Annonce
Annonce
Annonce
Forbrugersikkerhed

Førende ngo'er kaprer nye medlemmer via fup

Fupkonkurrencer og ulovlig markedsføring er blandt de redskaber, som velgørende organisationer benytter i jagten på nye betalende medlemmer.

Gem til liste

Førende danske velgørende organisationer som Greenpeace, Mellemfolkeligt Samvirke, Danmarks Naturfredningsforening og Gigtforeningen kaprer nye betalende medlemmer gennem ulovlig markedsføring.

Det afslører en gennemgang af en række konkurrencer på internettet, som de velgørende organisationer finansierer.

Her lokkes deltagerne med, at de kan vinde en ny iPad, en rejse eller ret til at prøvekøre en ny luksusbil, men det reelle formål er at fiske personlige oplysninger ud af deltagerne til brug for hvervning af nye medlemmer. Organisationerne betaler op til 25 kroner per personoplysning.

Det er dybt pinligt, at de organisationer er med i det her

Dyre quizzer
I forbindelse med konkurrencerne vildledes deltagerne til at tegne abonnementsaftaler på alt fra hudplejeprodukter og boxershorts til datingsider. Samtidig lokkes de til at deltage i dyre quizzer.

»Forbrugerne tilbydes gratis prøvepakker og lignende, hvor det senere viser sig, at man har bundet sig til et abonnement, uden at det fremgår tydeligt. I disse tilfælde vil der ofte være tale om brud på markedsføringsloven«, siger Tina Morell Nielsen, der er chefkonsulent hos Forbrugerombudsmanden.

Forbrugerombudsmanden modtager hver måned hundredvis af klager fra folk, der føler sig lokket i en fælde af de konkurrencer, som blandt andre de velgørende organisationer står bag.

'Dybt pinligt'
En aktindsigt, Politiken har fået, afslører, at en række af de konkurrencer, der har de velgørende organisationer som partnere, reelt er svindel.

Ifølge aktindsigten har Forbrugerombudsmanden blandt andet forgæves forsøgt at få et af de marketingfirmaer, der står bag konkurrencerne, til at fremlægge dokumentation for udlodning af præmier. På den baggrund har Forbrugerombudsmanden varslet en politianmeldelse af firmaet, fremgår det.

»Det er dybt pinligt, at de her organisationer er med i det her«, siger Socialdemokraternes erhvervsordfører Benny Engelbrecht, som kraftigt opfordrer organisationerne til at handle: »Man skal blive bedre til at screene de marketingfirmaer, man vælger at samarbejde med«.

Organisationer overvejer
Hos de velgørende organisationer erkender man, at man benytter sig af de pågældende konkurrencer for at skaffe medlemmer. Man vil nu tage metoderne op til fornyet overvejelse, er meldingen samstemmende.

»Det lyder som om, vi skal have en grundig snak med det firma, der laver de her ting for os. Det er klart, at vi ikke kan deltage i noget, hvor man vildleder folk«, siger Greenpeaces kommunikationschef, Birgitte Lesanner.

Og i Danmarks Naturfredningsforening erkender markedschef Lene Smith, at man ikke har nok styr på det:

»Det her er en ny branche, og vi var simpelthen ikke klar over, hvordan det fungerede«.

PolitikenPlus
 • Søren k påskebord Slip for at stå i køkkenet og få lækker mad, der er lige til at stille på påskebordet.

  Pluspris 220 kr. Alm. pris 269 kr. Køb
 • Skammel Étbenet skammel til opgaver i de lave højder. Den étbenede skammel følger kroppens bevægelser når du vipper og drejer på den unikke, buede fod. Sid godt og undgå belastninger på ryg og knæ.

  Pluspris 269 kr. Alm. pris 319 kr. Køb
 • Wild Card Køb dit Tivoli Wildcard til Pluspris - kun 725 kr. og få fri entré til Tivoli i hele 2014 ? både sommer, i efterårsferien og til det hyggelige julemarked.

  Pluspris 725 kr. Alm. pris 850 kr. Køb
 • Sidetaske Funktionel sidetaske fra Eastpak i retro look, og med mange praktiske detaljer. Tasken er produceret i slidstærkt polyester og fås i to farvekombinationer.

  Pluspris 595 kr. Alm. pris 699 kr. Køb
 • Skridttæller Smart skridttæller, Omron Walking style one 2.1, som skal klipses fast på bukselinningen.

  Pluspris 165 kr. Alm. pris 195 kr. Køb