Singlestørrelser. Flere supermarkedskæder laver nu pakker, der passer til Danmarks 1,5 million singler. Heriblandt Rema1000, der sælger kød og brød til samme kilopris som de store pakker.
Foto: Miriam Dalsgaard

Singlestørrelser. Flere supermarkedskæder laver nu pakker, der passer til Danmarks 1,5 million singler. Heriblandt Rema1000, der sælger kød og brød til samme kilopris som de store pakker.

Indkøb

Singlerne er blevet synlige i supermarkedet

Flere supermarkedskæder har droppet mængderabatterne, og andre har lavet mindre pakninger, så singler ikke altid er nødt til at købe familiestørrelser.

Indkøb

Man skal have en overordentlig lyst til gulerødder, hvis man som enlig skal nå at spise en pose på 2 kilo, inden indholdet er blevet slattent og plettet. Det samme gælder en mængde andre varer i de danske supermarkeder. For eksempel kød.

»Så siger folk: Du kan jo bare købe den store pakke og fryse resten ned. Men så skal jeg planlægge at tø det op igen i god tid. Og jeg har kun en lille bitte fryser i min lejlighed«, siger Pia Damsgaard Bach.

LÆS ARTIKEL

Hun er stifteren af hjemmesiden singlespot.dk, der sætter fokus på, hvordan man lever bedst som single i Danmark. Især mad fylder blandt emnerne, som Pia Damsgaard Bach blogger om. Det har længe været en udfordring at købe ind som single, mener hun. Men nu sker der noget. Hun har lagt mærke til flere nye produkter i butikkerne, der tilgodeser hendes indkøbsvaner som single.

»Jeg ser en bevægelse hen mod, at butikkerne nu også synes, vi er værd at lave produkter til. Produkter, der henvender sig særligt til os enlige, og ikke kun til par og familier«.

Brødpakker på halv størrelse

Flere butikker har på det seneste indført mindre pakninger og droppet mængderabatterne. Pia Damsgaard Bach har lagt mærke til, at detailkæden Rema 1000 for nylig begyndte at sælge brødpakker i halv størrelse. Og kød i små pakker af 250 gram.

Kort efter fulgte Fakta trop og introducerede små pakker med forskellig slags kød under titlen ’Middag for én’. Forleden kunne Pia Damsgaard Bach lægge et billede fra stormagasinkæden Salling, der nu sælger æg stykvis, op på singlesiden. Kort efter skrev hun jublende et blogindlæg om, hvordan hun fandt en lille pakke med færdigsnittede grøntsager i Kvickly, der »passede perfekt« til wokmad til én.

Samme tendens har Selina Juul, stifter af organisationen Stop Spild af Mad også lagt mærke til:

»Nu er singlerne ikke længere usynlige i Danmark. Der findes faktisk producenter og supermarkeder, der er begyndt at tilgodese dem, fordi de er og bliver et meget købestærkt segment«.

I dag er der 1,5 millioner singler i Danmark – et tal, der er steget med 30 procent alene siden 1986. En ny undersøgelse for Bolius foretaget af YouGov viser, at en tredjedel af singlerne mellem 30 og 49 år regner med at bo alene altid.

Dagligvarekæden Rema 1000’s mindre brød- og kødpakker er del af en udvikling, hvor butikskæden »stille og roligt forsøger at justere pakkestørrelserne«, siger indkøbsdirektør i Rema 1000 Anders Rene Jensen.

Kæden ser foreløbig ud til at miste omsætning på omlægningen til de mindre brødpakker, fordi kiloprisen er den samme.

»Men hvis vi på den lange bane kan komme til at være dem, der irriterer kunderne mindst, fordi de ikke er nødt til at smide mad ud, vil vi få flere tilfredse, loyale kunder«, siger han.

For små pakker kræver den samme transport, de samme medarbejdere i butikken og samme eller højere udgifter på emballage for producenten eller butikken. Men den tabte indtjening kan butikkerne indhente på at lave varerne dyrere og bedre, siger Dorte Wimmer, ekspert i detailhandel og forbrugeradfærd fra Retail Institute Scandinavia. For eksempel ved at præfabrikere dele af varen, så den er nem og hurtig at gå til, samt øge varens kvalitet. Så det giver mening at betale flere penge for maden for den enlige forbruger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Singlerne vil have nem mad on the go. De er blevet mere kræsne og del af et købesegment, som ofte gerne vil bruge flere penge på god og nem mad«.

Men mindre pakker med mad i supermarkederne kommer hele befolkningen til gode, siger Dorte Wimmer. Generelt for danskere er nemlig – singler som familier – at vi handler ind ofte. Tre til fire gange om ugen, ifølge Retail Institute Scandinavias undersøgelser.

»Jeg er selv i en børnefamilie, men jeg vil da hellere købe en mindre pakke brød flere gange om ugen. Sådan får jeg mere frisk brød, og jeg risikerer at smide mindre ud«.

Bedre emballage til singler

Noget kan tyde på, at de mange tiltag mod madspild de senere år har virket. I juli meldte organisationen Landbrug & Fødevarer ud, at Danmarks madspild er mindsket med 25 procent de seneste fem år. Men selv med reduktionen smider danskerne stadig mad i skraldespanden for 11,6 milliarder kroner. Her har enlige husholdninger gennem årene konstant stået for en større andel madspild. Ifølge Stop Spild af Mad fordi emballagestørrelsen på butikkernes pakker som oftest ikke henvender sig til enlige.

Det sidder et hold ingeniører på Teknologisk Institut og prøver at ændre på. I samarbejde med Coop, fødevare-, maskin- og emballageproducenter kigger de på, hvordan man kan lave bedre emballage til små portioner mad. Det handler især om emballage, der lukker bedre, så maden holder sig. Emballage til mindre portioner. Samt emballage, der har flere rum, så man kan åbne lidt af maden ad gangen. Det vil især tilgodese singlerne.

»En åbnet pakke salat kan holde sig et par dage i køleskab. I ubrudt emballage kan kvaliteten bevares i seks dage længere. Jo længere holdbarhed der er, jo større sandsynlighed er der for, at du kan nå at spise det«, siger Helle Antvorskov, der er seniorkonsulent på projektet.

Udviklingen af den nye emballage står på til april næste år. Det kan virke paradoksalt at udvikle mere emballage i kampen mod spildte ressourcer, anerkender Helle Antvorskov. Men det miljøhensyn der er i at spare på emballage, står ikke mål med miljøhensynet i at undgå madspild. Ifølge Teknisk Instituts beregninger går 80 procent af ressourcerne til produktionen af fødevaren, mod kun 5 til emballagen.

»Så hvis du ikke smider en del af fødevaren ud, men spiser det hele, har du sparet miljøet for rigtig meget, selv om du har brugt lidt mere emballage«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce