Annonce
Annonce
Annonce
Forbrugerelektronik

Apple truer Telekæden: Stop iPhone-salg

Telekæden er blevet truet med retssager af Apple, som kræver erstatning for solgte iPhones samt at 'uautoriserede' iPhones trækkes tilbage.

Gem til liste

IT-giganten Apple truer Telekæden med at gå til domstolene for at få stoppet det, Apple kalder uautoriseret parallel-import af iPhone-mobiltelefoner.

I en måneds tid har Telekæden solgt iPhones fra sin hjemmeside uden abonnement og uden bindinger til et teleselskab.

Dermed er Telekæden gået uden om Apples forretningskoncept for sine mobiltelefoner.

Parallelimport
Apple har nemlig forsøgt kun at sælge sin iPhone via autoriserede samarbejdspartnere, teleselskaber, som indgår aftaler med Apple om blandt andet at betale en afgift af kundernes samtaler og andet forbrug på mobiltelefonerne til Apple i form af en trafik-afgift.

Den forretningsmodel vil Apple åbenbart have tvunget igennem på det danske telemarked også, selv om blandt andet tyske domstolsafgørelser og fransk lovgivning peger i retning af, at modellen ikke er i overensstemmelse med europæisk lovgivning.

Apples danske advokat, Johan Løje, skriver i et brev til Telekæden, at Telekæden har parallel-importeret og solgt iPhones uden Apples samtykke.

Skal aflevere alle iPhones
Apple forlanger via sin advokat, at Telekæden underskriver en erklæring, hvori virksomheden forpligter sig til ikke alene at trække alle usolgte iPhones tilbage fra markedet, men også uden beregning aflevere dem til Apples danske advokat.

Desuden skal Telekæden betale Apple en erstatning for de tabsomkostninger, de allerede solgte iPhones repræsenterer for Apple.

Telekæden skal også skrive under på, at kæden aldrig fremover vil sælge Apple-produkter uden Apples udtrykkelige samtykke.

Trussel mod varers fri bevægelighed
»Vi ser Apples tiltag og den holdning, der ligger bag, som en alvorlig trussel for en vares frie bevægelighed og prisfastsættelse«, siger salgsansvarlig i Telekæden, Klaus Engelbreth, der tilføjer:

»Vi mener ikke, vi har gjort noget forkert. Vi skal jo heller ikke have udtrykkeligt samtykke fra Nokia for at kunne sælge Nokia-telefoner. Og jeg ville iøvrigt have foretrukket, at Apple havde givet os et ring og sagt, de ville drøfte situationen i stedet for at komme brasende på denne her måde med politi-skilt og staven trukket«, siger Klaus Engelbreth fra den Randers-baserede virksomhed.

»Vi finder det meget uheldigt, at Apple under trusler om retslige tiltag i den grad forsøger at kontrollere afsætningskanaler samt prisfastsættelse af iPhone produktet i Europa, herunder Danmark«, siger Klaus Engelbreth.

Apple med eller mod markedet?
»Som Danmarks største uafhængelige mobildistributør håber Telekæden selvfølgelig, at Apple ønsker at være en medspiller i stedet for modspiller på, hvad vi gerne ser som et åbent marked, så produktet, på bedst mulige markedsvilkår, kan finde vej til de Danske forbrugere«, tilføjer han.

I brevet fra Apple har Telekæden fået en frist til fredag klokken 16 til at skrive under på erklæringen, men der er ikke noget, der tyder på, at der kommer en officiel reaktion over for Apple før i starten af næste uge.

Apples danske advokat, Johan Løje, fortæller, at han ikke har fået bemyndigelse af Apple til at udtale sig om sagen, men at parallel-import fra lande uden for EU ikke er lovligt, og at det er hovedsagen i Apples krav mod Telekæden.

PolitikenPlus
 • Skammel Étbenet skammel til opgaver i de lave højder. Den étbenede skammel følger kroppens bevægelser når du vipper og drejer på den unikke, buede fod. Sid godt og undgå belastninger på ryg og knæ.

  Pluspris 269 kr. Alm. pris 319 kr. Køb
 • Wild Card Køb dit Tivoli Wildcard til Pluspris - kun 725 kr. og få fri entré til Tivoli i hele 2014 ? både sommer, i efterårsferien og til det hyggelige julemarked.

  Pluspris 725 kr. Alm. pris 850 kr. Køb
 • Sidetaske Funktionel sidetaske fra Eastpak i retro look, og med mange praktiske detaljer. Tasken er produceret i slidstærkt polyester og fås i to farvekombinationer.

  Pluspris 595 kr. Alm. pris 699 kr. Køb
 • Skridttæller Smart skridttæller, Omron Walking style one 2.1, som skal klipses fast på bukselinningen.

  Pluspris 165 kr. Alm. pris 195 kr. Køb
 • Tekande Tekande med tekst på siden er en del Keith Brymer Jones´ "Word" serie, som har været en bestseller i både England og NYC i flere år. Form og funktion kombineres for at skabe moderne keramik.

  Pluspris 379 kr. Alm. pris 450 kr. Køb