økonomi. Snak om tingene og bliv enige om hvordan I vil indrette økonomien derhjemme. Så opstår der ikke problemer og uenigheder.
Foto: Lærke Posselt

økonomi. Snak om tingene og bliv enige om hvordan I vil indrette økonomien derhjemme. Så opstår der ikke problemer og uenigheder.

Forbrug

Overblik: Sådan indretter danske par privatøkonomien

Næsten syv ud af ti par er traditionelle og har fuld fællesøkonomi.

Forbrug

68 % Den traditionelle model: Vores fælles penge

Totalt fælles økonomi, der også dækker personlige behov/udgifter

Fordele: Superenkel løsning, når parterne er enige og solidariske med hinanden. Kræver, at parterne snakker sammen, er opmærksomme på hinandens behov og involverer sig, så økonomien bliver fælles af gavn og ikke bare af navn.

Ulemper: Risiko for skæv magtbalance. Det koster indflydelse, hvis den ene part læner sig tilbage og overlader styringen til den anden.

LÆS ARTIKEL

3% Lommepengemodellen

Vores penge plus lidt hver for sig

Fælles økonomi, hvor begge får det samme beløb til dækning af personlige behov/udgif- ter. Sikrer et privat frirum, hvis parterne er uenige. Modvirker knas, hvis den ene gerne vil spare op, mens den anden gerne bruger pengene hurtigt.

13% Både-og-modellen:

Vores økonomi, min økonomi, din økonomi

Deler fælles udgifter 50/50 og beholder resten til dækning af personlige behov/udgifter

Fordele: Hvis denne moderne udgave af fællesøkonomi håndteres med hensyntagen til hinanden, giver den både plads til individualitet og særlige forhold i sammenbragte familier. Giver den enkelte mulighed for at bruge penge eller spare op uden at skulle stå til regnskab eller ’spørge om lov’.

Ulemper: Er der forskel på parternes indkomst, vil den, der tjener mest, have markant mere til sig selv end den anden.

11% Spytter i kassen efter indtægt

Deler fælles udgifter i forhold til indkomster (den, der tjener mest, betaler mest) og beholder resten til personlige behov/udgifter. Solidaritet i forhold til skæv indkomstfordeling.

3 % Regnskabsmodellen

Dine og mine penge

Vi har ikke fælles økonomi

Par med separat økonomi deler udgifter, som var de en virksomhed. Formuen er særeje, så ejer den ene boligen, betaler den anden husleje. Den individualistiske ord- ning benyttes især af to grupper: modne mennesker, der gifter sig for anden eller tredje gang, samt par, hvor der er stor forskel på formuen.

Fordele: Kan forhindre mange diskussioner og konflikter samt uro og skepsis hos arvinger og anden familie. Ulemper: Penge kan komme til at fylde for meget. Ved ulighed skal den rigeste være bevidst om, at skævheden kan udløse følelser som magtesløshed hos den anden.

Kilde: Nordea, Mine, dine og vores penge.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce