Annonce
Annonce
Annonce
Bolig

Træbriketter med store prisudsving

En af de mere slagkraftige anbefalinger af træbriketter er, at de er 25-30 procent billigere end almindeligt brænde at fyre med. Det passer ikke.

Gem til liste

Test: Træbriketter med store prisudsving

Vi tester

karakter

   fakta

   Alle priser på hele paller og per 10 kilo er udregnet efter priser inklusive levering bortset fra de butikker, som sælger i almindelig handel.

   Træbriketter er lavet af biprodukter fra træindustrien i form af spåner og savsmuld, som er presset til briketter. De er velegnede til forbrænding i både pejse og brændeovne, og de sælges typisk i sække á 10 kilo eller leveres på paller med 96 sække á 10 kilo.

   Typisk har briketter følgende specifikationer:

   • Brændværdi ca. 4.200 - 4600 kcal/kg (bøgebrænde har ca. 4500 kcal/kg)

   • Askeindhold ca. 0,5 - 0,3 % (jo mindre jo bedre)

   • Vand ca. 6-8 % (brænde bør maksimalt indeholde 18% vand)

   Se også tjek af fugt i almindeligt brænde.

   Træbriketter er ikke billigere at fyre op med end almindeligt brænde, som flere forhandlere slår på på deres hjemmesider.

   Sammenligner man varmekalorieindholdet i træbriketter med bøgebrænde for eksempel er det nogenlunde det samme.

   Men køber du briketterne et 'forkert' sted, risikerer du at betale lige så meget for hyggen i pejsen, som hvis du har elvarmen buldrende derudaf.

   Køber du briketter i en af Coops butikker i poser med ti kilo, betaler du 33 kroner for 10 kilo, mens du kan få det samme for 20,25 i powershoppen.dk - hvilket bare kræver, at du køber en hel palle og har plads til at opbevare 960 kilo indendøre.

   Til gengæld har andre Coop-butikker billigere briketter, fordi de bruger andre leverandører. For eksempel sælger Superbrugsen i Ølsted briketter til 50 kroner per tyve kilo.

   Samme mængde kalorier i briketter som i bøgebrænde
   I en sammenligning med almindeligt ovntørret bøgebrænde viser det sig imidlertid, at forbrugeren får nogenlunde den samme mængde varmekalorier ud af briketterne, som han får af bøgebrændet.

   Omregnet til prisen på et kilo tørstof - altså hvor alt vand i brændet er fjernet - får man et kilo bøgebrænde for 2,27 kroner, viste vores tjek af fugt i brænde mens et tilsvarende tjek af briketter viser, at du får et kilo tørstof for 2,21.

   Et godt tip er at sørge for, at din palle med 960 kilo træbriketter kommer under 2000 kroner inklusiv fragt, for ellers passer regnestykket ikke.

   Rummeter og kilo
   Og vil du altså spare dig for besværet med at flække brænde, og vil du være sikker på at fylde tørt brænde i din brændeovn og dermed fyrer miljørigtigt, kan briketter altså være en god ide.

   Det er i øvrigt ligegyldigt, hvilken slags træ, briketterne er lavet af. Det er vægten og fugtighedsindholdet, der tæller. Et kilo bøgebrænde og et kilo granbrænde og et kilo briketter giver den samme mængde varme.

   Forskellen viser sig for eksempel, når forhandlerne angiver mængderne i rummeter. Fordi bøgebrænde er mere kompakt end gran, vil en rummeter bødebrænde være mere værd end en rummeter granbrænde.

   fakta

   Briketterne skal opbevares tørt og helst indendørs, da de ellers meget hurtigt optager fugt.

   Når du skal optænde træbriketterne, starter du med at lægge nogle optændingspinde eller tændbriketter i bunden af brændeovnen - evt. ovenpå noget kvas - og tænder op.

   Herefter lægger du træbriketterne på. Så længe træbriketterne brænder med en klar flamme, skal luftventilerne i brændeovnen være helt åbne.

   Forklaringen er, at afbrændingen af træets gasser kræver meget luft.

   Sådan tjekkede vi:
   Vi har fundet priserne på nettet og ved kontakt til forskellige butikker og leverandører for også at finde priser hos de forhandlere, der sælger briketter i mindre portioner.

   Priserne er omregnet til kroner per ti kilo briketter, men i mange tilfælde kan man kun købe briketterne på paller. I de tilfælde er prisen inklusive fragt med mindre andet er angivet.

   PolitikenPlus
   • Fingerring Fingerring i forgyldt sølv med ferskvandsperle. Ringen er enkelt i sit udtryk med perler som giver den et eksklusivt præg. Ringen er justérbar og passer derfor de fleste, på den ene eller anden finger

    Pluspris 359 kr. Alm. pris 449 kr. Køb
   • Champagnekassen 6 fl. Oplev hvor godt den ægte Champagne kan smage, og hvor mange smagsnuancer den kan byde på.

    Pluspris 1.500 kr. Alm. pris 1.774 kr. Køb
   • Coco de mer Coco de mer er en nød. Verdens største. Op til en halv meter lang kan den blive ? og når den er tungest, vejer den 30 kg.

    Pluspris 1.300 kr. Alm. pris 1.500 kr. Køb
   • Bamser Alle Én Gry & Sif produkter er håndlavet i Nepal af meget dygtige medarbejdere som hovedsagligt er kvinder. Ulden kommer fra New Zealandske får. Alt forarbejdningen af den rå uld bliver udført i Nepal

    Pluspris 279 kr. Alm. pris 349 kr. Køb
   • Bezzerwizzer Mini - Året der gik 2014 Årets mandelgavehit med 600 spørgsmål om store og små begivenheder fra året der gik - fra kultur til politik og fra sport til sladder.

    Pluspris 99 kr. Alm. pris 130 kr. Køb