Annonce
Annonce
Test

Test Foto-apps får os til at skyde løs: Én app er suveræn

Med smartphonens indtog er det blevet meget nemmere at tage billeder og dele dem med venner og bekendte. Seks forskellige foto-apper til redigering af billeder får generelt gode kommentarer med på vejen.

Gem til liste
Vi tester

Smartphones skærper fotolysten

   Sådan gjorde vi

   Politiken synes

   Tjek.dk købte seks forskellige fotoapplikationer og bad to fotokyndige dommere om at teste dem i en uges tid.

   Siggi Rosen, konsulent i fotobutikken Goecker.

   Peter Hove Olesen, fotojournalist for Politiken. De to dommere blev bedt om at vurdere de seks fotoapplikationer ud fra tre forskellige kriterier.

   1. Alsidighed
   Hvor meget kan den enkelte applikation.

   2. Brugervenlighed
   Hvor nem er applikationen at bruge - også for de ikke så teknikkyndige.

   3. Kvalitet
   Hvordan er kvaliteten af de billeder, som man kan tage med applikationen.

   Herefter blev de bedt om at give hver enkelt applikation en samlet karakter fra 1 (dårligst) til 6 (bedst).

   En tom tallerken efter et delikat måltid på den nye yndlingsrestaurant.

   En halvnøgen kvindekrop fotograferet fra navlen og ned på en eksotisk feriestrand på Bali.

   Det er nogle af de billeder og motiver, man oftere og oftere kan støde på, hvis man bevæger sig rundt på de sociale medier som Facebook, Twitter, Instagram eller Flickr.

   Mere sjældent er det opstillede foto med hele familien, hvor selv de mindste børn smiler og forholder sig i ro.

   Et resultat af den revolution, der blev skudt i gang, da virksomheden Apple i 2007 introducerede sin første iPhone og dermed smartphonen.

   Originalt  foto. Taget med en smartphone og ikke redigeret på nogen måde. Foto: Siggi Rosen Siden er udviklingen fortsat, og flere hundrede millioner mennesker går nu konstant rundt med en telefon i lommen, de hurtigt kan hive frem og tage et billede med.

   »Jeg tager mange flere billeder i dag. Med smartphones og de mange foto-apper er det blevet meget nemmere at tage billeder. Det er også blevet markant sjovere. Nu skyder man bare fra hoften, hvis man er i nærheden af et sjovt motiv«, siger Siggi Rosen fra fotobutikken Goecker.

   LÆS OGSÅNokias nyeste mobilkamera kan præstere 41 megapixels

   For samtidig med at antallet af snapshots er eksploderet, er der fremkommet en hel underskov af applikationer til smartphones, der gør det nemt at redigere billederne, give dem et retropræg eller dele dem på et socialt medie.

   En af de mest populære fotoapplikationer, Instagram, der både er et socialt medie og en redigeringsapplikation har nu mere end 80 millioner brugere.

   Tjek.dk har bedt Siggi Rosen fra Goecker og Politikens fotojournalist Peter Hove Olesen om at teste seks forskellige fotoapplikationer i en uge – og de har taget billeder af samme motiv og bedømt applikationernes styrker og svagheder.

   Deler på sociale medier
   Tiden med film, der ikke tåler lys, eller lange køer hos fotoforhandleren, der skulle fremkalde filmen, er forbi.

   Nu går der et splitsekund, fra man har taget et billede med for eksempel Instagram, til det ligger tilgængeligt for alle ens venner på nettet.

   Noget, der ifølge fotojournalist Peter Hove Olesen er afgørende for udbredelsen af de mange snapshots.

   Forvandlet  1. Samme foto som herover, men nu behandlet i Instagram. »Sociale medier betyder alt for denne fotorevolution. Det interessante er, at alle nu kan dele og kommunikere gennem billeder. Derfor bruger præsident Barack Obama ikke kun Facebook og Twitter – han har nu også en Instagramkonto, som han bruger aktivt i valgkampen«, siger Peter Hove Olesen.

   LÆS OGSÅHer er tre tip, der gør det sjovere at tage billeder på dit iPhone-kamera

   Derfor kan man med langt de fleste fotoapplikationer dele sine billeder på diverse internetsider – det sociale er blevet vigtigere end billedets kvalitet, mener Peter Hove Olesen.

   Kvaliteten af billederne er god
   De seks apper, som Politiken har testet, kan nogle vidt forskellige ting - Snapseed er god til redigering, Instagram er primært en socialapplikation og Hipstamatic giver billederne et cool skær af retro og autenticitet.

   Men ifølge Peter Hove Olesen og Siggi Rosen er kvaliteten af billederne generelt overraskende gode – det samme er de kameraer, som de nyeste smartphones har indbygget.

   LÆS OGSÅHer er tre apper der kan gøre dine smartphone-billeder bedre

   »Med en applikation som Snapseed får du på din smartphone noget, der minder om oplevelsen med professionelt udstyr som for eksempel et spejlreflekskamera. Kvaliteten er så god, at billeder godt kan tåle at blive trykt i et vist format«, siger Siggi Rosen fra Goecker.

   Forvandlet  2. Samme foto igen, denne gang behandlet af Snapseed. Men langt hovedparten af de fotos, der bliver taget med en smartphone og lagt på et socialt medie, er bare et snapshot, der fortjener en kort levetid.

   Peter Hove Olesen understreger, at selv det bedste udstyr ikke alene gør alle til gode fotografer. Og et godt foto kræver stadig andet og mere end en god smartphone og en fotoapplikation.

   »Du skal stadig have et godt motiv. Der findes dygtige fotografer, der fotograferer på elendigt udstyr – et spejlreflekskamera er jo heller ikke garanti for et godt foto«, siger Peter Hove Olesen.

   PolitikenPlus
   • Vinder af Guldbrikken 2014 Årets selskabsspil 2014 er et stærkt inkluderende, morsomt og kaotisk quizspil, der udforsker andre dele af vores paratviden, hvor selv de mest oplagte lette spørgsmål bliver store udfordringer.

    Pluspris 140 kr. Alm. pris 180 kr. Køb
   • Hovedtelefon Plattan Plattan er designet til at være den perfekte klassiske hovedtelefon med alle de ekstra funktioner, der gør det ud over hvad en statisk hovedtelefon ville tilbyde - en fuld størrelse on-ear-model.

    Pluspris 410 kr. Alm. pris 500 kr. Køb
   • Wild Card Køb Tivoli Wildcard til Pluspris - kun 755 kr. og få fri entré til Tivoli i hele 2015 ? både sommer, i efteråret og til det hyggelige julemarked. Og du får turpas på, hvergang du besøger haven.

    Pluspris 755 kr. Alm. pris 890 kr. Køb
   • Slimline quick fix Figuren er typisk for det, som Louise Hindsgavl står for. For hun er ikke til porcelænets traditionelle repertoire af glaserede yndigheder: hyrdedrenge, frøkner, muslingeskaller, konkylier etc.

    Pluspris 1.800 kr. Alm. pris 2.250 kr. Køb
   • Børnevippe Denne vippe giver børnene en bedre koordination og balanceevne. Derudover giver den også en social læring, da vippen kun kan benyttes via teamwork af to børn. Kan bruges både uden- og indendørs.

    Pluspris 2.649 kr. Alm. pris 3.119 kr. Køb