Annonce
Annonce
Annonce
Nettet

Teleselskaber ignorerer fogedforbud

Frustrerede teleselskaber fortsætter med at holde adgangen til thepiratebay.org åben, selv om Fogedretten har bedt Tele2 lukke sin adgang.

JB
Gem til liste

fakta

Rent juridisk drejer sagen sig om brøkdele af sekunder. Nemlig den tid, en ulovlig kopi eller et fragment af en ulovligt kopieret fil er inde og vende i den server, som bringer fildelerne - brugerne - i kontakt med hinanden.

For selv om thepiratebay.org 'kun' er en opslagstavle og 'kun' formidler kontakten mellem de parter, der vil dele en fil, er filen - dle af den - eller et fingeraftryk af den - inde og vende i serveren i brøkdele af sekunder.

Det var den teknikalitet, der i sin tid afgjorde sagen, da musikbranchen med held lagde sag an ved fogedretten for at få stoppet den russiske hjemmeside allofmp3's salg af musik, som der var tvivl om ophavsretten til.

Hvis det lykkes rent teknisk at lukke af for en hjemmeside som thepiratebay.org - står der ifølge Piratgruppens talsmand Sebastian Gjerding mange andre parat i kulissen til at tage over.

Den mest populære i brug i øjeblikket er faktisk Google. Her kan man med søgninger som "torrent amy winehouse" relativt hurtigt finde det, man søger.

Deciderede torrent-sider er:

 • http://suprnova.org
 • http://mininova.org
 • http://torrentbox.com
 • http://torrentz.com/

Og når vi taler fildelingsprogrammer nævner Sebastian Gjerding:

 • http://emule-project.net
 • http://www.slsknet.org/

Thepiratebay.org er ifølge informationssiden www.alexa.com den 28. mest besøgte hjemmeside blandt danske forbrugere.

Se kendelsen fra Fogedretten på Frederiksberg.

Der er dyb frustation i telebranchen over kendelsen fra Fogedretten på Frederiksberg, der pålægger Tele2 at lukke for brugernes adgang til en hjemmeside, hvor der også findes lovligt materiale.

Frustrationen er så stor, at branchen på et møde mandag vil beslutte, om branchen som helhed vil have efterprøvet juraen i kendelsen fra Fogedretten.

Kun Tele2 lukker
Indtil da holder alle teleselskaber adgangen åben til den svenske piratside thepiratebay.org, idet kendelsen fra fogedretten kun er rettet mod Tele2.

Fra TDC lyder det for eksempel, at virksomheden principielt ikke vil tage stilling til en eventuel lukning af adgangen for TDC's kunder til den omstridte hjemmeside, før juristerne har tygget præmisserne for Fogedrettens kendelse igennem og drøftet dem med medlemmerne i brancheforeningen, Telekommunikationsindustrien i Danmark.

Vi er ude på et skråplan
»Vi er ude på et skråplan, når internetselskaberne får pålagt at skulle lukke for mere og mere indhold på nettet - både lovligt og ulovligt. Og det udelukker jo ikke, at forbrugerne nemt kan finde andre veje ind på siderne«, siger direktør i Telekommunikationsindustrien, Ib M. Tolstrup.

Netop det har Tele2's kunder mulighed for på trods af den spærring, som teleselskabet modstræbende har lagt ind i systemet.

Den danske piratgruppe har offentliggjort et par metoder, der på kort tid kan åbne for adgangen til thepiratebay.org også for Tele2-kunder.

Lukker op for forhåndscensur
»Kendelsen fra Fogedretten åbner op for en forhåndscensur, der lukker af for ikke bare det ulovlige, men for revl og krat, og spørgsmålet for hele branchen er: Hvor langt skal vi gå? Det er afgjort et principielt spørgsmål, om det er teleselskabernes opgave at foretage denne censur«, siger Ib Tolstrup.

Filerne blev kopieret på servere
Han mener, at branchen kun havde en meget lille chance for at vinde sagen, da det handlede om den russiske allofmp3.com. Det centrale dengang var, at allofmp3.com handlede med musikfiler, som i købeprocessen blev kopieret i allofmp3.com's servere.

Ingen tvivl om at allofmp3 deltog
Derfor var der ikke tvivl om allofmp3.com's deltagelse i kopieringen af materialet. Og derfor indvilgede teleselskaberne dengang i at lukke for adgangen til allofmp3.com for alle deres danske kunder.

Chancen for at vinde en sag denne gang er større, mener Ib Tolstrup, fordi det er mere tvivlsomt, om noget tilsvarende er tilfældet med thepiratebay.org

PolitikenPlus
 • Søren k påskebord Slip for at stå i køkkenet og få lækker mad, der er lige til at stille på påskebordet.

  Pluspris 220 kr. Alm. pris 269 kr. Køb
 • Skammel Étbenet skammel til opgaver i de lave højder. Den étbenede skammel følger kroppens bevægelser når du vipper og drejer på den unikke, buede fod. Sid godt og undgå belastninger på ryg og knæ.

  Pluspris 269 kr. Alm. pris 319 kr. Køb
 • Wild Card Køb dit Tivoli Wildcard til Pluspris - kun 725 kr. og få fri entré til Tivoli i hele 2014 ? både sommer, i efterårsferien og til det hyggelige julemarked.

  Pluspris 725 kr. Alm. pris 850 kr. Køb
 • Sidetaske Funktionel sidetaske fra Eastpak i retro look, og med mange praktiske detaljer. Tasken er produceret i slidstærkt polyester og fås i to farvekombinationer.

  Pluspris 595 kr. Alm. pris 699 kr. Køb
 • Skridttæller Smart skridttæller, Omron Walking style one 2.1, som skal klipses fast på bukselinningen.

  Pluspris 165 kr. Alm. pris 195 kr. Køb