Annonce
Annonce
Annonce
Forbrugerelektronik

Lisbet blev snydt af it-svindlere: Jeg er rystet over at jeg lod mig manipulere

Den 72-årige pensionist er langtfra den eneste, der er blevet forsøgt fuppet.

Gem til liste

Computersvindel

 • Sidan oktober sidste år, er en lang række danskere blevet ringet op af computersvindlere der udgiver sig for at være fra Microsoft.
 • De fortæller, at de kan se et problem på offerets computer, som de kan udbedre, hvis de offeret giver dem fjernadgang til computeren - adgangen sker gennem et program, som offeret selv bliver bedt om at downloade.
 • Efter de har fået adgang til maskinen, lægger de et program ind, der fejlagtigt viser, at der er noget galt med computeren.
 • Når offeret er overbevist om, at vedkommendes computer ikke virker, så beder svindlerne om betaling for at udbedre fejlene. Typisk er der tale om en pris på 500 euro (omkring 3700 kroner), som skal indbetales på en bankkonto i udlandet.
 • Til sidst fjerner svindlerne 'fejlene' fra computeren og installerer et sikkerhedsprogram, som kan hentes gratis på internettet.
 • Microsoft for omkring 20 henvendelser om ugen fra kunder, der er blevet forsøgt snydt.

Kilde: Morten Juul Nielsen, sikkerhedschef Microsoft Danmark.

72-årige Lisbet Faber er ikke den naive type. Hun besidder en »god portion sund fornuft«, hvis hun selv skal sige det.

Derfor er hun stadig rystet over, at hun i tirsdags lod sig snyde af de it-svindlere, der siden efteråret har ringet adskillige danskere op og forklaret, at de kommer fra Microsoft.

Med overtalende snak forsøger de at få adgang til danskeres computere, private oplysninger og ikke mindst penge.

LÆS OGSÅIndiske computersvindlere kunne ikke narre Finn

»Jeg havde lige haft min computer til reparation og fået installeret antivirus. Så da en kvinde ringede og forklarede, at hun kunne hjælpe mig, fordi min antivirus ikke virker på Windows-styrede computere, troede jeg i første omgang på hende«, fortæller Lisbet Faber.

Krævede 2.000 kroner
Kvinden kaldte sig Jennifer Smith. Lisbet Faber studsede over hendes tunge, indiske accent, men blev alligevel overbevist om, at det var en god ide at lade kvinden få adgang til hendes computer via internettet.

»Hun kunne sidde fra sin egen computer og styre min. Jeg kunne se, hvordan hun kørte musen rundt og fik vinduer frem på min skærm, der viste en hel række filer markeret med rødt«.

LÆS OGSÅPas på ny hacker-fidus: Goddag, det er Microsoft

Filerne, forklarede Jennifer Smith, var »farlige filer«, der skulle fjernes, før Lisbet Faber kunne få sin computer til at køre hurtigt og sikkert. Men servicen var ikke gratis. 325 dollar (ca. 2.000 danske kroner, red.) ville det koste for Lisbet Faber at sikre sin computer i to år, fik hun at vide.

»Der blev jeg mistænksom. Jeg synes, det lød meget dyrt, og jeg havde ikke lyst til at betale, når jeg i forvejen havde købt et virusprogram til mange hundrede kroner«, forklarer Lisbet Faber, der begyndte at stille kritiske spørgsmål.

LÆS OGSÅSådan sikrer du din Mac mod virus og hackerangreb

Kvinden i røret fortalte, at hun via computeren kunne gå ind på Lisbet Fabers netbank og selv overføre pengene, men det gjorde blot den pensionerede lægesekretær mere mistænksom.

»Jeg blev meget vred, og sagde at det skulle hun bestemt ikke. Da hun blev ved med at presse mig, smed jeg røret på og trak stikket ud af computeren«, forklarer Lisbet Faber.

Hun ringede straks til sin computerreparatør, der få timer senere hentede computeren for at gennemtjekke den og installere ny virusbeskyttelse - en manøvre hun i dag har fået en regning på 1.600 kroner for.

»Jeg er rent ud sagt dybt rystet. Jeg ved simpelthen ikke, hvordan jeg kunne lade mig manipulere så meget, men det er nok fordi, jeg er så gammel og ikke ved specielt meget om computere, at det kunne komme så langt«, siger Lisbet Faber.

»Nu har jeg bare lyst til at så mange som muligt skal høre min historie. Så jeg kan advare folk på det kraftigste mod at tro på noget, hvis sådanne svindlertyper ringer«.

PolitikenPlus
 • Fingerring Fingerring i forgyldt sølv med ferskvandsperle. Ringen er enkelt i sit udtryk med perler som giver den et eksklusivt præg. Ringen er justérbar og passer derfor de fleste, på den ene eller anden finger

  Pluspris 359 kr. Alm. pris 449 kr. Køb
 • Champagnekassen 6 fl. Oplev hvor godt den ægte Champagne kan smage, og hvor mange smagsnuancer den kan byde på.

  Pluspris 1.500 kr. Alm. pris 1.774 kr. Køb
 • Coco de mer Coco de mer er en nød. Verdens største. Op til en halv meter lang kan den blive ? og når den er tungest, vejer den 30 kg.

  Pluspris 1.300 kr. Alm. pris 1.500 kr. Køb
 • Bamser Alle Én Gry & Sif produkter er håndlavet i Nepal af meget dygtige medarbejdere som hovedsagligt er kvinder. Ulden kommer fra New Zealandske får. Alt forarbejdningen af den rå uld bliver udført i Nepal

  Pluspris 279 kr. Alm. pris 349 kr. Køb
 • Bezzerwizzer Mini - Året der gik 2014 Årets mandelgavehit med 600 spørgsmål om store og små begivenheder fra året der gik - fra kultur til politik og fra sport til sladder.

  Pluspris 99 kr. Alm. pris 130 kr. Køb