Annonce
Annonce
Annonce
Nettet

Stadig flere gemmer sig for digital overvågning

Danskerne maskerer sig til anonymitet på nettet dobbelt så ofte som 2011.

Gem til liste
Se også
 1. Sådan bliver du overvåget i cyberspace

  Amerikanske NSA kan lytte med, når du ringer til USA. Se flere detaljer

 2. Mørkenettet: Mød aktivisten og narkohandlerne, som skjuler sig på nettet
 3. Overvåget på nettet: Det kan dine data bruges til
 4. Firewall og krypteret mail: Sådan undgår du overvågning på din computer
 5. Er du klar til 'Sousveillance'?
 6. Sådan overvåger Facebook dig
 7. Sådan overvåger Google dig på nettet
 8. Overvåget på nettet: Du siger selv ja til mere, end du tror
 9. Sådan bliver du overvåget på din iPhone, iPad og iPod
 10. Slet dine spor, og undgå at blive overvåget på mobilen
 11. Incognito-browsing: Sådan undgår du at blive overvåget, når du surfer på nettet

Afstemning

Føler du dig krænket af myndigheders digitale overvågning af borgerne?
 • Ja, og hvis jeg kunne gemme mig, gjorde jeg det
 • Nej, jeg har ikke noget at skjule
 • Ved ikke
0  har stemt

Et klik, og du er usynlig.

Hver dag vælger mere end en halv million mennesker verden over at logge på computerprogrammet Tor som en anonym omvej gennem cyberspace for at undgå at videregive oplysninger om sit digitale liv til stater, internetudbydere og virksomheder. Af den halve million bliver flere danskere. Mere end 1.400 gange dagligt kobler danske computere sig på netværket – en fordobling siden 2011.

LÆS OGSÅIncognito-browsing: Sådan undgår du at blive overvåget, når du surfer på nettet

Forsker ved Dansk Institut for Menneskerettigheder og ph.d. i internetprivatliv Rikke Frank Jørgensen opfatter danskernes stigende interesse for at skjule deres identitet på nettet som en modreaktion.

»For mange er tilliden til internettet smuldret, og derfor vælger de at sætte sig ind i metoder, som beskytter mod overvågning «, siger hun.

Computerprogrammet Tor kan sammenlignes med en digital usynlighedskappe. Det kobler brugeren på et anonymt netværk, som krypterer og skjuler de digitale fodspor. Derfor er Tor i høj grad også attraktivt for kriminelle.

Danmark i hastig vækst
Siden 2009 er verdens internetbrugere ifølge Tors egne tal gået på netværket mere end en halv milliard gange. Herhjemme er den digitale usynlighedstrend steget kraftigt siden 2010, og stigningen overgår netop nu den tilsvarende stigning på verdensplan. Fortsætter tendensen, vil netværket få besøg fra Danmark omkring 640.000 gange i 2014.»Rigtig mange har fået et wake-up call omkring, hvor mange informationer om sig selv de videregiver til myndigheder og virksomheder«, siger Rikke Frank Jørgensen: »I Danmark har vi haft en meget ubekymret tilgang til problemstillingen, så det er positivt, at flere bliver opmærksomme på at beskytte sig«.

Blandt de prominente brugere af Tor er whistleblowere som Julian Assange og Edward Snowden, der tidligere på året afslørede, at USA’s sikkerhedstjeneste NSA overvåger stort set al færden på nettet.

LÆS OGSÅFirewall og krypteret mail: Sådan undgår du overvågning på din computer

Herhjemme blev der sidste år registreret cirka 810 milliarder informationer om vores internetbrug, en følge af Logningsbekendtgørelsen fra 2007.

Kritik af danske regler

Bekendtgørelsen har høstet kritik for at være for vidtgående samt at have ringe anvendelsesmuligheder.

Enhedslisten har været en af dens skarpeste kritikere, og ifølge retsordfører Pernille Skipper presser det bekendtgørelsens berettigelse, at man let kan omgå logningen.

LÆS OGSÅMange danskere har ikke noget imod at blive overvåget i cyberspace

»I det lys falder argumentet med at bruge logningen til at fange kriminelle og terrorister til jorden. Når det nemt kan omgås, så ender overvågningen med at gå ud over ganske almindelige mennesker og deres rettigheder«, siger hun og tilføjer: »Jeg forstår godt, at flere vælger at gå uden om overvågning, fordi det er ubehageligt og krænkende, at myndigheder, NSA og virksomheder følger med i alt«.

Pernille Skipper vil nu bede justitsminister Morten Bødskov (S) om at forholde sig til problemet. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Bødskov.

V: Vink med vognstang
Hos Venstre deler Karsten Lauritzen »til fulde« forståelsen for de danskere, som melder sig ud af overvågningssamfundet.

»For mig som lovgiver er det et kraftigt vink med en vognstang om, at vi er nødt til at se på området og sikre borgernes rettigheder langt bedre«, siger han og håber på en politisk løsning, så man ikke er nødt til at bruge digitale krumspring som Tor for at omgå overvågningen:

»Tor er et værktøj, som også bliver brugt af kriminelle og terrorister, og derfor bør vi gå lovens vej med problemet«.

PolitikenPlus
 • Aftensol over Grønland De havde været dybt inde i en fjord på den grønlandske sydvestkyst. Og besøgt en sælfangerfamilie.

  Pluspris 800 kr. Alm. pris 920 kr. Køb
 • Merry Christmas, Baby DR Big Bandet afslutter 2014 for fuld julemusik. Solisterne Sinne Eeg og Mads Mathias, som efter hånden er blevet kære gengangere med bandet, vil føre os til tops på julehumørbarometret?

  Pluspris 220 kr. Alm. pris 295 kr. Køb
 • Skænkeprop til vin Elegant dekanteringsprop lavet i glas, der passer til alle vinflasker. Proppen ilter automatisk vinen, når den serveres. Og så klæder den flasken!

  Pluspris 125 kr. Alm. pris 149 kr. Køb
 • Halstørklæde Morderne og trendy tørklæde, med et smukt leopard mønster i de flotte klassiske farver, sort, mørkegrå og lysegrå. Tørklædet er stort og fyldigt, og passer perfekt til de kolde tider.

  Pluspris 279 kr. Alm. pris 349 kr. Køb
 • DAX hvalp DAX er historien om en lille hund som ikke blot er 'Danish design' af navn. Den er rent faktisk fremstillet her i Danmark ? af træ fra bæredygtig skovdrift.

  Pluspris 545 kr. Alm. pris 645 kr. Køb