Annonce
Annonce
Annonce
Bolig

Træbriketter med store prisudsving

En af de mere slagkraftige anbefalinger af træbriketter er, at de er 25-30 procent billigere end almindeligt brænde at fyre med. Det passer ikke.

Gem til liste

Test: Træbriketter med store prisudsving

Vi tester

karakter

   fakta

   Alle priser på hele paller og per 10 kilo er udregnet efter priser inklusive levering bortset fra de butikker, som sælger i almindelig handel.

   Træbriketter er lavet af biprodukter fra træindustrien i form af spåner og savsmuld, som er presset til briketter. De er velegnede til forbrænding i både pejse og brændeovne, og de sælges typisk i sække á 10 kilo eller leveres på paller med 96 sække á 10 kilo.

   Typisk har briketter følgende specifikationer:

   • Brændværdi ca. 4.200 - 4600 kcal/kg (bøgebrænde har ca. 4500 kcal/kg)

   • Askeindhold ca. 0,5 - 0,3 % (jo mindre jo bedre)

   • Vand ca. 6-8 % (brænde bør maksimalt indeholde 18% vand)

   Se også tjek af fugt i almindeligt brænde.

   Træbriketter er ikke billigere at fyre op med end almindeligt brænde, som flere forhandlere slår på på deres hjemmesider.

   Sammenligner man varmekalorieindholdet i træbriketter med bøgebrænde for eksempel er det nogenlunde det samme.

   Men køber du briketterne et 'forkert' sted, risikerer du at betale lige så meget for hyggen i pejsen, som hvis du har elvarmen buldrende derudaf.

   Køber du briketter i en af Coops butikker i poser med ti kilo, betaler du 33 kroner for 10 kilo, mens du kan få det samme for 20,25 i powershoppen.dk - hvilket bare kræver, at du køber en hel palle og har plads til at opbevare 960 kilo indendøre.

   Til gengæld har andre Coop-butikker billigere briketter, fordi de bruger andre leverandører. For eksempel sælger Superbrugsen i Ølsted briketter til 50 kroner per tyve kilo.

   Samme mængde kalorier i briketter som i bøgebrænde
   I en sammenligning med almindeligt ovntørret bøgebrænde viser det sig imidlertid, at forbrugeren får nogenlunde den samme mængde varmekalorier ud af briketterne, som han får af bøgebrændet.

   Omregnet til prisen på et kilo tørstof - altså hvor alt vand i brændet er fjernet - får man et kilo bøgebrænde for 2,27 kroner, viste vores tjek af fugt i brænde mens et tilsvarende tjek af briketter viser, at du får et kilo tørstof for 2,21.

   Et godt tip er at sørge for, at din palle med 960 kilo træbriketter kommer under 2000 kroner inklusiv fragt, for ellers passer regnestykket ikke.

   Rummeter og kilo
   Og vil du altså spare dig for besværet med at flække brænde, og vil du være sikker på at fylde tørt brænde i din brændeovn og dermed fyrer miljørigtigt, kan briketter altså være en god ide.

   Det er i øvrigt ligegyldigt, hvilken slags træ, briketterne er lavet af. Det er vægten og fugtighedsindholdet, der tæller. Et kilo bøgebrænde og et kilo granbrænde og et kilo briketter giver den samme mængde varme.

   Forskellen viser sig for eksempel, når forhandlerne angiver mængderne i rummeter. Fordi bøgebrænde er mere kompakt end gran, vil en rummeter bødebrænde være mere værd end en rummeter granbrænde.

   fakta

   Briketterne skal opbevares tørt og helst indendørs, da de ellers meget hurtigt optager fugt.

   Når du skal optænde træbriketterne, starter du med at lægge nogle optændingspinde eller tændbriketter i bunden af brændeovnen - evt. ovenpå noget kvas - og tænder op.

   Herefter lægger du træbriketterne på. Så længe træbriketterne brænder med en klar flamme, skal luftventilerne i brændeovnen være helt åbne.

   Forklaringen er, at afbrændingen af træets gasser kræver meget luft.

   Sådan tjekkede vi:
   Vi har fundet priserne på nettet og ved kontakt til forskellige butikker og leverandører for også at finde priser hos de forhandlere, der sælger briketter i mindre portioner.

   Priserne er omregnet til kroner per ti kilo briketter, men i mange tilfælde kan man kun købe briketterne på paller. I de tilfælde er prisen inklusive fragt med mindre andet er angivet.

   PolitikenPlus
   • Spansk Vinfestival Den spanske vinfestival er en unik chance for at smage på over 200 vine fra Spanien og prøve alt fra det nyeste og vildeste til det mest traditionsrige.

    Pluspris fra 125 kr. Alm. pris fra 150 kr. Køb
   • Vugge til dukker Farvestrålende vugge til dukken. Sengen passer til dukker helt op til 40 cm., og leveres med dyne og pude. Vuggen er lavet af gode materialer og malet med slidstærk og giftfri maling.

    Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
   • Cykelløb 1937 Rundt og rundt og rundt cyklede de! Billedet af de tre ryttere i foroverbøjet fart er taget af en af Politikens helt store fotografer, Holger Damgaard.

    Pluspris 1.100 kr. Alm. pris 1.265 kr. Køb
   • Avisholder Få styr på aviserne med en we avisholder. Holderen er lavet i pulverlakeret stål, og måler 29 x 42 x 31 cm., så en Politiken passer perfekt i.

    Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
   • Ur, unisex *Bulbul er navnet på en fugl, en lille fugl med hanekam og et oppustet ego. På samme tid er det også navnet på nattergalen i persisk og indisk poesi.

    Pluspris 2.125 kr. Alm. pris 2.500 kr. Køb