Annonce
Annonce
Forbrugersikkerhed

Karklude uden mikroplast hitter på Facebook

Mange skifter de pastelfarvede engangskarklude ud med miljørigtige alternativer.

Det kan du selv gøre

Der er flere muligheder for at skære ned på mikroplast i din dagligdag
  • Undgå mikroplast i plejeprodukter. Hold øje med, om der står polyethylen (PE) på varedeklarationen. Det er plastik. Der kan også stå PMMA, PET eller PE, men de stoffer er knap så anvendte.
  • Brug miljømærkerne. Plejeprodukter mærket med Svanen eller Blomsten indeholder ikke mikroplastik.
  • Skift karkluden. De meget anvendte karklude i pastelfarver indeholder 20 procent mikroplast. Brug en bomuldskarklud i stedet.
  • Kvit skuresvampen. Den er også fuld af mikroplastik.
  • Køb tøj af naturmaterialer. Alle kunststoffer indeholder mikroplastik, som vaskes ud i vaskemaskinen.

De kan være både strikkede, hæklede eller syet af genbrugsmaterialer. Fælles for dem er, at de er uden miljøskadelig mikroplast, og at de lige nu går som varmt brød via forskellige Facebook-sider.

LÆS OGSÅMillioner tons plastik forsvinder i havet

Siden det sidste år kom frem, at de pastelfarvede karklude, som er en del af køkkeninventaret i de fleste danske hjem, er fyldt med mikroskopiske plaststykker, der ryger direkte ud i havet, hver gang vi vasker dem i vaskemaskinen, er der opstået flere forskellige initiativer på Facebook. Blandt andre gruppen ’Vi Strikker Vores Karklude Selv’ og ikke mindst ’Donation25’, hvor et støt stigende antal kvinder rundt om i landet strikker eller hækler karklude, som de sælger for 30 kroner stykket. Hele beløbet går til et velgørende formål, som vedkommende, der har lavet karkluden, selv vælger.

»Min moster har lavet i hvert fald 300 karklude, og hun støtter Kræftens Bekæmpelse med de penge, hun får ind. Jeg selv støtter Julemærkefonden og sendte lige før jul over 5.000 kroner af sted til dem«, fortæller grundlægger af Donation25 Inge Færch.

LÆS OGSÅDanske politikere vil have EU-forbud mod mikroplast

Hun forklarer, at der lige nu er så stor efterspørgsel efter bomuldskarkludene, at gruppen slet ikke kan følge med, og derfor søger nye ’nørklere’, som hun kalder dem.

Vi har brug for alle, der har lyst til at strikke eller hækle og samtidig støtte et godt formål, der ligger dem på sinde

Inge Færch

»Vi har brug for alle, der har lyst til at strikke eller hækle og samtidig støtte et godt formål, der ligger dem på sinde. Det er helt tydeligt, at mange gerne vil skifte karkludene ud med nogle, der ikke sviner i miljøet«, siger Inge Færch.

I løbet af få måneder er der solgt 2.000 karklude gennem Donation25, og lige nu er der venteliste til at få lov at købe nogle.

Gamle gardiner bliver til karklude

En anden Facebook-side med karklude, Ragattack, melder også om en efterspørgsel, der er umulig at følge med til.

»Jeg kan slet ikke lave nok klude i forhold til, hvor mange, der gerne vil købe«, fortæller Rikke Hilbert, der er indehaver af både Ragattack på Facebook og hobbybutikken Husflid på Østerbro i København.

»Jeg begyndte at lave dem, fordi jeg hørte, at de andre var fyldt med mikroplast. Det er bare for klamt. Og det er der åbenbart mange andre, der også synes«.

LÆS OGSÅ USA forbyder mikroplast i plejeprodukter - Europa tøver

Rikke Hilberts karklude er hverken hæklede eller strikkede, men derimod syet af genbrugsgardiner i frotté fra 1970’erne.

Jeg har lige fået 300 kilo gardiner hjem, så nu skal jeg i gang ved symaskinen

Rikke Hilbert

»Jeg har lige fået 300 kilo gardiner hjem, så nu skal jeg i gang ved symaskinen! Jeg kan jo lige så godt sy dem af genbrugsstof, når det i forvejen drejer sig om at gøre noget godt for miljøet. Og så er gardinerne så flotte i farverne og mønstrene«.

En Ragattack karklud koster 49 kroner på Ragattacks Facebook-side, og Rikke Hilbert er også i færd med at lave en webshop med karkludene, fordi de på rekordtid er blevet så populære.

LÆS OGSÅBildæk og skosåler giver store mængder mikroplast i miljøet

Er du selv blevet inspireret, kan du finde et gammelt frottéhåndklæde og symaskinen frem, eller du kan strikke eller hækle efter Donation25’s opskrifter, som du finder her.

Du kan også melde dig som ’nørkler’ hos Donation25 ved at kontakte Inge Færch via Facebook-gruppen Donation25.

Trenden med at gå over til miljørigtige bomuldskarklude er dog ikke slået igennem i supermarkederne, hvor salget af henholdsvis bomuldskarklude og de pastelfarvede engangskarklude ikke har ændret sig, oplyser Dansk Supermarked.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Signe Thomsen eller Forbrug&Liv, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler

Danske politikere vil have EU-forbud mod mikroplast

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce