Lynret. Wokken skal kunne stege kød og grøntsager lynhurtigt og uden at brænde på.
Foto: RUNE PEDERSEN

Lynret. Wokken skal kunne stege kød og grøntsager lynhurtigt og uden at brænde på.

Test

Designwokker brænder maden på

En tredjedel af wokpanderne i denne test brændte maden på eller begyndte at koge maden i stedet for at stege den.

Test
FOR ABONNENTER

Nutidens gryderet består ofte af kød og grønt, der er krydret og lynstegt i en wok efter asiatiske principper.

Lynstegningen sker ved høj temperatur, og derfor er det vigtigt, at maden ikke brænder på eller begynder at koge på panden.

»En wokpande skal kunne stege hele tiden. For brænder den på eller begynder at koge, får man ikke den rigtige stegte smag«, siger Lone Lysdal, levnedsmiddeltekniker fra Karolines Køkken hos Arla, som har testet ni wokker for Lørdagsliv.

LÆS TEST

»Jeg har kun givet den 1 tjektegn, for jeg gider ikke have en wok, der brænder maden på og ødelægger hele smagsindtrykket. En wok skal kunne klare høje temperaturer, uden at maden brænder på, og det kan den her ikke«, siger hun.

Men det er ikke kun de dyre wokker, der dumper. Testens billigste fra Ikea kan heller ikke klare opgaven med lynstegning.

»Wokken kunne simpelthen ikke blive varm nok, da vi kom til kødet, så det begyndte at koge i stedet for at stege. Dermed får man ikke den stegte smag. Jeg synes, at en wok skal kunne stege, og det kan den her ikke«, siger hun.

Tunge at håndtere

Generelt er det også et problem, at mange af wokkerne er for tunge, siger Lone Lysdal: »Man svinger tit panden rundt for hele tiden at holde gang i det, man steger. Men nogle af wokkerne vejer rigtig meget, allerede inden maden kommer i, og så kan den manøvre simpelthen ikke lade sige gøre«. Skal man have en rigtig god wok, skal man i stedet vælge wokkerne fra enten Schou, OBH Nordica eller Tefal, som ifølge Lone Lysdal steger helt perfekt og derfor har fået topkarakterer. Det samme gør wokken fra Mauviel, men Lone Lysdal har ladet prisen på 2.999 kroner trække ned. »Det er en kanongod wok. Men den er saftsuseme dyr, så man skal tænke sig godt om. Men hvis man nærmest lever af wokmad, får man altså en rigtig, rigtig god wok her«, siger hun.





Research: Rasmus Hørmand-PallesenFACEBOOK

Hov...

Vi har gjort det nemt for dig at blive abonnent. Få en måned med fuld adgang til Politiken for kun 1 kr.

PRØV NU

For abonnenter

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

Forsiden