Annonce
Annonce
Test

Test Find det bedste trådløse netværk

At vælge trådløs router til familiens forskellige behov er svært. Vi har tjekket fem trådløse routere med forskelle i hastighed og rækkevidde.

Vi tester

Find det bedste trådløse netværk

   Sådan testede vi

   Politiken synes

   Testen er lavet i samarbejde med PC World.

   Vi har udelukkende testet med den nye 802.11n-standard, og hvor det var muligt med testdeltagerne fra D-Link og Netgear, har vi både testet 2,4- og 5 gigahertz-frekvens-båndene.

   Testudstyret var udvalgt, så der ingen reelle flaskehalse burde være i forhold til routerne.

   Vi testede med den firmware, routerne blev leveret med, og vi har konsekvent benyttet WPA2-kryptering, som PC World klart anbefaler.

   Funktioner, ydelse og brugervenlighed
   For at simulere almindelig brug i hjemmet opsatte vi tre forskellige pejlemærker henholdsvis fem, ti og 25 meter væk fra routeren.

   Det første pejlemærke var i umiddelbar nærhed af routeren, det andet med en væg imellem, mens det tredje var placeret ude i haven og gennem flere vægge.

   Vi overførte en film i AVI-formatet på 700 megabyte efterfulgt af en mappe med filer i varierende størrelse på i alt én gigabyte for hvert enkelt pejlemærke, hvorunder hastigheden blev registreret.

   Hver router er blevet vurderet ud fra funktioner, ydelse (rækkevidde og hastighed) samt brugervenlighed ved opsætning. De to første kriterier vægter hver især 40 procent, mens brugervenlighed vægter de resterende 20 procent i vores endelige vurdering.

   Pas på radioforurening
   Testen blev udført i et praktisk talt radiofrit miljø på landet. Det bør derfor understreges, at der i tæt bebyggelse kan optræde signalforstyrrelser grundet eksempelvis et utal af trådløse netværk, mikrobølgeovne, babyalarmer samt mobiltelefoner med Bluetooth- og 3G-understøttelse.

   Her kommer 5 gigahertz-frekvensbåndet dog brugeren til undsætning – mere herom beskrives under den enkelte router.

   De danske familier går trådløst som aldrig før, og i de ledningsfrie hjem bliver filer flyttet gennem luften fra den ene enhed til den anden.

   Kernen i et trådløst netværk hedder en router. Men hvilken router skal man købe? Hvilken standard skal den have, og hvad er familiens behov egentligt?

   Det har vi samlet nogle bud på i forbindelse med dette tjek af fem trådløse routere med den nye trådløse standard med det mundrette navn 802.11n - nogle steder endda benævnt IEEE 802.11n.

   Dyreste router er bedst
   Konklusionen på tjekket er, at firmaet D-Link tager prisen med topkarakterer næsten hele vejen igennem. Kun på brugervenligheden trækkes der et enkelt tjektegn ud af de seks mulige fra.

   Ganske vist er prisen høj, men hvis du har de trådløse behov, som D-Links topmodel til forbrugermarkedet kan indfri, er den uden tvivl værd at betale.

   Fra 500 til 1.500 kroner
   De fem routere rangerer prismæssigt fra cirka 500 til 1.500 kroner, og tjekket viser da også, at ydeevnen afhænger af prisen, du er villig til at betale.

   De fem testkandidater formår alle at levere en fin oplevelse til almindelig trådløs internet-surfing eller knap så krævende overførsler.

   Men så snart du har ambitioner om for eksempel at vise videofilmene på computeren på stuens fladskærm, bliver der stillet store krav til routerens ydeevne.

   Her falder de billigste modeller fra Sitecom og Linksys især igennem, mens routeren fra Trendnet formår at levere en ganske udmærket oplevelse til trods for, at teknologien ikke er den nyeste.

   To frekvensbånd anbefales
   Selvom Trendnet klarer sig godt med sit ene frekvensbånd, vil vi stærkt tilråde, at du investerer i en router, der klare begge frekvensbånd – hvis du altså har planer om at blande nye og gamle enheder på netværket og samtidig ikke vil se hastigheden rasle helt i bund.

   To frekvensbånd mindsker risikoen for signalforstyrrelser, så man kan leve i fred og fordragelighed med sine naboer, og desuden skulle hastigheden blive skruet yderligere i vejret, når hjemmets enheder slås om at komme til fadet.

   I sidste ende handler routervalget derfor præcis af din husstands trådløse netværksbehov. Og hvis du stiller middelhøje eller høje krav til distribution af lyd, billede og data, er routeren fra D-Link virkelig værd at overveje - også selv om den koster tre gange så meget som de billigste i tjekket.

   Ny standard er ikke godkendt
   Vores test har også understreget, at du ikke skal være bekymret for at investere i 802.11n-udstyr, selvom standarden endnu ikke er ratificeret.

   Hvis den trådløse router skal have både hastighed og rækkevidde i orden, er det ikke til at komme udenom den nyeste trådløse netværksstandard - n - der efterhånden har taget over efter de sløvere a-, b- og g-standarder.

   Gammel standard for langsom til HD-film
   Som udviklingen ser ud, lægger det digitale indhold i stigende grad beslag på mere båndbredde og flere ressourcer.

   Det er en af årsagerne til, at det er vanskeligt at få en rigtig HD-film afspillet med flydende afvikling af billede og lyd via den gamle g-standard.

   Klik på 'Se stort skema' for at få alle oplysninger frem. Og se mere om de enkelte routere ved at klikke på dem.

   Del link
   Annonce
   Mest læste
   Dit politiken