LØSVÆGT. Det nye økologiske supermarked, der blandt andet sælger tørvarer, frugt, grønt, vin og olie i løsvægt, vækker begejsring hos Selina Juul, der står bag forbrugerorganisationen Stop Spild af Mad.
Foto: MAUD LERVIK

LØSVÆGT. Det nye økologiske supermarked, der blandt andet sælger tørvarer, frugt, grønt, vin og olie i løsvægt, vækker begejsring hos Selina Juul, der står bag forbrugerorganisationen Stop Spild af Mad.

Forbrug

Både ris og ros til ny emballagefri butik

I dag åbner butikken LØS Market på Vesterbro, men konceptet møder kritik fra en ekspert i emballage, og Miljøstyrelsen mener også, at vejen frem er mere, ikke mindre emballage. Selina Juul fra Stop Spild af Mad er til gengæld begejstret.

Forbrug

Rækkevis af glaskrukker og siloer med farverige krydderier, tørret frugt, nødder, gryn og mel pryder hylderne i butikslokalet i Saxogade på Vesterbro i København. Her kan man fra i dag købe økologisk, emballagefri og lokalt produceret mad i løsvægt, som kan rense ens samvittighed som politisk korrekt forbruger.

LØS Market, som det nye supermarked hedder, kan allerede kaldes en succes, inden det overhovedet er åbnet. Med over 12.000 følgere på Facebook og over 300.000 kroner indsamlet igennem en crowdfundingkampagne føler indehaverne et vist forventningspres inden åbningsfesten.

Her serveres løsningen til den bæredygtige forbruger på et sølvfad.

Men initiativtageren til LØS Market, Frédéric Hamburger, tvivler ikke det mindste på sin mission.

»Butikken her er et værktøj, som vi giver til de forbrugere, der gerne vil ændre deres indkøbsvaner. Det er det, der er formålet for mig. Her kan man købe præcis den mængde pasta, man har brug for til aftensmaden og på den måde minimere sit madspild. Og så sælger vi kun 100 procent økologiske varer, som hovedsageligt er lokale og kan købes emballagefrit«, fortæller han, mens han viser varerne frem i butikken, der snart er klar til at slå dørene op.

En grundlæggende ændring af vores købevaner

Politiken har fået lov til at tage et smugkig i LØS Market sammen med Selina Juul, der står bag forbrugerorganisationen Stop Spild af Mad, for at høre hendes vurdering af konceptet. Hun lægger ikke skjul på sin begejstring.

»Den grønne revolution har virkelig taget fat i folk de seneste år. Folk vil gerne have mindre madspild og være mere bæredygtige. Her vil man kunne gå ind i en butik, der har taget mange af de valg for en. Så her serveres løsningen til den bæredygtige forbruger på et sølvfad«, siger Selina Juul.

Frédéric Hamburger viser hende rundt i butikkens tre små lokaler, hvor der endnu står uåbnede kasser med varer, der skal fyldes på hylderne. Med fagter og begejstrede udbrud forklarer han, hvordan butikkens emballagefri koncept kommer til at fungere i praksis.

Det her er ikke bare en trend, det er en grundlæggende ændring af vores købevaner.

Kunder kan købe tørvarer i løsvægt, som afvejes i kundernes egne krukker eller i butikkens økologiske bomuldsposer og glasbeholdere. Vin, olie og eddike kan tappes i butikkens steriliserede flasker, som kan pantes og genbruges i LØS Market. Og om få uger vil kunderne også kunne købe økologisk frugt og grønt i løsvægt.

I den vindueskarm, som Frédéric Hamburger kalder »beholder-baren«, kan man veje de medbragte eller købte beholdere, inden de fyldes op med varer. På den måde kan beholderens vægt blive fraregnet ved kassen, så kunderne kun betaler for indholdet.

»Det her er ikke bare en trend, det er en grundlæggende ændring af vores købevaner«, slår Frédéric Hamburger fast, mens de sidste skilte med vejledninger til, hvordan man som kunde skal agere i den emballagefri butik, bliver hængt op på væggene.

Foto: LERVIK MAUD

Er emballage nu også så skidt endda?

Men på Teknologisk Institut sætter ekspert i emballage Søren Rahbek Østergaard spørgsmålstegn ved, om det nu også er så smart at sælge og købe varer uden emballage. Han har forsket i emnet i 50 år, og han er smerteligt bevidst om, at emballage har et elendigt rygte blandt forbrugerne.

»Det er meget svært at komme igennem med et budskab om, at emballage er Guds gave til miljøet, men sådan forholder det sig faktisk i mange tilfælde, når det gælder madvarer«.

Den rigtige emballage kan i mange tilfælde forlænge holdbarheden af fødevarer betydeligt.

Han forklarer, at på rejsen frem mod forbrugerens køkken går 80 procent af det samlede ressourceforbrug typisk til selve fremstillingen af madvaren, 15 procent til transport og blot 5 procent til emballagen. Når 80 procent går til fremstillingen, giver det rigtig god mening at passe så godt på fødevaren som muligt, pointerer Søren Rahbek Østergaard.

»Det er her, emballagen bliver vigtig. Den rigtige emballage kan i mange tilfælde forlænge holdbarheden af fødevarer betydeligt. Mens vi i Vesten forsager emballage, så er der store miljøproblemer i ulandene, fordi de ikke har god emballage til fødevarerne. Det giver et gigantisk madspild«, siger Søren Rahbek Østergaard og fortæller, at klodens årlige madspild i øjeblikket er så stort, at det svarer til alle de afgrøder, der kan dyrkes på et areal så stort som Kina og Mongoliet og Kasakhstan tilsammen. Det vil ifølge en FN-rapport fra 2014 sige, at en tredjedel af alle afgrøder går til spilde.

»En stor del af grunden til det er manglende eller for dårlig emballage, så derfor er det absolut ikke altid det miljørigtige valg at undgå emballage«, understreger Søren Rahbek Østergaard.

Et af hans yndlingseksempler er bananer, som i stor stil sælges uden emballage i danske supermarkeder og grønthandlere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Mange siger, at der ikke findes bedre emballage end en bananskræl, men det er slet ikke korrekt. Bananer holder sig langt bedre, hvis du putter dem i en af de tynde poser, du finder i grøntafdelingen og binder en tæt knude. Jeg synes, det er tåbeligt, at bananer sælges uden emballage«.

Det bedste affald er det, vi ikke skaber.

Han medgiver, at der selvfølgelig ikke er nogen grund til at overemballere, men det er altså endnu mere vigtigt ikke at underemballere. Søren Rahbek Østergaard pointerer, at der selvfølgelig er forskel på madvarer, og diverse tørvarer er der i princippet ikke noget i vejen for at købe i løs vægt, da emballagen primært sørger for at holde sammen på produktet.

»Men når det er sagt, så er vi rigtig gode til at genvinde emballage i Danmark, og det, vi ikke bruger igen, bliver til fjernvarme i forbrændingsanlæggene. Vi skal hele tiden huske på, at det kun er fem procent af varens samlede ressourceforbrug, der stammer fra emballagen«.

I april i år udgav Miljøstyrelsen en rapport om emballage og madspild, og her er konklusionen den samme som Søren Rahbek Østergaards:

»Emballage er ikke intuitivt meningsfuld. Men friske produkter som frugt, grønt og brød holder sig bedre og madspild mindskes, når varerne er indpakket. Det kan betale sig på CO2-regnskabet at bruge mere emballage på mindre pakker«, står der i rapporten med henvisning til, at den optimale løsning for at undgå madspild er mindre portionsstørrelser - også, selv om det betyder et større emballageforbrug.

Foto: LERVIK MAUD

Det bedste affald er det, vi ikke skaber

Grundlægger af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad Selina Juul er enig i, at emballage sagtens kan have en funktion i forhold til at minimere madspild, men hun opfordrer til, at producenterne laver mere intelligent emballage.

»Jeg mener, at vi skal have mere intelligent emballage, som for eksempel genlukkelige poser eller emballage med skillerum, hvor du kan åbne én del af pakken, mens den anden del stadig er forseglet,« forklarer hun.

Hun hilser dog de helt emballagefri butikker meget velkommen i kampen mod madspild. Både fordi løssalg af madvarer giver forbrugerne mulighed for at købe en passende mængde, så mindre mad går til spilde, men også fordi det er med til at minimere mængden af affald.

GUIDE

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi skal ikke tænke, at vi skal have endnu mere emballage, for vi genererer allerede rigtig, rigtig meget plastikaffald. Jo mere, vi kan minimere det, jo bedre«, mener Selina Juul.

Også indehaveren af LØS Market, Frédéric Hamburger, kender til kritikpunkterne af det emballagefri koncept. Han er dog overbevist om, at løssalgskonceptet vil gøre det lettere for folk kun at købe det, de har brug for. Derfor tror han på, at også de friske madvarer som frugt og grønt vil kunne blive spist i tide, uden de behøver at blive pakket ind i beskyttende emballage.

»I mange supermarkeder bliver frugt og grønt allerede solgt i løsvægt uden emballage, så på den måde er det ikke noget nyt. Jeg er af den klare overbevisning, at det bedste affald er det, vi ikke skaber«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce