12 er døde af at have spist rullepølse med bakterier

Seruminstitut: 20 smittede personer menes at have spist forgiftet rullepølse.

Forbrugersikkerhed

12 personer er døde, og yderligere 8 er smittet med bakterien listeria.

Myndighederne mistænker, at smittekilden til de i alt 20 smittetilfælde er kødpålæg leveret fra en virksomhed i Hedehusene, Jørn A. Rullepølser, som Fødevarestyrelsen i dag har lukket.

Styrelsen har endnu ikke meldt ud, hvilke butikker der har haft kødpålægget på hylderne, men rullepølser fra Jørn A. har blandt andet tidligere været forhandlet af Metro, fremgår det af engros-supermarkedets tilbudsaviser.

Dødsfald i hele landet

Patienterne i dette udbrud er 11 kvinder og ni mænd i alderen 43-89 år, og de er bosat i hele landet, skriver Statens Seruminstitut på sin hjemmeside.

LÆS ARTIKEL

Der er 12 patienter der er døde indenfor 30 dage efter prøvedato. I lighed med tidligere listeria-udbrud har alle patienterne en anden alvorlig underliggende sygdom, og dødsfaldene kan derfor ikke med sikkerhed tilskrives listeria-infektionen.

Statens Serum Institut efterforsker stadig sygdomsudbruddet med listeriose, som skyldes bakterien listeria.

Den smitter hovedsageligt gennem mad, der indeholder bakterien, og den giver alvorlig sygdom hos i forvejen svækkede individer. Opklaringsarbejdet sker i et tæt samarbejde med Fødevarestyrelsen og Fødevareinstituttet DTU.

De første tilfælde blev opdaget allerede i september 2013, og til i dag er der registreret 20 patienter med listeriose, som er del af udbruddet.

De fleste tilfælde er dog forekommet for nylig. I juni, juli og august alene er der registret 15 nye tilfælde.

Men Satens Seruminstitut har kunnet påvise, at samtlige 20 patienter er blevet smittet af den samme type af listerie-bakterier.

Det er desuden lykkedes at påvise den samme listeria-bakterie i et parti rullepølse. Det pågældende parti rullepølse er blevet trukket tilbage fra markedet 6. maj.

Symptomerne er blandt andet blodforgiftning

Fødevarestyrelsen lukkede virksomheden Jørn A. Pølser i dag, da nye prøver fra virksomheden var positive for listeria. Herefter begyndte man at trække alle virksomhedens produkter tilbage.

Bliver man smittet af bakterien, viser det sig oftest som blodforgiftning eller hjernehindebetændelse. Dødeligheden er ca. 25 procent.

Oftest bliver patienterne indlagt med symptomer som feber, almen svækkelse og eventuelt diarré og opkast. Hos gravide er der risiko for abort eller dødfødsel.

Inkubationstiden for listeriose er mellem 1 og 70 dage (oftest 7-21 dage) og den lange inkubationstid gør det ofte vanskeligt at finde smittekilden.

Bakterien vokser ved køleskabstemperatur og kendte risikofødevarer er kødpålæg, koldrøget fisk og gravad fisk, samt bløde oste. I Danmark rapporteres normalt omkring 50 tilfælde af listeriose per år.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

For abonnenter

Annonce

Mest læste

Annonce

Forsiden