Annonce
Annonce
Annonce
Spil

Den hårde skole

Skemaet står på sjov, ballade og hårdtslående satire, når ’Grand Theft Auto’-konceptet trækker i skoleuniform.

Gem til liste

Test: Den hårde skole

fakta

Et skoleeksempel på opfindsomt og langtidsholdbart actionspil.

Genre:

Action/Adventure

1 spiller

PEGI-aldersmærkning:

16+

Udvikler:

Rockstar Vancouver

Distributør:

KE Media

Pris:

499 kroner

'Canis Canem Edit’, ’hund æder hund’, lyder det latinske motto for den skrappe kostskole Bullworth Academy.

For 15-årige Jimmy Hopkins er Bullworth blot den seneste i en lang række af institutioner, han er blevet smidt ud af, men snart indser han, at denne såkaldte eliteskole er langt den værste og lever fuldt op til sit motto: Her regerer de stærke, mens de svage ydmyges.

Jimmy beslutter at tage kampen op og sætte sig i respekt over for skolens fem kliker – bøllerne, nørderne, læderjakkerne, rigmandsbørnene og sportsidioterne.

’Canis Canem Edit’ er udviklet af Rockstar Games og ligner mest af alt en lillebror til firmaets storsælgende ’Grand Theft Auto’-serie. ’GTA’-spillene har dannet skole med deres levende bymiljøer og sprælske blanding af racerløb, skydespil og et væld af andre genrer. Men hvor mange konkurrerende titler er endt som tamme efterligninger, giver omgivelserne og figurernes unge alder ’Canis Canem Edit’ en frisk vinkel på løjerne. Maskinpistoler og håndgranater er skiftet ud med slangebøsser og kanonslag (om end man senere får adgang til et par potente opfindelser fra nørdernes arsenal), og de stjålne øser må vige for skateboards og mountainbikes.

Opgaverne spænder vidt, fra at snige sig ind i pigekollegiet til at vinde snobbernes bokseturnering eller forklæde sig som fodboldholdets maskot og sabotere den store finalekamp. Efterhånden som man lærer skoleområdet at kende, låses der op for de omkringliggende bydele som velhaverkvarteret, slummen og industriområdet.

Arealmæssigt er spilverdenen mindre end storebroderens, men her er masser af variation, og der er kælet for detaljen. Besøg blot det lokale tivoli, hvor man kan prøve alskens forlystelser og vinde præmier i skydeteltet eller på gokartbanen.

Kemi og kløpulver

Spillet har sin egen døgnrytme, hvor man sideløbende med historiens hovedmissioner skal passe både sengetid, skolegang og eventuelt fritidsjob.

Hver dag har man to fag på skemaet, og selv om det ikke er nødvendigt at deltage i lektionerne, kan det faktisk godt betale sig. For de små minispil er ikke alene sjove, de forbedrer også Jimmys overlevelsesevne. Går man f.eks. til gymnastiktimerne, kan brydetræning lære én nye kamptricks, og et spil høvdingebold forbedre ens evne til at sigte. I engelsk skal man danne så mange forskellige ord som muligt ud fra en række bogstaver (ikke helt nemt, afhængigt af ens ordforråd).

Kemiundervisningen består af små rytmespil, hvor man skal trykke på de rigtige knapper i den rækkefølge, de bliver vist. Mestrer man faget, vil Jimmy kunne fremstille fyrværkeri, stinkbomber eller kløpulver på sit eget laboratorieudstyr i kollegieværelset.

Grove drengestreger

Rockstar Games har skabt sig et ry i spilbranchen som klassens frække dreng – senest efter kontroversen med skjulte sexscener i ’GTA: San Andreas’ – og længe inden udgivelsen af ’Canis Canem Edit’ havde kritiske røster udnævnt det til et ’mobbespil’. I praksis er det dog Jimmy, der beskytter de svage mod andres mobning. Vover man at slå en pige eller en yngre elev, er man jaget vildt, og bliver Jimmy fanget af gårdvagten, ryger han direkte på rektors kontor og får konfiskeret sine våben. Gentager det sig, må man aftjene sin straf ved at slå græs eller skovle sne.

’Canis Canem Edit’ er ikke et spil for børn. Selv om ingen bliver dræbt, er det grove løjer, når man smadrer ruder i den korrupte matematiklærers villa, og der er rige muligheder for cykeltyverier, hærværk og graffiti. Jimmy er en værre rod, men han har hjertet på rette sted, og er en af de få, der kan gennemskue intrigerne på skolen. I løbet af historien lader han sig forlede både af andre og af sit eget ego, men i sidste ende er det svært at angribe spillets moral.

Lang holdbarhed

Stemningen på Bullworth er utroligt gennemarbejdet, og man føler sig straks hensat til kostskolefilm som ’Døde Poeters Klub’. Arkitekturen er betagende, alle eleverne er unikke individer, og stemmeskuespillet holder imponerende højt niveau. Handlingen følger desuden skoleåret: Skeletter hænges op, og græskarlygterne tændes til halloween, mens sneen lægger sig tykt over Bullworth, og der pyntes op med grantræer og rensdyr til jul.

Man kan savne en smule mere dybde i historien og i de karikerede personskildringer, og lidt for mange missioner skal løses med knytnæverne. Kritikpunkterne er dog petitesser, for her er så meget andet at se og gøre. Selv når man har gennemført hovedhistorien eller blot vil tage en pause fra den – spilverdenen vrimler af bonusopgaver, cykelløb og samlerobjekter at opsøge.

’Canis Canem Edit’ er langtfra det sensationssøgende mobbespil, man kunne frygte, men i stedet et uhyre opfindsomt og veldesignet actionspil med en enorm bredde og holdbarhed.

lordagsliv@pol.dk

PolitikenPlus
 • Spansk Vinfestival Den spanske vinfestival er en unik chance for at smage på over 200 vine fra Spanien og prøve alt fra det nyeste og vildeste til det mest traditionsrige.

  Pluspris fra 125 kr. Alm. pris fra 150 kr. Køb
 • Vugge til dukker Farvestrålende vugge til dukken. Sengen passer til dukker helt op til 40 cm., og leveres med dyne og pude. Vuggen er lavet af gode materialer og malet med slidstærk og giftfri maling.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Cykelløb 1937 Rundt og rundt og rundt cyklede de! Billedet af de tre ryttere i foroverbøjet fart er taget af en af Politikens helt store fotografer, Holger Damgaard.

  Pluspris 1.100 kr. Alm. pris 1.265 kr. Køb
 • Avisholder Få styr på aviserne med en we avisholder. Holderen er lavet i pulverlakeret stål, og måler 29 x 42 x 31 cm., så en Politiken passer perfekt i.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Ur, unisex *Bulbul er navnet på en fugl, en lille fugl med hanekam og et oppustet ego. På samme tid er det også navnet på nattergalen i persisk og indisk poesi.

  Pluspris 2.125 kr. Alm. pris 2.500 kr. Køb