig stor forskel på de 10 køkkenredskaber.

   Dommerne er mest begejstrede for den velfungerende kagerulle fra Kitchen Aid. Den er langtfra nogen fryd for øjet, mener de, men til gengæld er den en fornøjelse at arbejde med.

   Christian Fentz og Martin Webb fremhæver bl.a. de flade håndtag, som sikrer god plads til pølsefingre under rulningen.

   En hygiejnebombe
   Helt anderledes forholder det sig med kagerullen Patisse, som dommerne betegner som »noget billigt bras« og »nok verdens dårligste kagerulle«. Rullen er for lille og dårlig at rulle med, og det er umuligt for dommerne at holde ordentligt på håndtaget og betjene rullen uden at støde fingrene mod bordpladen.

   LÆS TJEKTest: Billig brødrister rister blegt og brændt på samme tid

   »Måske går det an for en barnehånd, men til vores pølsefingre er den uanvendelig«, lyder kritikken.

   Kagerullen fra Cook & Baker får også hug:

   »Den burde forbydes«, mener Martin Webb og udpeger en sprække i sammenføjningen på rullens kant, hvor der kan trænge vand og snask ind, som så kan rådne og overføre bakterier til maden, næste gang man bruger rullen.

   »En hygiejnebombe fra helvede«, advarer han.

   LÆS OGSÅ Kaffe uden koffein er en blandet fornøjelse

   Det pynter heller ikke på bedømmelsen, at kagerullens håndtag er løst efter bare fem ganges brug.

   Testfeltets klassiske ’mormorkagerulle’ af træ koster kun en halvtredser og dermed en brøkdel af vinderrullen fra Kitchen Aid. Er man ikke den store kagerulleekvilibrist, kan den være et glimrende valg, især til børn, mener dommerne, som dog konstaterer, at dejen klæber til rullen.

   LÆS OGSÅLuksusbager har ikke selv fingrene i dejen

   Martin Webb fremhæver sit rullemantra, der er vejen til en velgennemarbejdet og sammenhængende dej:

   »Det er en misforståelse, at man skal stå og vride sig for at rulle en dej i alle retninger. Rullen skal køre frem og tilbage foran kroppen, og så skal man vende dejen undervejs, så den bliver rullet lige meget over det hele«, fastslår fagmanden, som tidligere har arbejdet hos tv-konditoren Mette Blomsterberg.

   Rulle med måtte
   Er man til rullepinde, anbefaler Christian Fentz og Martin Webb den prisbillige Roll til 43 kroner. Skal der skrues op for lækkerheden, har Trip Traps bagerulle af egetræ en god form og vægt, men også en markant højere pris.

   LÆS TJEK Havregryn deler vandene: Fra herlig havre til kedeligt klister

   Rullepindene har generelt svært ved at klare den tunge gærdej til pizza. Deres hjemmebane er især mørdejen, konkluderer dommerne. Det vil også være oplagt at bruge pind frem for rulle til finere marcipanudrulning, fondant, bittesmå tærter osv.

   En god rullepind skal have lidt finish, mener dommerne, som synes, at pinden fra Scanwood fremstår uforarbejdet med sin lige cylinder og synlige ridser fra drejebænken.

   LÆS OGSÅSådan kommer du af med larver og møl i dit køkken

   To ruller skiller sig helt ud fra de andre: Ikeas stenrulle med tilhørende holder og pind egner sig kun til tung dej. Selve rullens tyngde overbeviser, men den tynde pind, den skal køre rundt på, virker for ustabil, noterer dommerne.

   Stelton Rigtig er en stor, transparent plastikrulle med medfølgende silikonemåtte til udrulning, endda med optegnede cirkler og mål. Det ligner en gennemtænkt og pædagogisk ide, men ender i noget snask, bl.a. fordi rullen er svær at gøre ren, pointerer rulledommerne.

   LÆS TJEKBillig discountkarry får topkarakter af testdommere

   »Køb hellere en rulle og en måtte hver for sig«, råder de.

   De maner dog til besindighed:

   »Man skal lige overveje sit reelle rullebehov, før man styrter ud og køber dyrt og lækkert udstyr for en formue«, slutter Christian Fentz og Martin Webb.

   Research: Camilla Mejlvang

   Sådan gjorde vi

   Lørdagsliv anskaffede 5 kageruller og 5 rullepinde.

   Vi bad to dommere om at teste produkterne: Christian Fentz og Martin Webb, begge uddannede kokke og faglærere på Hotel- og Restaurantskolen i København og forfattere til lærebogen ’Grundtilberedning’.

   Christian Fentz og Martin Webb testede kagerullerne og rullepindene individuelt og sammen med deres elever på Hotel- og Restaurantskolen.

   Rullerne blev testet på pizzadej, mørdej og butterdej. Dommerne blev bl.a. bedt om at vurdere rullernes udformning, overflade, brugervenlighed, rengøringsvenlighed og umiddelbare holdbarhed. Endelig gav dommerne hver rulle en samlet karakter mellem 1 og 6, hvor 6 er bedst.

   I de tilfælde, hvor flere ruller har opnået samme bedømmelse, står de oplistet efter pris med den billigste først.

   PolitikenPlus
   • Spansk Vinfestival Den spanske vinfestival er en unik chance for at smage på over 200 vine fra Spanien og prøve alt fra det nyeste og vildeste til det mest traditionsrige.

    Pluspris fra 125 kr. Alm. pris fra 150 kr. Køb
   • Vugge til dukker Farvestrålende vugge til dukken. Sengen passer til dukker helt op til 40 cm., og leveres med dyne og pude. Vuggen er lavet af gode materialer og malet med slidstærk og giftfri maling.

    Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
   • Cykelløb 1937 Rundt og rundt og rundt cyklede de! Billedet af de tre ryttere i foroverbøjet fart er taget af en af Politikens helt store fotografer, Holger Damgaard.

    Pluspris 1.100 kr. Alm. pris 1.265 kr. Køb
   • Avisholder Få styr på aviserne med en we avisholder. Holderen er lavet i pulverlakeret stål, og måler 29 x 42 x 31 cm., så en Politiken passer perfekt i.

    Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
   • Ur, unisex *Bulbul er navnet på en fugl, en lille fugl med hanekam og et oppustet ego. På samme tid er det også navnet på nattergalen i persisk og indisk poesi.

    Pluspris 2.125 kr. Alm. pris 2.500 kr. Køb