Annonce
Annonce
Annonce
Forbrugerelektronik

Apple truer Telekæden: Stop iPhone-salg

Telekæden er blevet truet med retssager af Apple, som kræver erstatning for solgte iPhones samt at 'uautoriserede' iPhones trækkes tilbage.

Gem til liste

IT-giganten Apple truer Telekæden med at gå til domstolene for at få stoppet det, Apple kalder uautoriseret parallel-import af iPhone-mobiltelefoner.

I en måneds tid har Telekæden solgt iPhones fra sin hjemmeside uden abonnement og uden bindinger til et teleselskab.

Dermed er Telekæden gået uden om Apples forretningskoncept for sine mobiltelefoner.

Parallelimport
Apple har nemlig forsøgt kun at sælge sin iPhone via autoriserede samarbejdspartnere, teleselskaber, som indgår aftaler med Apple om blandt andet at betale en afgift af kundernes samtaler og andet forbrug på mobiltelefonerne til Apple i form af en trafik-afgift.

Den forretningsmodel vil Apple åbenbart have tvunget igennem på det danske telemarked også, selv om blandt andet tyske domstolsafgørelser og fransk lovgivning peger i retning af, at modellen ikke er i overensstemmelse med europæisk lovgivning.

Apples danske advokat, Johan Løje, skriver i et brev til Telekæden, at Telekæden har parallel-importeret og solgt iPhones uden Apples samtykke.

Skal aflevere alle iPhones
Apple forlanger via sin advokat, at Telekæden underskriver en erklæring, hvori virksomheden forpligter sig til ikke alene at trække alle usolgte iPhones tilbage fra markedet, men også uden beregning aflevere dem til Apples danske advokat.

Desuden skal Telekæden betale Apple en erstatning for de tabsomkostninger, de allerede solgte iPhones repræsenterer for Apple.

Telekæden skal også skrive under på, at kæden aldrig fremover vil sælge Apple-produkter uden Apples udtrykkelige samtykke.

Trussel mod varers fri bevægelighed
»Vi ser Apples tiltag og den holdning, der ligger bag, som en alvorlig trussel for en vares frie bevægelighed og prisfastsættelse«, siger salgsansvarlig i Telekæden, Klaus Engelbreth, der tilføjer:

»Vi mener ikke, vi har gjort noget forkert. Vi skal jo heller ikke have udtrykkeligt samtykke fra Nokia for at kunne sælge Nokia-telefoner. Og jeg ville iøvrigt have foretrukket, at Apple havde givet os et ring og sagt, de ville drøfte situationen i stedet for at komme brasende på denne her måde med politi-skilt og staven trukket«, siger Klaus Engelbreth fra den Randers-baserede virksomhed.

»Vi finder det meget uheldigt, at Apple under trusler om retslige tiltag i den grad forsøger at kontrollere afsætningskanaler samt prisfastsættelse af iPhone produktet i Europa, herunder Danmark«, siger Klaus Engelbreth.

Apple med eller mod markedet?
»Som Danmarks største uafhængelige mobildistributør håber Telekæden selvfølgelig, at Apple ønsker at være en medspiller i stedet for modspiller på, hvad vi gerne ser som et åbent marked, så produktet, på bedst mulige markedsvilkår, kan finde vej til de Danske forbrugere«, tilføjer han.

I brevet fra Apple har Telekæden fået en frist til fredag klokken 16 til at skrive under på erklæringen, men der er ikke noget, der tyder på, at der kommer en officiel reaktion over for Apple før i starten af næste uge.

Apples danske advokat, Johan Løje, fortæller, at han ikke har fået bemyndigelse af Apple til at udtale sig om sagen, men at parallel-import fra lande uden for EU ikke er lovligt, og at det er hovedsagen i Apples krav mod Telekæden.

PolitikenPlus
 • Havebog Foråret 2014 udkommer ?Design din have med højbede?, af Nina Ewald. Det er den første bog på det danske marked om dette emne. ?Jeg er vild med højbede, og min egen have rummer adskillige af slagsen?.

  Pluspris 245 kr. Alm. pris 289 kr. Køb
 • Tillidskassen Kassen består af blandede spanske og sydafrikanske kvalitetsvine med både luksusvine, en række gode vine i mellemprisklassen samt dagligvine. Der er min. 9 rødevine og max. to ens vine i kassen.

  Pluspris 1.000 kr. Alm. pris 1.480 kr. Køb
 • Forårsjakke til ham Halifax er en jakke med karakter, tydeligt inspireret af moden i de Skandinaviske hovedstæder med de populære lodrette kviltede syninger,

  Pluspris 679 kr. Alm. pris 799 kr. Køb
 • Tørklæde Romantisk og eventyrligt tørklæde med forårets smukke lyse og sarte farver.

  Pluspris 369 kr. Alm. pris 449 kr. Køb
 • Postkasse Ny model postkasse, som er fremstillet i galvaniseret lakeret stål, og som kommer i et væld af smukke farver. Postkassen er monteret med 6 skift Rukolås.

  Pluspris 1.231 kr. Alm. pris 1.449 kr. Køb