Annonce
Annonce
Annonce
Nettet

Stadig flere gemmer sig for digital overvågning

Danskerne maskerer sig til anonymitet på nettet dobbelt så ofte som 2011.

Gem til liste
Se også
 1. Sådan bliver du overvåget i cyberspace

  Amerikanske NSA kan lytte med, når du ringer til USA. Se flere detaljer

 2. Mørkenettet: Mød aktivisten og narkohandlerne, som skjuler sig på nettet
 3. Overvåget på nettet: Det kan dine data bruges til
 4. Firewall og krypteret mail: Sådan undgår du overvågning på din computer
 5. Er du klar til 'Sousveillance'?
 6. Sådan overvåger Facebook dig
 7. Sådan overvåger Google dig på nettet
 8. Overvåget på nettet: Du siger selv ja til mere, end du tror
 9. Sådan bliver du overvåget på din iPhone, iPad og iPod
 10. Slet dine spor, og undgå at blive overvåget på mobilen
 11. Incognito-browsing: Sådan undgår du at blive overvåget, når du surfer på nettet

Afstemning

Føler du dig krænket af myndigheders digitale overvågning af borgerne?
 • Ja, og hvis jeg kunne gemme mig, gjorde jeg det
 • Nej, jeg har ikke noget at skjule
 • Ved ikke
0  har stemt

Et klik, og du er usynlig.

Hver dag vælger mere end en halv million mennesker verden over at logge på computerprogrammet Tor som en anonym omvej gennem cyberspace for at undgå at videregive oplysninger om sit digitale liv til stater, internetudbydere og virksomheder. Af den halve million bliver flere danskere. Mere end 1.400 gange dagligt kobler danske computere sig på netværket – en fordobling siden 2011.

LÆS OGSÅIncognito-browsing: Sådan undgår du at blive overvåget, når du surfer på nettet

Forsker ved Dansk Institut for Menneskerettigheder og ph.d. i internetprivatliv Rikke Frank Jørgensen opfatter danskernes stigende interesse for at skjule deres identitet på nettet som en modreaktion.

»For mange er tilliden til internettet smuldret, og derfor vælger de at sætte sig ind i metoder, som beskytter mod overvågning «, siger hun.

Computerprogrammet Tor kan sammenlignes med en digital usynlighedskappe. Det kobler brugeren på et anonymt netværk, som krypterer og skjuler de digitale fodspor. Derfor er Tor i høj grad også attraktivt for kriminelle.

Danmark i hastig vækst
Siden 2009 er verdens internetbrugere ifølge Tors egne tal gået på netværket mere end en halv milliard gange. Herhjemme er den digitale usynlighedstrend steget kraftigt siden 2010, og stigningen overgår netop nu den tilsvarende stigning på verdensplan. Fortsætter tendensen, vil netværket få besøg fra Danmark omkring 640.000 gange i 2014.

TV Der er for meget overvågning, og TOR er min protest»Rigtig mange har fået et wake-up call omkring, hvor mange informationer om sig selv de videregiver til myndigheder og virksomheder«, siger Rikke Frank Jørgensen: »I Danmark har vi haft en meget ubekymret tilgang til problemstillingen, så det er positivt, at flere bliver opmærksomme på at beskytte sig«.

Blandt de prominente brugere af Tor er whistleblowere som Julian Assange og Edward Snowden, der tidligere på året afslørede, at USA’s sikkerhedstjeneste NSA overvåger stort set al færden på nettet.

LÆS OGSÅFirewall og krypteret mail: Sådan undgår du overvågning på din computer

Herhjemme blev der sidste år registreret cirka 810 milliarder informationer om vores internetbrug, en følge af Logningsbekendtgørelsen fra 2007.

Kritik af danske regler

Bekendtgørelsen har høstet kritik for at være for vidtgående samt at have ringe anvendelsesmuligheder.

Enhedslisten har været en af dens skarpeste kritikere, og ifølge retsordfører Pernille Skipper presser det bekendtgørelsens berettigelse, at man let kan omgå logningen.

LÆS OGSÅMange danskere har ikke noget imod at blive overvåget i cyberspace

»I det lys falder argumentet med at bruge logningen til at fange kriminelle og terrorister til jorden. Når det nemt kan omgås, så ender overvågningen med at gå ud over ganske almindelige mennesker og deres rettigheder«, siger hun og tilføjer: »Jeg forstår godt, at flere vælger at gå uden om overvågning, fordi det er ubehageligt og krænkende, at myndigheder, NSA og virksomheder følger med i alt«.

Pernille Skipper vil nu bede justitsminister Morten Bødskov (S) om at forholde sig til problemet. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Bødskov.

V: Vink med vognstang
Hos Venstre deler Karsten Lauritzen »til fulde« forståelsen for de danskere, som melder sig ud af overvågningssamfundet.

»For mig som lovgiver er det et kraftigt vink med en vognstang om, at vi er nødt til at se på området og sikre borgernes rettigheder langt bedre«, siger han og håber på en politisk løsning, så man ikke er nødt til at bruge digitale krumspring som Tor for at omgå overvågningen:

»Tor er et værktøj, som også bliver brugt af kriminelle og terrorister, og derfor bør vi gå lovens vej med problemet«.

PolitikenPlus
 • Orange & Rosé vin, 12 flasker Oplev denne smagskasse med seks forskellige vine. 3 orange og 3 rosé. 12 flasker, så du kan opleve hvad orangevin er og nyde de skønneste rosévine.

  Pluspris 1.360 kr. Alm. pris 1.602 kr. Køb
 • The Laughing Boy Skulpturen 'Laughing Boy' kan ikke hedde meget andet, end den gør. For ikke bare storgriner den nye figur i stentøj, som kunstneren Leif Sylvester har lavet.

  Pluspris 999 kr. Alm. pris 1.249 kr. Køb
 • Cykelskygger 2 Det er et klassisk motiv ? et, som flere af Politikens fotografer har rettet deres kameraer mod og foreviget: Aftensolens leg med de travle trafikanter på Rådhuspladsen.

  Pluspris 1.500 kr. Alm. pris 1.725 kr. Køb
 • Skammel Grebet i midten af siddefladen på 'PICK ME'-skamlen, inviterer til at løfte den op og tage den med rundt i hjemmet. Brug den som ekstra siddeplads, sengebord, afsætningsplads m.m.

  Pluspris 1.100 kr. Alm. pris 1.299 kr. Køb
 • LEGO filmen I den allerførste LEGO® biograffilm i fuld længde følger vi Emmet, en helt almindelig LEGO® minifigur, der fejlagtigt bliver opfattet som den mest ekstraordinære person i hele verden.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 180 kr. Køb